izhodi
izhodi
zakaj mi starši ne pustijo prespati pri frendih po zabavi kjer vsi moji vrstniki lahko??????????
Re: izhodi
Lahko poveš še, koliko si stara???
Alma
Alma
Draga deklica, laže bi mi bilo odgovoriti na tvoje vprašanje, če bi vedela, koliko si stara. Starši namreč postavljajo otrokom določene omejitve, pravila, ki pa se s starostjo spreminjajo, kot se spreminja in raste tudi vaša odgovornost. Pravila niso v vseh družinah enaka. Nekateri starši so bolj strogi, drugi so preveč popustljivi. Vedi pa, da starši postavljajo meje zato, ker vas imajo radi, ker jim ni vseeno, kaj se z vami dogaja, ker jih skrbi, da se vam ne bi kaj slabega zgodilo. (Poglej poglavje Odnosi s starši) Dobri starši morajo vedeti, kje je njihov otrok, s kom je, do kdaj bo in kaj (okvirno) bo tam počel.
Res je, da so nekateri starši tudi v dokaj jasnih in varnih situacijah zelo strogi. V takih primerih lahko največ naredijo otroci sami, s svojim odnosom do staršev in s tem da se s starši veliko pogovarjajo (glej tudi Odnosi s starši - Pogovori lahko delajo čudeže). Najpomembneje pa je, da otrok s svojim vedenjem dokaže,da zna prevzemati odgovornost za svoja dejanja in da mu starši lahko zaupajo.
Pa še nekaj. Včasih otroci nekako pritiskate na starše z besedo VSI. Vsi imajo to in to, vsi bodo tam..., vsi lahko grejo...itd. Pošteno bi bilo pomisliti: ali so to res vsi iz mojega razreda?, oziroma še širše: ali so to res vsi, ki so enako stari, kot jaz? Veš, kadar pogledamo na neko stvar iz različnih smeri, se nam prikaže čisto v drugačni luči, kot v začetku. Verjamem vate, da se boš znala s svojimi starši pogovarjati tako, da boste našli rešitve, ki bodo sprejemljive zate in zanje.
Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro.
Alenka Tacol, univ.dipl.psih.
Res je, da so nekateri starši tudi v dokaj jasnih in varnih situacijah zelo strogi. V takih primerih lahko največ naredijo otroci sami, s svojim odnosom do staršev in s tem da se s starši veliko pogovarjajo (glej tudi Odnosi s starši - Pogovori lahko delajo čudeže). Najpomembneje pa je, da otrok s svojim vedenjem dokaže,da zna prevzemati odgovornost za svoja dejanja in da mu starši lahko zaupajo.
Pa še nekaj. Včasih otroci nekako pritiskate na starše z besedo VSI. Vsi imajo to in to, vsi bodo tam..., vsi lahko grejo...itd. Pošteno bi bilo pomisliti: ali so to res vsi iz mojega razreda?, oziroma še širše: ali so to res vsi, ki so enako stari, kot jaz? Veš, kadar pogledamo na neko stvar iz različnih smeri, se nam prikaže čisto v drugačni luči, kot v začetku. Verjamem vate, da se boš znala s svojimi starši pogovarjati tako, da boste našli rešitve, ki bodo sprejemljive zate in zanje.
Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro.
Alenka Tacol, univ.dipl.psih.
Sj tud men ne.
Povem ti lahko da se zelo bojijo za tebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!