Nevem zakaj mi je hudo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Supre nesamozavestna

Nevem zakaj mi je hudo

ObjavaNapisal Supre nesamozavestna » 07 Nov 2017 19:40

Prosim za pomoč.
Stara sem 13 let in nimam prijateljev. Imela sem že slabo izkušnjo z 2 puncama, ki sta me ko je prišla druga punca zavrgli. Ta punca se je začela znašati nad mano in me preklinjala. Vsak dan mi je bilo hudo zaradi tega. Junija lani sem bila spolno zlorabljena od nekega starejšega tipa, skupaj z mojo sestrično. Čez 3 mesece sem to zaupala teti skupaj z sestrično. Ona je tako rekla da se njeni punčki to že ni zgodilo (teta je zanemarjala moje 3 sestrične in je mojim staršem kradla denar in enkrat ko sem bila pri njih mi je rekla naj posesam in tudi vso skrb prenaša na mojo babico, tako da nevem zakaj sem ji to sploh zaupala). Potem sem povedala svojim staršem in so to še isti dan prijavili. Čez nekaj dni so tudi oni podali prijavo. Potem me je teta začela psihično nadlegovati. Po esemesih mi je pisala da sem prostitutka in nsj ne lažem, hkrati pa je pritisk vršila tudi na sestricno saj v šoli ni več govorila in dan pred prihodom kriminalistov je sestrična ostala doma teta pa jo je učila kaj mora reči.In teta je v šoli rekla da je sestrično oče pretepel in je ostala doma. No stvar je šla na sodišče in takrat je sestrična rekla da se nobeni od naju ni nič zgodilo, seveda pod uplivom mame. No zdaj se stvari obračajo na našo zmago ampak me vseno skrbi. In zdaj imam hudo stisko z šolo in starši. Starši me kaznujejo za vsako 3 ki jo dobim ampak ne razumejo da se ne znam dobro učiti. Za vsako 3 mi vzamejo telefon za 1 teden. Pa ne razumejo da sem se zanjo trudila. Zadnje dni me sili ves čas na jok pa nevem zakaj. In najbolj mi grena živce to da so moji starši edini v razredu ki se razburjajo nad 3 in me kaznujejo zanjo. Ostale starše briga pa jih polovica nosi 1. Pa ko se že pri stvari moja samozavest je na dnu. Kmalu bo šla že v minus. Razlog zanjo pa je moj izgled. Vem debela sem. In zato se vsi zafrkavajo iz mene ( visoka sem 173cm tehtsm pa 83kg). Res nevem kaj naj naredim. Zdi se mi da bi bil svet lepši brez mene. Resnično.
zarja14

Re: Nevem zakaj mi je hudo

ObjavaNapisal zarja14 » 10 Nov 2017 19:32

Hojla! Zate mam par nasvetov upam da ti prou pridejo:) Torej najprej glede tvoje tete, ce je vse kar si napisala res iskreno povedano nisem bila se v taki situaciji zato nimam boljsega nasveta kot da se o njenem obnasanju pogovoris s starsi, ce se se nisi. Upam da se stvari glede sodica in vsega tega kar se je zgodilo cimprej uredijo. Glede ocen pa se pogovori s starsi. Seveda ti hocejo samo dobro ampak vseeno je zelo pomembno da ti prisluhnejo, povej jim kako se pocutis, da bi morda rabila kaksno pomoc pri ucenju preprosto povej jim kako ti je na lep nacin, zagotovo bodo vsaj malo razmislili, ti bodo pomagali pri ucenju, samo mors tut ti se potrudit in ce bodo vidli da se trudis bodo tut oni razumeli da vcasih ne gre vse po nacrtih. Potem pa glede samopodobe..glede tega se da zelooo velik spremenit ampak ne kar cez noc. Glej ce ti nekaj na tebi ni vsec - recimo tebe moti tvoja teza, to lahko spremenis samo delat je treba pac v vsako stvar mors vlozit nekej truda ce hocs rezultate. Predlagam ti da nardis eno tako vajo vzemi list papirja in napisi vse kar ti je na sebi vsec in zacni se vsak dan zavedati teh lepih stvari na sebi, potem pa se tisto kar ti ni vsec in se vprasaj ce bi lahko kaj od tega kar ti ni vsec lahko spremenila, ce je odgovor priterdilen mors samo odkriti nacin kako bos to spremenila. Ce nisi zadovoljna s svojo tezo si zastavi dolocen cilj (NE PRETIRAVAJ!) zacni z majhnimi koraki recimo odpovej se cipsu, cokoladi, namesto da si na telefonu se za pol urce odpravi na kaksen sprehod morda tek preprosto najdi kaksno telesno aktivnost ki te veseli tudi ce je le sprehod. Bos videla da ko bos sla na tisti sprehod se bos veliko bolje pocutila, ker bos vedela da si naredila nekaj dobrega zase:) Ce se bos potrudila in vsak dan naredila nekaj dobrega zase bos opazila spremembe na sebi verjetno ne takoj ampak ko jih bos, bos zadovoljna in bos redno to zacela delat zaradi dobrega obcutka:) Vedno poglej na svetlo stran. Zivljenje je sestavljeno iz izkusenj ki jih pridobivamo, da se lahko razvijamo, ucimo. Poskusaj videti pozitivne lastnosti pri sebi in drugih, naredi kaj zase, obdaj se z ljudmi, ki te bodo sprejeli, te spodbujali pri tvojih ciljih, bodo iskreni s tabo. Pa ljudem povej kako se pocutis, nihce ne more drugega razumeti, ce neve kaj ta cuti. Tudi sebe veckrat vprasaj kako se pocutis. Zivljenje res ni lahko skos nan daje neke preikusnje ampak verjemi mi ce smo spodobni videt usaj kanck lepga tut takrt k nam je najbolj tezko potem je vse takoj nekak lazje. In zavedaj se da si pomembna, lepa, pametna... Zaupaj si, verjemi vase in prisluhni si :) Vcasih je zivljenje res nepredvidljivo in tezko in smo zalostni s tem ni nic narobe. Kot vse dobro tudi slabo enkrat mine. Pac zivljenje je kot neko guganje na gugalnici moramo zaceti na tleh da se lahko visoko odrinemo :) Upam da sem ti usaj malo pomagala s svojim filozofiranjem xD Zelim ti cimvec lepih trenutkov pa da resis vse tezave :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nevem zakaj mi je hudo

Uredništvo » 22 Nov 2017 12:27

Odgovor svetovalke
_________________

Draga deklica,
res se ti je nakopičilo kar nekaj neprijetnih dogodkov in okoliščin. Razumljivo je, da vse to vpliva nate, na tvoje počutje, da je tudi razmišljanje temu prilagojeno, da so morda tudi težave z zbranostjo večje. Gotovo si boš oddahnila, ko bodo vsi ti sodni postopki za tabo. Pomembno je, da svojim staršem zaupaš, da si jim povedala glede spolne zlorabe, da so ti verjeli in te podpirajo. Koristno zate bi bilo, če bi se o tem pogovorila še s kakšnim psihologom. Glede samopodobe pa bi bilo super, da sama storiš kakšen korak. Lahko si pomagaš tudi z napotki na naši spletni strani http://www.tosemjaz.net/clanki/.
Ali si vključena v kakšno obšolsko aktivnost? Kaj te veseli, kaj rada počneš v prostem času? Morda bi ob vključitvi v neko obšolsko aktivnost našla tudi kakšne nove prijatelje.

Želim ti vse dobro,
Jožica Barborič, klin. psih. spec in psihoterapevtka RT