Srednja šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
xxjsh123xx
Objave: 2
Pridružen: 08 Sep 2019 19:16

Srednja šola

ObjavaNapisal xxjsh123xx » 08 Sep 2019 20:01

Ali je možen le odgovor? Hvala


/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Srednja šola

Uredništvo » 09 Sep 2019 14:09

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen.

Nanizal si nekaj različnih vprašanj, na katere bom poskusila čim bolj strnjeno odgovoriti.

Praviš, da se med sošolci in v programu, ki ga obiskuješ, ne počutiš dobro. Razmišljaš, če si sploh izbral pravi poklic, saj se ti zdi, da sošolci znajo precej več od tebe. Prvo vprašanje, za katerega menim, da si ga moraš zastaviti, je, kako se počutiš, ko si na praksi (ki si jo, verjamem, imel precej že v prvem letniku)? Ti je bilo delo, ki si ga videl in verjetno tudi že opravljal, blizu, ti je bilo zanimivo, si se ga z veseljem lotil? Če lahko temu pritrdiš, potem si verjetno na pravi šoli. Dvomi, ki nam jih vzbujajo ljudje okrog nas - naj bo v šoli ali na delovnem mestu - ker se nam zdijo sposobnejši, spretnejši, bolj izkušeni, so del življenjske izkušnje, ki ni redka. Včasih mladostniki v svojih pripovedovanjih tudi pretiravajo in imajo v resnici manj izkušenj in spretnosti kot jih prikazujejo z besedami. Vprašaj se tudi, kaj te je motiviralo in gnalo v prvem letniku, ko praviš, da si imel veselje hoditi v šolo.

Druženje s sošolcema, ki te žalita, ne deluje dobro na tvojo samopodobo, zato bi bilo verjetno najbolje, da se od njiju oddaljiš, pa čeprav sta, kot praviš, edina dva, ki se družita s tabo. Praviš, da so se bivši sošolci oddaljili in te ne vabijo več v svojo družbo. Morda pa bi se lahko aktiviral in jih sam poiskal, navezal stik, dal pobudo? Dejstvo je, da osnovnošolska prijateljstva s prehodom v srednjo šolo velikokrat zamrejo, v novem okolju pa se vzpostavijo nova. A to ne pomeni, da se ne bi med tvojimi bivšimi sošolci našel kakšen, ki bi še vedno z veseljem šel s tabo domov na vlak/avtobus ali na malico … Če med bivšimi ali sedanjimi sošolci ne najdeš nikogar, se poskusi vključiti v kakšno obšolsko dejavnost, krožek ali kaj podobnega, kjer boš lahko našel ljudi s podobnimi interesi in stkal nova prijateljstva.

Zaskrbljenost mi povzroča tvoj zapis, da ne moreš zaspati tudi zaradi misli na preteklost. Se ti je zgodilo nekaj hudega in o tem premlevaš ter se morda tudi umikaš vase? Vsekakor bi bilo dobro, da bi se o tem z nekom pogovoril. To je lahko odrasla oseba v tvoji družini oz. okolici, ki ji zaupaš, lahko pa se obrneš na šolsko svetovalno delavko, s katero bosta lahko preučila tudi možnosti nadaljevanja šolanja – če boš ugotovil, kje lahko nadaljuješ šolanje, npr. v programu 3 + 2, te bo to motiviralo tudi za trenutno šolo in ti odprlo oči za številne druge možnosti. S svetovalno delavko se bosta pogovorila tudi o drugih možnosti, prosiš jo lahko, da raziščeta tvoje interese s pomočjo kakšnega testa in boš tako dobil še kakšno idejo, kam in kako naprej. Z željo raziskati, kaj bi te v življenju veselilo početi, se lahko obrneš na karierne svetovalce na Zavodu za zaposlovanje, svoje lastnosti in kompetence pa lahko raziščeš tudi sam z uporabo psihometričnih testov, npr. na portalih Zavoda za zaposlovanje ali Mojedelo.com.

Torej, nikar ne obupaj. Poišči pomoč, razišči tako svoje skrbi kot sposobnosti, če boš imel še kakšno vprašanje, se pa le oglasi.

Želim ti vse dobro.
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
xxjsh123xx
Objave: 2
Pridružen: 08 Sep 2019 19:16

Re: Srednja šola

ObjavaNapisal xxjsh123xx » 10 Sep 2019 18:08

Pozdravljeni!
(Prosim le na odgovor)

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Srednja šola

Uredništvo » 12 Sep 2019 14:26

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen.

Občutki, ki jih opisuješ, nakazujejo slabo samopodobo. Vesela sem, da hodiš na pogovore k psihologu, s katerim verjetno predelujeta travmatičen dogodek iz preteklosti (če temu ni tako, se opogumi in mu ga zaupaj - le tako se bodo stvari lahko začele obračati na bolje). Gotovo sta govorila tudi o tem, kako naša samopodoba vpliva na posameznikovo vedenje in na odnose z drugimi. Če z ljudmi ne komuniciraš, boš težko vzpostavil tesnejše odnose s komer koli.

Morda ti bo pri zbiranju poguma, da se vključiš v pogovor z vrstniki, pomagalo zavedanje, da je večino mladostnikov strah, da bi se osmešili ali ostali brez besed. Verjemi mi, da se večina tistih, za katere misliš, da te opravljajo, ukvarja predvsem s sabo in svojimi skrbmi. Večino tudi skrbi točno to, kar si dejal, da jih drugi ne bodo sprejeli, da jih bodo imeli za čudne, če bodo povedali svoje mnenje in bodo nato za njihovimi hrbti grdo govorili o njih. A to je velikokrat le občutek brez realne podlage. Vse, kar sem opisala, je del obdobja mladostništva, odraščanja in brušenja socialnih veščin. Tvoje slabe izkušnje iz preteklosti ti pri tem ne pomagajo in imaš zato še malo težje delo.

Svetujem ti, da se kljub strahovom poskusiš vključevati v družbo. Če se boš kje počutil zavrnjen, poskusi drugje, z drugimi ljudmi in slej ko prej boš našel nekoga, ki bo dovolj zrel, da boš njimi lahko zgradil prijateljski odnos. Ljudje potrebujemo drug drugega, da se počutimo dobro, zato nikar ne obupaj - zapiranje med štiri stene vodi v začaran krog depresije in tesnobe.

Želim ti veliko poguma, pozitivnih misli in upam, da se boš še kaj oglasil in povedal, kako ti gre.

Prijazen pozdrav
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja