ljubezen

Vprašanja na tosemjaz.net.
woman in black::tsj

ljubezen

ObjavaNapisal woman in black::tsj » 30 Nov 2001 09:38

OJLA!!!!!

Zakaj se vedno zaljubim v starejše tipe ki so nedosegljivi? S prijateljico sva stari 14 let. In ko imam tipa(svoje starosti) se ga takoj naveličam. Zakaj?
Taja::tsj

Re: ljubezen

ObjavaNapisal Taja::tsj » 03 Dec 2001 16:07

Hi!
Ej,jst sem imela iste probleme.Najbrž sta s frendico pač bolj zreli in so vajini vrstniki preveč otročji.Sej bo minilo;sicer pa obstajajo tud DOSEGLJIVI starejši tip(ampak pri njih previdno,ker ponavadi iščejo samo...)

Čao,upam da sm vsaj malo pomagala
odgovor svetovalca::tsj

Re: ljubezen

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 03 Dec 2001 16:30

Deklice tvojih let se pogosto zaljubijo v starejše moške. Samo po sebi to še ni nič narobe, pomembno je predvsem, kaj od tega pričakuješ ti in kako bi na to tvojo zaljubljenost reagiral starejši fant oz. moški, če bi vedel zanjo.
V mladostniških letih se pogosto dogaja, da se dekleta zaljubijo v starejše fante oz. moške, n. pr. v svojega učitelja, trenerja ipd. V starejše se zaljubijo predvsem zaradi tistih njihovih lastnosti, ki jih njihovi vrstniki še nimajo (zrelost, izkušenost, samozavest, samoobvladovanje . . .), vrstniki pa se jim zdijo še otročji. Seveda pa takšna zaljubljenost praviloma nima prihodnosti, saj so potrebe in pričakovanja pri veliki razliki v letih (ob tolikšni mladosti deklet) povsem različna. Starejši fant oz. moški pa lahko zaljubljeno dekle prav grdo izkoristi, tudi s hujšimi posledicami (čustvena zloraba, spolno izkoriščanje, spolna zloraba, nezaželena zgodnja nosečnost idr.).
Kar prav je, da so starejši tipi za najstnice nedosegljivi. Naj takšna mladostniška zaljubljenost ostane na nivoju sanjarjenja in naj ne preide v izkušnjo!

Brane But, univ. dipl. psih.