problematična sestrična

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lara::tsj

problematična sestrična

ObjavaNapisal Lara::tsj » 12 Dec 2001 13:07

Imam sestrično, ki je pred kratkim postala ful čudna. Ko je bila majhna (pred osnovno šolo) je imela hudo prometno nesrečo. Zaradi nje ima težave z motoriko in ravnotežjem. Na ven se to vidi tako, da piše kot majhen otrok (zelo na veliko in okorno) in je precej nespretna in "štorasta", ampak še vedno v mejah normale. Jaz si mislm, da ubistvu sploh ni tko grozno in se niti ne opazi, njej pa je to vedno predstavljajo ful travme (kako naprimer pred sošolci skrit, da grdo piše). Zdej, ko ima ta sestrična že skoraj 20 let je zgledalo, kot da je svoje primanjkljaje sprejela... Dva mesca nazaj se je začela obnašat čudno (en trenutek je bla ful evforična, naspidirana, hotla je delat 10 stvari hkrati, naslednji trenutek se je jokala). To je trajalo cel vikend, dokler se ni v nedeljo zaletela z avtom, v bolnici so ji našli v urinu drogo (nevem točno katero,heroin ali kokain). Trdila je, da so ji jo gotovo podtaknili in cela familija ji verjame, ker je drugače ful pridna, se ful uči in kao ona pa tega res ne bi naredila. Meni se zdi, da si vsi povrsti zatiskajo oči, no amprak zdej ni važno kaj si jaz mislim. Potem je šla najprej k psihologu, specialistki za narkomanijo, dohtarjem od A do Ž... Zdaj je v toplicah, ker si je pri nesreči nalomila hrbtenico. Baje, da se je spet začela obnašat ful čudno. Zdej ni evforična ampak totalno depresivna. Stalno govori, da je ona kriva za vse, da imajo ful stroškov z njo, da je kriva za to, da so vsi bolani, ker jim povzroča toliko skrbi..., muči jo nespečnost... Njena sestra je bila zadnjič pri njej in me je vsa iz sebe klicala, da se boji, da si bo kaj naredila, jaz sem ji rekla, naj ne zganja panike. Danes je njene starše poklicala sestričinina zdravnica in rekla naj pridejo tja, ker je ful čudna.
To je bila zdaj zgodba, zanima me, kaj si mislite o vsem skupaj. Ali je možno, da sestrična še jemlje drogo oziroma če je možno, da kokain ali heroin enkrat deluje evforično, drugič pa ful depresivno in če je možno, da deluje cel teden. Ali je možno naprimer, da je sestrična psihično odvisna in da je depresija odraz abstinenčne krize pri psih. odvisnosti, ali to lahko traja dva meseca? (aja, še dva tedna po nesreči so ji vsak dan preverili urin, tko da takrat zihr ni nič jemala). Ali je možno tudi, da enkratno jemanje kokaina/heroina povzroči izbruh psihične bolezni, ki naprimer do takrat še ni bila izražena, jo je pa posameznik že imel v sebi. Upam, da razumete, kaj sploh sprašujem, lep pozdrav, Lara.
odgovor svetovalca::tsj

Re: problematična sestrična

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 13 Dec 2001 08:07

Draga Lara!

Zelo dobro si opisala težave, ki jih ima tvoja sestrična in tudi že naštela praktično vse možne vzroke za njeno sedanje vedenje. Možno je, da še vedno uživa kakšno od učinkovin, ki vplivajo na razpoloženje in presojo realnosti. Možno, da je sedaj sicer »čista«, vendar še vedno trpi zaradi posledic uživanja. Možno je tudi, da je droga sprožila psihično motnjo. Ali pa se je zatekla k drogi zaradi tega, ker so se psihične težave začele že prej.

Menim, da potrebuje sestrična pogovor s psihiatrom, kar lahko opravi bodisi v zdravstvenem domu v psihiatričnem dispanzerju ali pa v psihiatrični bolnišnici. Spremlja naj jo nekdo, ki ji je blizu.

Lep dan ti želim!
Iztok Lešer, dr.med.,
specialist psihiatrije