Vneto po odstranitvni bradavic?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zofka66

Vneto po odstranitvni bradavic?

ObjavaNapisal Zofka66 » 08 Avg 2019 21:11

V ponedeljek so mi v lokalni anesteziji odstranili bradavice na zunanjem spolovilu in na ritnici. Eno so odscipnili se mi zdi in drugo zgali. Dobila sem navodila naj samo skrbim za higieno rane in naj se 4 dni izogibam morju/kadi. Sem umivala 3x na dan z intimnim milom. Se mi je zdelo da so se posusile rane, sedaj pa nisem vec prepricana ce je to ok, saj zgleda se kar lepo, samo na dotik na rano je mokro/malo lepljivo. Okrog je se vedno malo rdece - kolobar in se vedno malo boli, sramne ustnice se mi zdijo pa malenkost otecene. Gre za kako vnetje ali sem samo panicna po nepotrebnem? Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vneto po odstranitvni bradavic?

Uredništvo » 10 Avg 2019 09:41

Odgovor svetovalke
_________________

Težko rečem brez pregleda. 4 dni je zelo malo za celjenje. Rane še dalje umivaj z milom in toplo vodo in nosi bombažno perilo (ali nekaj dni nič). Če bi še bolelo, se pojdi pokazat. Če še nisi cepljena proti HPV, se obvezno cepi. Te bradavice so namreč virusne in jih s cepljenjem preprečimo.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine
cepljenje

Re: Vneto po odstranitvni bradavic?

ObjavaNapisal cepljenje » 13 Avg 2019 13:20

Cepljena sem bila brezplačno proti hpv s cepivom, ki so ga takrat uporabljali ne vem katerega so. Zasledila sem, da obstaja po novem 9-valentno cepivo. Ne vem, katero cepivo uporabljajo zdaj rutinsko pri brezplačnem cepljenju? Bi se lahko (brezplačno?) cepila s tem cepivom ali se ne morem, ker sem že bila cepljena proti hpv in se ne morem še enkrat cepiti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vneto po odstranitvni bradavic?

Uredništvo » 13 Avg 2019 15:52

Odgovor svetovalke
________________

Rutinsko se zdaj uporablja 9-valentno cepivo (Gardasil), začetne generacije pa so bile cepljenje s cepivom Silgard, ki je 4- valentno. Na žalost ti pripada samo ena vrsta cepiva (oziroma eno popolno cepljenje) z vsemi pripadajočimi dozami.

Za tolaźbo, v 4- valentnem cepivu sta zajeta dva virusa, ki povzročata največ rakov na materničnem vratu in oba virusa, ki povzročata genitalne bradavice.

Če bi se kljub temu želela še cepiti, je potrebno cepivo plačati, cena je okoli 50 evrov.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine