debelost

Vprašanja na tosemjaz.net.
mitja::tsj

debelost

ObjavaNapisal mitja::tsj » 01 Jun 2001 23:47

Zmeri vec je slisat o tem vse povsod, vendar velik ljudi ne razlikuje debelosti kot bolezen in ali kot normalno stanje cloveka ze od rojstva. In to me full razjezi!

Jaz sam nisem debel vendar me je dosti skupaj zdaj ko imam 20 let imam 90 kg, kot 2 leti nazaj ko sem jih imel 60kg ( zacel sem se ukvarjat z bodybuildingom ).

Rad bi povedal samo to da ce ima clovek malo kil se tudi ne pocuti v redu.

MOJE VPRASANJE PA JE: Ali obstaja kaksna metoda za pridobivanje teza , da ne bomo skos govorili samo o hujsanju, namrec nekateri kljub velikemu vnosu hrane ne pridobijo na TT, ampak ostanejo suhi, kaj lahko naredijo v tem primeru.

P.S Razlage v okvirju zdravorazumskega razmisljanja brez znanstvenih dokazov ali domnev ne pridejo v upostev, kot npr.( kdor se ne giblje in se nezdravo prehranjuje je debel ), kar je cista bedarija.
Neža::tsj

Re: debelost

ObjavaNapisal Neža::tsj » 05 Jun 2001 20:06

Tvoja trditev, da kdor se ne giblje in nezdravo prehranjuje je debel, deloma drži, ne pa čisto. Mislim, da pri tem precejšnjo vlogo igra presnova in pa kakšen tip postave imaš (podedovano). Nekateri ljudje lahko pojejo že skoraj nenormalne količine hrane, pa so suhi kot trlice in se nikakor ne morejo zrediti. Drugi pa zvečer pojejo kos tortice in se takoj zredijo za eno kilo.
V obeh primerih zna biti precej neprijetno in zoprno. Ampak ponavadi je tako - tisti, ki so debeli bi radi shujšali, tisti, ki so jih same kosti, bi bili radi bolj okrogli.
No, to je moja laična razlaga, morda bo kdo od udeležencev foruma vedel povedati kaj več.
Lep pozdrav!
odgovor zdravnice::tsj

Re: debelost

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 12 Jun 2001 08:31

Pozdravljen, Mitja!

Prav imaš - treba je ločiti debelost, ki je zelo rizična za zdravje posameznika od tistih nekaj kilogramov preveč, ki so zgolj estetskega pomena in na zdravje ne vplivajo. Ti prav gotovo nisi "debel", čeprav ti indeks telesne mase (kot se strokovno reče izračunu, ki upošteva telesno težo in višino) kaže na to. Pri tebi višek telesne mase ne gre na račun maščobnega tkiva (tako je pri debelosti), ampak si z body buildingom pridobil 30 kilogramov mišične mase. Če ti je to uspelo le s ciljano vadbo in z ustrezno prehrano - brez škodljivih preparatov - je lahko vse O.K. Moraš pa vedeti, da so tvoji notranji organi (srce, ožilje, ledvica, jetra...) zdaj mnogo bolj obremenjeni, kot so bili prej, ko si imel 60 kilogramov.

Kaj več o zanimivih vprašanjih, ki jih odpiraš, boš lahko zvedel v rubriki o prehrani, ko bomo odprli tovrstno spletno stran.

Lep pozdrav,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.