Ta bedna sola in ves svet

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jdidhhc

Ta bedna sola in ves svet

ObjavaNapisal Jdidhhc » 09 Avg 2019 08:40

Padla sm maturo in sedaj popravljam v septembru. Poklic me sploh ne zanima. Ves julij sem cakala da bo kaj in da se bom lahko ukvarjala s hobiji pa ni bilo nic, zdaj pa je v avgistu toliko kul stvari na katere ne morem ker se morm ucit. Jezna sem in uzaljena. Ne vem katero stvar naj izberem da bom imela zravn se cas se svoje sanje in na katero bi me sploh sprejeli. Vpila bi in jokala. :( maturo bi rada opravila toliko da je 2 ali 3 da imam mir je druzba zadovoljna ker nisem odpadnik in oci ne bo nad mano zavijal z ocmi.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ta bedna sola in ves svet

Uredništvo » 14 Avg 2019 09:01

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Jdidhhc!

Hvala, ker si nam zaupala stvari, ki te obremenjujejo. Razumem tvojo stisko, saj matura ni mačji kašelj. Vanjo je potrebno vložiti veliko truda in priprav. Je pa izredno pomembna za nadaljnje življenjske odločitve. Žal se brez opravljene mature ni mogoče vpisati na nadaljnjo izobraževanje. Napisala si, da ne veš katera smer bi te najbolj zanimala, si pa omenila, da bi rada imela poleg šole čas zase in za svoje sanje. Razmisli o tem, v katerih predmetih si dobra, za katere pa se težje pripraviš. Si bolj naravosloven ali družbosloven tip? Poskusi premisliti o stvareh, ki te zanimajo, hobiji s katerimi se ukvarjaš, tudi ti so lahko povod, da izbereš sebi ustrezno fakulteto. Če boš našla fakulteto, ki ti bo pisana na kožo, ti bodo tudi predmeti zanimivejši in posledično boš bolj uspešna. To, da si pri izbiri zmedena je povsem običajno. Si v obdobju, v katerem je potrebno izbrati pomembne življenjske odločitve.

Omenila si, da bi si želela maturo samo opraviti, zato da boš osrečila očeta in okolico. Pomembno je, da se zavedaš, da se učiš zase. Lepo pa je vedeti, da imaš ob sebi ljudi, ki te podpirajo in ti želijo dobro. V življenju bo še mnogo ovir in vsaka izmed njih te bo naredila močnejšo. Verjamem, da se ta matura sedaj zdi precejšen zalogaj in, da ti kateri izmed predmetov dela težave. Poskusi najti ustrezen način učenja, ki ti bo odgovarjal. Za pomoč lahko prosiš tudi prijateljico, če pa je snov precej nerazumljiva pa lahko poskusiš tudi z inštruktorjem. Kot sem že omenila, matura zahteva ogromno priprav, zato si poskušaj dan čim bolj organizirati. Ko si naredimo urnik, smo veliko bolj produktivni. Poskušaj si dan razdeliti na učenje in prosti čas. Po učenju se nagradi in počni tisto, kar te veseli.

Prepričana sem, da je matura ena izmed tistih ovir, ki jo boš z malo truda z lahkoto preskočila.

Želim ti vse dobro. Na maturi pa ogromno uspeha in sreče!
Živa Krivec, dipl. biopsihologinja (un)