drugačnost 1

Vprašanja na tosemjaz.net.
mttp::tsj

drugačnost 1

ObjavaNapisal mttp::tsj » 04 Dec 2001 13:28

Katere ljudi označujemo s pojmom drugačnost?
odgovor psihologa::tsj

Re: drugačnost 1

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 05 Dec 2001 08:31

Če sprašuješ po pomenu pojma drugačnost, ti lahko povem, kaj se smatra v strokovnih krogih (šolstvo, zdravstvo, morda še sociala). Ta pojem se je začel uporabljati, da bi se izognili »stigmi« . Nekateri so namreč prepričani, da je stigmatiziranje človeka zelo slabo za njegov osebnostni razvoj, ker mu zmanjšuješ socialne možnosti, v psihičnem smislu pa pomeni priročno opravičilo za neuspehe, ki zmanjšujejo aktivno in konstruktivno reševanje življenjskih problemov.
Morda pojasnim kaj je stigma. Podpovprečno intelektualno sposobni otroci so v psihihiatrični terminologiji: idioti, imbacili ali debili (odvisno od stopnje razvitosti intelektualnih zmožnosti). Ti izrazi se pogosto uporabljajo tudi kot zmerljivke. Najdejo se tudi zmerljivke tudi za druge telesne ali duševne primankljaje.
Kolikor poznam termin drugačen, ta pomeni: otroke z manjšo pozornostjo, zbranostjo, z delnim ali celotnim znižanjem umskih sposobnosti, otroke s težavami pri zaznavanju (predvsem vid in sluh, z motnjami v gibalnem aparatu, s kroničnimi boleznimi ki terjajo posebno obliko vedenja (diete, jemanje zdravil...). Ta pojem se torej uporablja tedaj, ko se želi učitelje in starše opozoriti, da ima nek otrok razen navadnih potreb še neke posebne, ki jih drugi otroci nimajo ali vsaj ne v tako veliki meri. Tega otroka naj se ne primerja z večino, saj je od nje pomembno različen.
Upam, da sem vsaj malo pojasnil ta pojem.

Lep pozdrav!
Matej Žnuderl univ.dipl.psih.