Nda se mi vec

Vprašanja na tosemjaz.net.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nda se mi vec

Uredništvo » 14 Nov 2019 13:06

Odgovor svetovalke
_________________

Sem prav vesela tvojega odziva. Pravzaprav se je veliko, zelo veliko premaknilo v tebi, odkar sva bila prvič v stiku. Kot sam praviš, napreduješ, korak za korakom. Tvoj šolski uspeh je trden in obetaven. Seveda se najdejo predmeti, ki ti niso najbolj pisani na kožo. A jih vzameš kot nujnost in se z njimi soočaš najbolje, kot zmoreš. Bodi pozoren, da se ne preobremeniš, da dovolj spiš. Da greš spat čimbolj zgodaj in da primanjkljaj nadoknadiš med vikendi. Ampak takrat imaš verjetno več zadolžitev doma, kjer dela nikoli ne zmanjka in tudi ne more čakati. Tako zgodnje vstajanje je dejstvo, ki ga ni moč spremeniti. Ali potem med vožnjo dremlješ ali se učiš? Verjetno vsakega po malo, odvisno od šolskih okoliščin in počutja.

Imenitno je, da si našel prijetno in zavzeto sogovornico v šolski svetovalni delavki. Zdaj veš, da se lahko posvetuješ z njo, kadarkoli boš čutil, da rabiš pogovor. Stik v živo je čisto nekaj drugega kot takole na daljavo. Mi je pa prijetno, počutim se koristno, da sva skupaj prišla do te točke in da sem te morda opogumila, da si poiskal strokovno pomoč v svoji šoli. S sošolci imaš verjetno manj stikov, ker si vezan na javni prevoz. S kakšnim med njimi se tudi ne ujameš, ampak tako bo vedno v življenju. Ni vredno, da se s tem obremenjuješ. Verjetno je malo mladih tvojih let, ki bi se lahko vživeli v tvojo kožo, v tvoje razmere in te razumeli. A boš našel sorodne duše. Pravijo, da pridejo takrat, ko jih nehaš iskati. Ko je pravi čas.

Ja, ta novembrski čas je kar mračen, težaven. Sama noč in tudi dežja je čisto preveč. Še največji optimisti se težko držimo "nad vodo", lažje nam je, ker se čutimo povezani, da lahko prisluhnemo drug drugemu in se podpremo. Tudi pri takih odločitvah, da premagamo vse strahove (ne poznam nikogar, ki mu ni nelagodno pri zobozdravniku) in se naročimo za pregled. Saj potem je treba kar nekaj časa čakati, da prideš na prvi pregled, ampak vsaj naroči se čimprej. Ne more biti tako grozno, kot pišeš. Eni imamo po naravi temnejše zobe, četudi ne kadimo. Pomembno je, da so zobje in dlesni zdravi, brez lukenj. To pa lahko uredi le zobozdravnik, nihče drug. Če je vrtanje in zdravljenje hudo, boleče, dobiš itak injekcijo in ne čutiš bolečine. Ni ti potrebno biti preveč korajžen. Samo toliko, da pokličeš in se naročiš. Še ta teden. Čimprej. Žal imamo zobe v ustih, pod nosom in očmi in ne na nogah, naprimer. Potem bi morda lažje sedeli na tistem stolu in ne bi bilo potrebno mižati, ko nam šarijo v ustih, ali ne ?

Naj zaključim. Želim ti vse dobro. Da boš v sebi našel moč in prave odgovore. Če bo zmanjkalo enega ali drugega, pa brez odlašanja poišči pomoč, oporo. Zdaj veš, kje vse jo dobiš.

Verjamem vate, imeniten mladi mož si!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja