menstruacija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Barbara::tsj

menstruacija

ObjavaNapisal Barbara::tsj » 25 Okt 2001 15:07

na koliko časa in kako dolga traja menstruacija?
odgovor uredništva::tsj

Re: menstruacija

ObjavaNapisal odgovor uredništva::tsj » 26 Okt 2001 09:11

Draga Barbara,

zanimajo te splošne informacije o menstruaciji, zato smo povzeli odgovor iz besedila psihologinje Alenke Tacol, sicer objavljenega na tej spletni strani v rubriki "Postajam ženska, postajam moški".

Lep pozdrav iz uredništva www.tosemjaz.net, tukaj pa je nekaj informacij, ki si jih želela.

Začetek menstruacije

Prva menstruacija se pri večini deklet začne med 11. in 16. rojstnim dnem. Začne se v podobni starosti kot pri drugih ženskah v družini /mati, tete, sestre…/

Če nisi doma ali v šoli še ničesar slišala o tem, se nikar ne ustraši, ko boš zagledala kri na spodnjem perilu. Ne boj se! Bodi ponosna! To je prva potrditev da postajaš ženska!

- Kaj storiti? Kupi higienske vložke. Pogovori se z mamo, učiteljico, sestro, prijateljico oziroma z nekom, ki mu zaupaš. Lahko tudi prebereš kakšno knjigo o odraščanju.

- Zakaj pride do prve krvavitve? Jajčniki proizvedejo prvič toliko hormonov, da se sluznica maternice zadebeli. Vanjo se v primeru nosečnosti ugnezdi oplojeno jajčece. Če ne pride do nosečnosti, se sluznica odlušči in pojavi se krvavitev iz maternice. Prvi dve , lahko tudi tri menstruacije so še brez jajčec.

- Kaj se dogaja pri rednih menstruacijah? Vsak mesec v enem jajčniku /izmenično/ dozori jajčni mehurček ali folikel. Iz njega se izlušči jajčece, veliko približno kot bucikina glavica. To imenujemo ovulacija.Jajčece potuje po jajcevodu v maternico. Pot traja približno 6 dni. Če pride v tem času do nezaščitenega spolnega odnosa, lahko fantove semenčice oplodijo jajčece. Oplojeno jajčece se pritrdi na maternično sluznico in začne se nosečnost. Če pa jajčece ni bilo oplojeno, se skupaj z maternično sluznico izloči iz telesa. To opaziš kot krvavitev iz nožnice.

Nekaj pogostih vprašanj v zvezi z menstruacijo:
- Kako dolgo traja menstruacija?
Prve menstruacije trajajo različno dolgo, od 2 do 8 dni, ko se ustalijo pa pri večini žensk okoli 5 dni. Krvavitve so najmočnejše drugi in tretji dan.

- Kako pogosto se pojavlja menstruacija?
Sprva so menstruacije lahko zelo neredne. Nič ni narobe, če med eno in drugo mineta tudi dva meseca ali več. Včasih se ustalijo šele po letu ali dveh. Redne menstruacije se pri večini žensk pojavljajo na vsakih 28 dni. Normalno je tudi, če so razmaki krajši na primer 21 dni, ali daljši vsakih 35 dni.
Nasvet: Zelo dobro je, da si začetek, lahko pa tudi konec menstruacije označiš na koledarju. Tako imaš pregled nad dogajanjem v svojem telesu.

- Ali se lahko kopam ali plavam med menstruacijo? Kaj pa telovadba?
Lahko, vendar je bolje, da se plavanju odpoveš, kadar je voda zelo mrzla ali so krvavitve močne. Nekatera dekleta se med menstruacijo rade izogibajo športnim aktivnostim, čeprav to ni vedno potrebno. Lahko pa se odpoveš napornejšim športnim dejavnostim, posebno še, če tvojo menstruacijo spremljajo trebušni krči.
Pri deklicah z bolečimi menstruacijami velikokrat prav z redno telesno dejavnostjo dosežemo, da bolečine med menstruacijo izginejo ali se vsaj zmanjšajo.

- Kako boleče so menstruacije?
Ni nujno, da so menstruacije boleče. Lahko pa se pojavijo krčem podobne bolečine v spodnjem delu trebuha. Maternica se namreč krči, da lahko izloča sluznico. Možne so tudi bolečine v križu, glavobol. Mnoga dekleta občutijo tik pred menstruacijo napetost v dojkah.

- Ne pozabi na čistočo! Med menstruacijo se redno umivaj ali tuširaj!

In še enkrat: menstruacija ni bolezen, je nekaj naravnega, dokaz, da dozorevaš v žensko. Zato naj ti ne povzroča slabe volje ali celo občutkov manjvrednosti, ampak naj krepi tvojo samozavest. Tako boš tudi neprijetnosti, povezane z njo, laže prenašala.

Povzeto iz rubrike "Postajam ženska, postajam moški",
avtorice Alenke Tacol, univ.dipl.psih