beljakovinski koncentrat

Vprašanja na tosemjaz.net.
ona::tsj

beljakovinski koncentrat

ObjavaNapisal ona::tsj » 04 Dec 2001 09:25

Hojla! V knjigi o hujšanju sem prebrala, da obstaja beljakovinski koncentrat, ki ti zmanjša apetit in z njim tudi lažje shujšaš. Iskala sem ga že v lekarni ampak ga nisem našla. Zanimajo me podrobne informacije, stranski učinki, kje ga lahko dobim. HVALA, čaw
odgovor zdravnice::tsj

Re: beljakovinski koncentrat

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 11 Dec 2001 10:31

Draga prijateljica!

Škoda, da nisi napisala, kakšno knjigo o hujšanju si prebirala. Zelo bi me zanimalo, kateri strokovnjaki svetujejo za zmanjšanje apetita beljakovinske koncentrate. Ti res obstojajo, prodajajo pa jih v posebnih trgovinah in nikakor ne v lekarnah, saj nimajo nič skupnega z zdravjem, prej nasprotno.

Kupujejo jih zlasti tisti športniki, ki za doseganje vrhunskih rezultatov potrebujejo izredno mišično maso in moč. To pa so predvsem športniki, ki se ukvarjajo s težko atletiko (metanje krogle, diska), bodybuilderji, dvigovalci uteži in še kdo, ki misli, da je lep, če ima dobro razvite mišice. Seveda pa brez vztrajne telesne vadbe tudi pri njih ne gre, zato morajo vložiti kar veliko napora v svoje telo in mišice, zato pa tudi potrebujejo večje količine beljakovin. Beljakovinske koncentrate izdelujejo iz sirotke, ki je sestavina sesirjenega mleka, pa tudi iz soje.

Beljakovinski koncentrati vsebujejo določeno količino energije, odvisno od pripravka, s tem lahko nadomestiš kakšen obrok, vendar je za hujšanje veliko bolje ubrati kakšno bolj zdravo in varno pot.

Napiši mi koliko si stara, koliko meriš v višino in koliko tehtaš, napiši mi tudi, če se ukvarjaš s kakšno telesno dejavnostjo, oz. športom, pa ti bom rade volje pomagala izgubiti kakšen kilogram.

Do takrat pa samo kratek nasvet: uživaj veliko sadja in zelenjave, opusti sladkarije in maščobe, obvezno zajtrkuj, vsak dan bodi vsaj 30 minut telesno dejavna in ne uživaj hrane vsaj dve uri pred spanjem.

Prijazno te pozdravljam,
Jana Govc, dr.med.