hujsanje za sportnike

Vprašanja na tosemjaz.net.
fizolcek::tsj

hujsanje za sportnike

ObjavaNapisal fizolcek::tsj » 24 Okt 2001 12:20

Zdravo!
Imam vprasanja glede hujsanja pri sportnikih in upam, da mi bo kdo lahko odgovoril nanje.
Nekje sem slisala, da sportniki naj ne bi hujsali, ker se pri hujsanju zmanjsa misicna masa. Kako pa naj se znebijo odvecnih kilogramov? (npr. ce se zredis za nekaj kg zaradi praznikov itd., potem pa zelis spet nazaj isto tezo).Prosim, da mi napisete vsaj okvirno dieto oz. potek hujsanja. (Zredila sem se namrec za 3-4kg -zdaj imam 57kg; visoka sem 174cm)-Vem, da ni kriticno, vendar sem se takrat pocutila boljse, zato vas lepo prosim za dieto. Ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!

P.S:Treniram atletiko(srednje proge).Trener pravi da 1 kg manj pomeni 0,5 sekunde na 800m-to pa je ze precej (meni sta namrec do norme za svetovno mladinsko manjkali 2 sekundi!)
Aja, pa se to: ne morem se upreti sladkarijam! Kako naj se odvadim?
odgovor svetovalke::tsj

Re: hujsanje za sportnike

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 24 Okt 2001 13:56

Spoštovani "Fižolček"!

Zelo sem vesela tvojega pisma, saj je to zame priložnost, da pomagam mladim ljudem. Imam jih zelo rada, sama sem mamica dveh športnikov (21 in 11 let - oba plavalca). Istočasno sem žalostna, ker ugotavljam, da trenerji na zelo nehuman način postavljajo pred mlade športnike meje, ne pomagajo jim pa do tega (TVOJI MANJKAJOČI 2 SEKUNDI NISTA V KILOGRAMIH AMPAK V GLAVI).

Odgovor na tvoje vprašanje je zelo kompleksen in sem zato mnenja, da ne morem odgovoriti v nekaj besedah, pa tudi brezosebno je. Zato predlagam osebni kontakt, pripravljena sem ti pomagati, to pa ni nasvet "shušaj tako in tako", ampak morava skupaj do enega cilja - spremeniti način prehranjevanja, s katerim boš vedno lahko obvladovala svojo težo. Moja telefonska številka je 03/42 51 152, lahko pokličeš, pa se bova dogovorili za pogovor. Ne obljubljam rešitve čez noč, bolj pomembno je, da se dolgoročno naučiš za življenje. Hujšanje je individualna stvar, posebnosti so tudi glede atletike, zato bova, če se boš strinjala, po potrebi vključili tudi strokovnjaka s področja športne medicine - je moja osebna prijateljica in ti je pripravljena pomagati. Seveda, naša pomoč bo brezplačna.

Za tvojo informacijo, prejšnji teden je izšla knjiga "Prehrana športnika", ki jo je napisal dr.Čajavec s sodelavci, jaz sem avtorica enega dela, je pa verjetno bolj primerna za strokovnjake s področja prehranjevanja športnikov, mogoče je pa v njej tudi kaj zate.

Zelo me bo veselilo, če se boš odločila sprejeti mojo pomoč! Vredno je poskusiti in samo ti s svojo voljo lahko zmagaš. Potem boš pa premagovala še sekunde in metre.

S spoštovanjem,
Lorena Hus, mag. farm.