prosim hitro odgovorite!!!!

Vprašanja na tosemjaz.net.
XXL::tsj

prosim hitro odgovorite!!!!

ObjavaNapisal XXL::tsj » 07 Dec 2001 18:30

Jaz sem zelo potreben spolnega odnosa in se samozadovoljujem. Star sem 12 let. Zanima me če bi s punco imela spolni odnos ali bi bila to zloraba. Če si obadva želita zakaj bi to bila zloraba?!? In če bi imela spolni odnos kako naj dobim kondom? V lekarni? Da me vsi vidijo? kje? Kaj je možna zanositev pri analnem in oralnem seksu če sperma ne pride v nožnico. Zadnje čase berem veliko takšnih stvari in vidim da ima veliko parov spolne odnose že pri enajstih. V PILU je bila ena ko je noseča (13) in njen fant (24, poročen in že ima otroka???). KAM GRE TA SVET? Napisala je da si je to želela, ko bodo pa starši zvedeli pa bo oče dobil pet let...lepo to.....

Prosim za odgovore,

HVALA
odgovor ginekologinje::tsj

Re: prosim hitro odgovorite!!!!

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 10 Dec 2001 14:48

Pozdravljen!

Zanositev in imeti otroka je odgovorno dejanje. Oba partnerja morata biti opravilno sposobna (se pravi, da lahko preživljata sebe in otroka) in pa bolje je, da je telesni razvoj pri obeh zaključen. Te in ostale stvari pa v tvoji starosti še niso urejene. Vsak spolni odnos lahko vodi k zanositvi in ni vedno samo čisti užitek, zato ti trenutno bolj priporočam samozadovoljevanje. Kondom kupiš v lekarnah, drogerijah, samopostrežnih trgovinah... in nič ne bo narobe, če te vsi vidijo (v tvoji starosti pa bo mogoče kdo le povprašal, za koga imaš kondom). Ob nezaščitenem spolnem odnosu je vedno možna zanositev, tudi pri analnem spolnem odnosu... Če se le da, se še nekaj let izobražuj z različno tebi dostopno literaturo in počakaj s spolnimi odnosi, obvezno pa, ko bo čas, uporabita zansljivo kontracepcijo.

Lep pozdrav!
mag. Dušica Glušič, dr.med.
odgovor psihologa::tsj

Re: prosim hitro odgovorite!!!!

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 12 Dec 2001 10:35

Pozdravljen!

Kdaj gre za zlorabo, je odvisno od norm, ki jih neka družba postavi. Pri nas je ta meja 18 let. V nekaterih drugih kulturah je lahko postavljena precej nižje ali pa tudi višje. O zlorabi govorimo tedaj, ko odrasel človek občuje z otrokom ali mladostnikom (so še druge oblike zlorabe: službenega položaja, zaupnega odnosa - zdravniki, psihologi, duhovniki ...). Če si fant in dekle pri 12 letih želita spolnosti, ne gre za zlorabo, ampak po mojem mnenju za igro - vendar je pri tej igri realna nevarnost zanositve. Ponekod imamo kondomate na javnih straniščih, kupiti se jih da tudi v trgovinah. Za oploditev sta potrebni tako jajčece kot semenčece, zato do oploditve ne more priti, če fant semena ne izlije v dekletovo nožnico ali vsaj na njeno spolovilo. Zadrževanje izliva je pogosta tehnika (fant pazi), ki žal ni preveč zanesljiva. Zato priporočam kondom.

Matej Žnuderl, univ.dipl.psih.
xxl::tsj

Svetovalca

ObjavaNapisal xxl::tsj » 12 Dec 2001 18:04

Najlepša hvala vama,
mi je res pomagalo!!!!!!

lp,

Marko
poa::tsj

glasbena šola

ObjavaNapisal poa::tsj » 14 Dec 2001 13:15

ŽIVIO!!
Imam za mene en big problem.Starši me že 3 leta silijo(ali kako se temu reče),da moram hoditi v glasbeno šolo čeprav vedo,da jo iz vsega srca SOVRAŽIM!!!!
Kaj naj naredim da si bodo premislili?Ne odgovorite mi da delajo to za v moje dobro.

P.S.:Če jim to omenim rečejo da mi bodo prepovedali obiske moje prijateljice,ki sem nanjo zelo navezana in da jaz ne bom smela iti nikamor.To bi bila katastrofa!!!

Prosim čimprej odgovorite!!!