zelodec

Vprašanja na tosemjaz.net.
mitja::tsj

zelodec

ObjavaNapisal mitja::tsj » 30 Nov 2001 22:29

Minilo je mislim da ze 4 mesce odkar so se zacele tezave z mojim zelodcem. Stanje se je dokaj izbolsalo vendar imam od slej zelo obcutljiv zelodec, tko da ne morem jest zmeraj tistega kar si zazelim. To seveda se ni problem. Zacne se ko postanem lacen pa kljub temu ne morem pojest skoraj nic. Zaradi tega se pogosto zasekiram in to mi udari se na psiho tko da sm cist out.
V cca. koliksnem casu naj bi se to izbolsalo (vneta sluznica). Naj se enkrat povem da so se tezave zacele z bruhanjem (hrana+kri) samo enkrat, naslednjic pa krvi ni bilo. Na bruhanje me seveda se kdaj sili vendar ne bruham.
PS.: Sem student tako da glih ne morem zbirat kaj bom jedu in kdaj bom jedu, jem pac takrat ko imam cas + , 1-2 obroka ko pridem domov.
odgovor zdravnika::tsj

Re: zelodec

ObjavaNapisal odgovor zdravnika::tsj » 04 Dec 2001 11:02

Pozdravljen!

Če težave še po štirih mesecih niso minile, boš moral nekaj narediti. Predlagam, da najprej za mesec dni narediš vse za svoj želodec. Če ne bo bistvenega izboljšanja, boš naredil korak številka 2.

Kaj je to »vse za zdrav želodec«? Po vrsti naslednje:
 5 majhnih obrokov dnevno (prehrana mora postati začasno tvoja prioriteta)
 upoštevaj želodčno dieto
 četudi je katero od živil na priporočenem seznamu, ga ne jej, če ti ne prija
 hrano uživaj počasi, za mizo, zelo dobro jo prežveči
 ne jej mrzle in ne vroče hrane
 odpovej se alkoholu in popolnoma prenehaj kaditi, če si to počel doslej.

In korak številka 2? Pojdi k osebnemu zdravniku in drži se njegovih navodil. Želim ti, da se čimprej pozdraviš.

mag. Damjana Podkrajšek dr.med., specialistka šolske medicine
mitja::tsj

Re: zelodec

ObjavaNapisal mitja::tsj » 04 Dec 2001 21:47

To ni zaradi alkohola ker ga sploh ne pijem in tut kadim ne. Zanimiv je to da sem, dokler sem se hodil v sredno solo imel redno prehrano, 6 obrokov na dan tudi zaradi sporta s katerim se ukvarjam (bodybuilding). Potem pa so se zacele te tezave ze pred fax-om zaradi katerih tudi svojega sporta ne morem izvajati maximalno. Zdej bo vsal pomislu da je kriv doping. Ampak ni!!
Mozni vzroki za to so lahko.: Psiha, preforsiranje s hrano ali pa oboje. Se posebi zdej na faxsu so zivci tolk bl napeti, da vcasih mislm da se mi bo (dobesedno) strgal.
odgovor psihologa::tsj

Re: zelodec

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 06 Dec 2001 14:13

V dopisovanje se vključujem, da bi ka »umnega« dodal še psiholog. Večkrat omenjaš psiho. Kaže, da te močno skrbi za študij, morda še za kaj drugega.
Če je moja teza pravilna, bi morda pomagalo, če si sestaviš listo obveznosti, nato kar se da natančno oceniš svoja pričakovanja, narediš splošen časovni načrt, za njim pa še natančen dnevni načrt potrebnega dela. Ta pristop bo zmanjšal zmedo v duševnosti, ostal pa bo strah. Za zmanjšanje strahu - treme priporočam vaje sproščanja. Te segajo od preprostih dihalnih vaj, do lahke telesne aktivnosti. Tudi treningi (tu naj pripomnim, da tekmovanja niso zaželena, saj so ponovna stresna situacija), do zahtevnejših vaj raznih šol joge, ali avtogenega treninga. Za zahtevnejše oblike meditacije pripročam, da se vključiš v kako društvo (npr. transcendentalne meditacije...itd.) ali k psihoterapevtom, ki morajo poznati tehnike sproščanja. V začetku je morda dovolj, če se spomniš katere situacije, ki te pomirja. Npr. kopel, savna, masaža, glasba...
Glede želodčnih težav se seveda drži napotkov zdravnikov, če se da upoštevaj še katerega od mojih priporočil. Oddahni se in globoko zadihaj, ti želim.

Matej Žnuderl univ.dipl.psih.
mitja::tsj

Re: zelodec

ObjavaNapisal mitja::tsj » 06 Dec 2001 15:38

Hvala. Vsako svetovanje in info. pride prav. Vzrok je seveda studij. Slab zacetek in to mi je se dodatno zbil motivacijo. Z glasbo se je nekej cajta dalo sproscat, pol kasnej pa tut to ni in ne pomaga vec, ker samo ce ze slism tisto glasbo ratam full zivcn ker se takoj spomnem na solo. Tko da je res vse skupi ze ornk sucks.