prosim pomagajte mi

Vprašanja na tosemjaz.net.
pleasehelp

prosim pomagajte mi

ObjavaNapisal pleasehelp » 10 Sep 2019 20:19

Prosim pomagajte mi.
Zadnjih par mesecov je moje življenje pravo trplenje. Vsak dan je grozn po svoje, nimam vec energije in volje do zivljenja, ne vidim vec smisla življenja. Vsak dan bolj si zelim da bi se to koncalo. Zdaj, ko se je zacela šola so se stvari samo se poslabšale. Hodim k psihologu zaradi anksiozne motnje, vendar mi nic ne pomaga samo se slabse je. Ne vem vec kam naj se obrnem po pomoc in kaj naj sploh se naredim da bi sle strvari na bolje.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: prosim pomagajte mi

Uredništvo » 12 Sep 2019 14:46

Odgovor svetovalke
___________________

Draga/i Pleasehelp,

zahvaljujem se ti za vprašanje in zaupanje portalu To sem jaz.

Zapisal/a si, da je tvoje življenje trpljenje in da je vsak dan grozen po svoje, da ne vidiš več smisla življenja, da si vsak dan bolj želiš, da bi se vse to končalo, sploh sedaj, ko se je spet začela šola. Ko sem prebrala te zelo močne stavke, me je zelo zaskrbelo. Izražaš ogromno bolečine, tesnobe, skrbi v povezavi s svojo sedanjostjo in bližnjo prihodnostjo.

Na tvoje doživljanje tvojega bivanja, ki ga spoštujem, bom poskušala pogledati z nekoliko distance. Postavljam ti nekaj vprašanj. Praviš, da je tvoje življenje pravo trpljenje. Zakaj? Kaj vse gre po tvoji oceni narobe? Kdaj bi zase lahko rekel/la, da ti gre dobro? Kdaj ti je šlo ok? Kakšni so tvoji kriteriji za slabo / narobe / nisem ok in za dobro / sem ok? Kaj vse zahtevaš od sebe? S kakšnimi mislimi, skrbmi se zaposluješ? So realne? Se ti vedno potrdijo kot resnične ali pa temu vedno ni tako?

Sprašujem se ali bi lahko vendarle v vsakem dnevu, ki ga preživiš, našel/la osebo - prijatelja - mamo - očeta, kakšen dogodek, doživljaj, ki bi ti lahko pomenil svetlo točko, motivacijo, da nadaljuješ? Upam, da bi na ta vprašanja odgovoril/a pritrdilno.

Predlagam ti, da tudi ko pridejo dnevi, ki bi jih ti ocenil/a kot zelo črne, poskušaš, čeprav je takrat hudo, najti vsaj 1 stvar, ki ti lahko pomeni dober dan / prijeten doživljaj. Zapiši si ga in si ga večkrat preberi. Poskušaj biti čim več zunaj, na svežem zraku, v gibanju. Deluje zdravilno. In vedno vedi, da nisi sam/a. Imaš pomoč psihologinje in verjetno še koga (starši, prijatelji, učitelji ...).

Prav tako pa je na dolgi rok zelo pomembno, da se poskušaš sprejemati takega/tako kot si. Z osebnostnimi lastnostmi, navadami, interesi, kakšnimi stvarmi, ki ti gredo slabše. Po vsem tem se razlikuješ od drugih in to te dela dragoceno, edinstveno in neponovljivo, zelo vredno osebo. V pomoč naj ti bo tale link: http://www.tosemjaz.net/clanki/spostuje ... amopodobe/.

Verjetno si o teh vprašanjih že govoril/a s psihologinjo, ki jo obiskuješ. Predlagam ti, da se z njo, skupaj s starši čim prej naročiš za srečanje. Verjamem, da boste skupaj našli primerne poti k rešitvam. Morda se boste pogovorili o obisku še kakšnega strokovnjaka npr. pedopsihiatra. Dovoli si pomagati.

Predlagam, da ostaneva v stikih. Vsekakor sem ti na voljo za tvoja vprašanja in razmišljanja. Vedi, da imaš podporo.

Velik objem. Veselim se ponovnega stika s tabo,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
lonely girl
Objave: 0
Pridružen: 11 Sep 2019 09:21

Re: prosim pomagajte mi

ObjavaNapisal lonely girl » 12 Sep 2019 18:48

prosila bi, ce bi lahko to kar bi napisala zbrisali oz naredili tako, da to ne bi bilo javno vidno.


/Izbrisano v uredništvu/