Smrt me klice blizje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Smrt

Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 11 Feb 2020 19:35

Smrt,

Smrt me ze od zdavnaj klice blizje in blizje ker tam je najbol mirno in toplo pri njej ni bolecin ni nicesar zadnje cajte grem ji blizje in blizje ker imam dosti vsega in hocem umreti.. Ampak moji strahopetni mozgani mi tega ne dopustijo... Zakaj ko enostanvno hocem umeti a tega nemorem izpeljati.. Upam da cimprej bom dobil objem smrti
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 12 Feb 2020 12:09

Odgovor svetovalke
___________________

Dragi Ti,

pismo si napisal pod vzdevkom Smrt, a če se strinjaš, boš zame Ti. Prav? Jaz, pa sem Saška.

Hvala, da si bil tako iskren pri zapisu in opisu svoje stiske. Rada bi razumela in vedela, kaj se ti dogaja v življenju, kaj je tako hudega, da hočeš umreti.
Smrt se zdi mirna, topla, brez bolečin, po drugi strani pa je tukaj življenje. Velikokrat nemirno, hladno, boleče. A vendarle življenje, ki je lahko tudi objemajoče. Tvoji možgani nikakor niso strahopetni. Če kaj, potem so razdvojeni med življenjem in smrtjo. Tvoji možgani, oziroma Ti, veš, da je s smrtjo dokončno konec vsega. Vsega bolečega, a hkrati tudi vsega, kar bi utegnilo biti boljše, drznem si reči celo lepo. Zato je v človekovi naravi, da se nepopustljivo bori za življenje. In točno to počneš tudi ti. Težko je, velikokrat se zdi brezupno, ampak še si tukaj. Iskreno me zanima, s čim se spopadaš, prosim, napiši kaj več o tem.

A si komu povedal za svojo stisko? Je kdo, s kom bi se lahko pogovoril? Pobrskaj po spominu, če boš koga našel. Stiska je najtežja, če jo nosimo sami. Pomoč je sicer vedno na voljo pri tvojem osebnem zdravniku, v dežurni ambulanti najbližjega zdravstvenega doma, pri specialistih (psihiater, psiholog…). Pogovoriš se lahko tudi s kom po telefonu, pokličeš lahko na Klic v duševni stiski (01 520 99 00, vsak dan med 19h-7h) ali telefon Samarijan (116 123, 24h/dan).

Prosim te, da mi pomagaš in dovoliš, da poskusiva najti objem zate. Vendar ne objem smrti, pač pa objem Življenja.
Oglasi se še, tukaj bom.

Mislim nate,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja
Smrt

Re: Smrt me klice blizje

ObjavaNapisal Smrt » 13 Feb 2020 04:49

Dabi rekel da imam slabo zivljenje bi to bila zaljitev do starsov. Celo zivljenje sem bil po bolnicah to je res ampak nvm nekako sem zmer to dal skozi
Ampak zadnjih par let pa ne vidim veselja vec v nic use kar mi je bilo zanimiv mi ni vec se to da sem druge narodnosti samo rojen v sloveniji tudi v otrostvu ni dosti pomagal ko te ljudje postrani gledajo ko se zs bratom ali mamo v svojem jeziku pogovarjas enkrat v osnovni smo se tepli zaradi tega.
Par let nzaj sem bil na psihijatriji zaradi samomora in potem letos v soli mi gre super ma to drugo poletje je katastrofa denar.. Denar je najvecji problem ko ga ni.
Naj bi bili prosti ljudje a nismo nic brez denarja..
Cigareti in alkohol me zadnje cajte drzi prisebnega..


Se opravicujem neznam dobro razlagati pa vse vrzem na en kup


Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Smrt me klice blizje

Uredništvo » 13 Feb 2020 11:22

Odgovor svetovalke
_________________

Dragi Ti,

vesela sem, da si se še oglasil. Hvala.

Počasi začenjam vsaj približno razumeti tvojo situacijo. Razumem, da si se soočal z zdravstvenimi težavami, da imaš za sabo izkušnjo psihiatričnega zdravljenja, trenutno pa je največji problem denar in tvoje počutje. Napisal si, da ne vidiš veselja v ničemer, da ti ni nič zanimivo, kar ti je bilo. In da to traja že zadnjih par let. Vzpodbudila bi te k temu, da o teh svojih občutkih spregovoriš s svojim osebnim zdravnikom. Imaš to možnost? Točno mu opiši kako se počutiš in kako dolgo to že traja. Zdravnik bo potem presodil ali bi bilo smiselno, da bi prejemal kakšno terapijo. Včasih je namreč takšno počutje, kot ga opisuješ ti, lahko posledica duševne bolezni, ki jo lahko in ki jo znamo uspešno zdraviti. Z zdravnikom se tudi pogovori o tem kako pogosto in koliko alkohola uporabljaš. Naredi to čimprej, da boš čimprej dobil pomoč. Prosim poglej tudi na www.posvet.org kjer boš našel seznam krajev, v katerih delujejo Psihološke svetovalnice. Tam lahko brezplačno dobiš psihološko pomoč, svetovanje. Denarna stiska je lahko hud problem, verjamem. Ne poznam podrobnosti tvoje oziroma vaše situacije, niti ne vem ali ste finančno situacijo že poskušali kako reševati. Razmisli, če se v zvezi s tem lahko obrneš na najbližji Center za socialno delo, kjer ti bodo znali svetovati naprej. Bi se lahko s starši pogovoril o svojih težavah in bi skupaj našli rešitev? Občutek sem dobila, da imaš do njiju zelo spoštljiv odnos. Razbrala sem, da imaš tudi brata. Kako se razumeš z njim? Napisal si, da je v drugem polletju problem denar. Se je v drugem polletju kaj takšnega zgodilo, da je denar prav zdaj postal problem? Vsekakor je vzpodbudno, da ti v šoli gre super. To je lepo. Kakšne imaš načrte za prihodnost?

Razumem, da v tem trenutku situacija izgleda težka in verjamem, da tudi je. Vendar pomoč je na voljo. Resnično si pogumen, da si o svoji stiski pregovoril na tem mestu, zdaj pa te vzpodbujam k temu, da razmisliš tudi o tem, da poiščeš pomoč. Do takrat pa sem tudi jaz tukaj. Prosim, oglasi se še in napiši mi še kaj več o sebi.

Mislim nate, lep pozdrav,
dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja