Prvič

Vprašanja na tosemjaz.net.
Punchy::tsj

Prvič

ObjavaNapisal Punchy::tsj » 03 Dec 2001 16:15

Živjo!
Stara sem 15 let in imam fanta že 4 mesece in pol.Razmišljam o tem,da bi z njim izgubila nedolžnost.Imam ga zelo rada in sva se o tem že vse pogovorila;ampak ljudje ki to vedo,na to reagirajo zelo različno.Nekaterim se zdi to prezgodaj.Če pomislim,kaj bi rekla moja mama,če bi izvedela....KAJ VI MISLITE??
Poleg tega me malo skrbi glede tega.Ali je res bolje imeti 2 kondoma hkrati?Kaj pa če gre kaj narobe? Ne bi rada uporabila tabletk;kaj pa vi priporočate?

Hvala za odgovor;Punchy
odgovor zdravnika::tsj

Re: Prvič

ObjavaNapisal odgovor zdravnika::tsj » 04 Dec 2001 11:09

Draga Punchy!

Za 15-letno dekle razmišljaš zelo zrelo, mnogo bolj, kot sem pričakovala. Verjamem ti, da imaš fanta zelo rada in mislim si, da te ima rad tudi on. Lepo je slišati, da se veliko pogovarjata, tudi o spolnosti, o kontracepciji, verjetno tudi o vajini (skupni) prihodnosti. Ne vem pa, zakaj bi morala hiteti v spolne odnose. Gotovo boš rekla, da sem zastarela, ampak zelo se nagibam k temu, da spolne odnose odložita. Razlogov je več. Najtehtnejši se mi zdi ta, da boš fantovo ljubezen do tebe stestirala. Tvoj fant morda ni tisti, ki »šteje deklice, ki jim je vzel nedolžnost«, vseeno pa boš lahko opazovala njegov odziv. In trenirala svojo vztrajnost, odločnost, sposobnost taktiziranja, vse to pa so lastnosti, ki jih dekle zelo potrebuje za stalno zvezo.
Strinjam se tudi s tvojim stališčem, da tabletke za prvi spolni odnos niso najboljši izbor in da na (zelo dober) kondom nikakor ne smeta pozabiti.
Želim vama modrost, da bi mogla ohraniti vajino zvezo, istočasno pa brezskrbno uživati mladost –

mag. Damjana Podkrajšek dr.med.
specialistka šolske medicine