maščoba

Vprašanja na tosemjaz.net.
Marko::tsj

maščoba

ObjavaNapisal Marko::tsj » 11 Mar 2002 00:26

Na hrbtu imam med lopatico in hrbtenico en maščobni hribček, je dolg 5 cm in širok 3 cm, pa tudi eden je točno na hrbtenici med lopaticami. Žal ne vem točnega izraza za to, upam, da boste razumeli kaj je. Zanima me, kako se da to odstranit in če je priporočjivo te maščobe odstranjevat. Hvala
odgovor zdravnice::tsj

Re: maščoba

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 13 Mar 2002 08:44

Dragi Marko!
Kar opisuješ na hrbtu, bi bilo lahko kopičenje maščobe v smislu lipoma ali ateroma. Diagnoza bi bila jasna, če bi lahko to kopičenje videla in potipala. Ker tega preko spleta ne moreva narediti, ti svetujem, da obiščeš svojega osebnega zdravnika. Ne bo te več vznemirjalo in povedal ti bo, kaj ti je narediti.
Kar v akcijo, pa bo! Srečno -

mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine
Marko::tsj

Re: maščoba

ObjavaNapisal Marko::tsj » 13 Mar 2002 15:19

Hvala za odgovor,

tisto je lipom, vsaj tako mislim, da mi je rekla zdravnica na transfuziji. Kar se pa tiče mojega osebnega zdravnika, me noče poslat h kirurgu na posvet, zato se obračam na vas. Rekla mi je, da tisto naj me ne moti in da ko me ne bo več motilo, me bo poslala. Res me zanima kakšne so metode za odstranit in če je kaj rizično ali je boljše pustit kot je? Zanima me , če lahko zahtevam napotnico ali je to njena odločitev ali mi jo napiše ali ne. Še enkrat hvala za odgovor.
odgovor zdravnice::tsj

Re: maščoba

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 20 Mar 2002 13:30

Dragi Marko
Kirurga res ne rabiš za posvet v tem primeru, k njemu boš šel, če se bosta z osebno zdravnico tako odločila. Zdravnica morda računa, da bo lipom kar sam izginil. Odstranitev takšnega lipoma poteka pri kirurgu brez narkoze, včasih dobiš le podobno injekcijo proti bolečinam kot pri izdrtju zoba. Kirurg nato rano zašije, ti pa moraš čez par dni na prevez k osebnemu zdravniku. Če lipom zajema tudi globoko podkožje, je celjenje daljše in je potrebnih še več prevezov.
Izstavitev napotnice za kirurga je v tem primeru stvar zdravnice. Svetujem ti, da ji poskusiš argumentirati, zakaj si jo tako zelo želiš in jo prosiš, da ti tudi ona argumentira, zakaj ti je (še) ne da. Boš videl, pogovor bo pomagal obema. Srečno.

mag. Damjana Podkrajšek, dr.med
specialistka šolske medicine
Marko::tsj

Re: maščoba

ObjavaNapisal Marko::tsj » 21 Mar 2002 15:50

Hvala za odgovor,

še vedno pa ne vem kakšno je vaše mnenje, ali je to boljše odstranit ali ne in kakšni so postopki. Se da to tudi lasersko ali je samo standarni način rezanje in strganje maščobe? Se to lahko tudi ponovi?
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
odgovor zdravnice::tsj

Re: maščoba

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 25 Mar 2002 11:42

Dragi Marko!
Poznam samo klasično operacijo za odstranitev lipoma. Lahko se ponovi (tako lipom kot tudi operacija). Če je lipom nemoteč, bi ga jaz pri sebi pustila. Če bi me motil pri gibanju ali oblačenju, bi ga odstranila.
Želim ti, da svoj problem ugodno rešiš.
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine

mag. Damjana Podkrajšek,dr.med.
specialistka šolske medicine