NE ZMOREM VEČ

Vprašanja na tosemjaz.net.
Odneham

NE ZMOREM VEČ

ObjavaNapisal Odneham » 24 Apr 2019 21:03

Jst ne morem več. Že celo šolsko leto se spopadam z depresijo. Pridejo dnevi ko se bom počutila v redu pridejo pa tisti temni dnevi in dnevi ko imam vsega dovolj in se režem. Prvo se je začelo ko me je fant varal, nato sem imela probleme s prijateljico(še zdaj jih imava občasno) in na koncu še šola. Ne morem se več učit. Nimam energije ampak še vedno mi nekako uspe dobit kakšno 3 ali 4 in sem vesela s tem ker sem presenečena glede na to da se ne morem učit in skoncetrirat. Edino kar mi ne gre pa je matematika. Sem 3 letnik in maja končam s šolo ker imamo junija prakso. Problem je da nimam nobene pozitivne in bom vrjetno mela popravca. Poskusila sem z inštrukcijami pa mi ne gre. UBUPALA SEM!! MATEMATIKE NIKOLI NE BOM ZNALA IN TUDI RABILA JE NE BOM!!! NE VEM ZAKAJ SE MORAM UČIT TO SRANJE!!! SAMO PSIHIČNO ME UNIČUJE!!! Jutri imam zadnjo možnost. Če pišem 2 bom lahko popravljala ocene za nazaj. Drugače bom imela popravca. In glede na moje znanje... NE BOM PISALA 2!!! NOČEM MET POPRAVCA!!! ZDI SE MI PONIŽAJOČE!!! PUNCA SEM!!! VSE OSTALO MAM 4!!!!! SAMO TA MATEMATIKA ME ZAJ*****!!! NE ZMOREM VEČ!!! ŽIVLJENJE MI NI NAKLOJENO!! ZDI SE MI DA ME VSI SOVRAŽIJO!!! ŠE PROF. ZA KEMIJO!! VEDNO SEM TIHO IN PRIDNA!! VSI SO BLI VPRAŠANI NORMALNA VPRAŠANJA SAMO MENE VPRAŠA KATERI VITAMINI SO FUCKING TOPNI V MAŠČOBI!!! NI FER. SEM DOBILA 4 AMPAK KAR JE VSE OSTALE VPRAŠALA SEM ZNALA!!! PA ŠE 5 BI LAHKO MELA ZA KLJUČENO!! TKO AL TKO SMO KONEC S KEMIJO BO PA 4!!! MATEMATIKA MI NIKOLI NI ŠLA IN MI NIKOLI NE BO!!! VSO ENERGIJO SAMO TAM USMERJAM IN SEM PSIHIČNO UNIČENA!! NE MOREM SE Z NOBENIM POGOVORIT!! STARŠI SO UMIRJENI IN MI GOVORIJO DA BO V REDU DA BOM NARDILA MATEMATIKO!! ČE NE DRUGAČE PA S POPRAVCI!! NOČEM!!! OK??? NOČEM MET POPRAVCE KER HOČEM MED POLETJEM NA ŠVEDSKO!! TO MI JE ŽIVLJENJSKA ŽELJA KI SE MI NIKOLI NE BO IZPOLNILA!!! PA ŠE ZALJUBILA SEM SE V 2 LETI MLAJŠEGA FANTA!!! TO JE PA NAROBE! 18 BOM STARA ON JE ŠELE 16!! STARŠEM NE BI BILO VŠEČ!! TKO AL TKO ME NOBEN NE MARA!! SUHA SEM AMPAK IZGLEDA DA GRDA.... se opravičujem za ta spis. Še sama ne vem v čem je problem. Zato pa se ne morem z nobenim pogovorit v živo. Sploh ne vem če boste v tem spisu vidli moje težave ampak se po napisanem počutim veliko bolje ker je anonimno. Mogla sem se rešit tega kar me muči. Ne vem kako dolgo bom še živa. Režem se, razmišljam o samomoru in edino kar si upam je napisat to tukaj ker je anonimno in mi ni potrebno govorit. Še enkrat se opravičujem če niso razvidne težave ker še sama ne vem kje so moje težave. Samo da se jst bolje počutim. Če pa boste lahko razbrali težave pa bi bila vesela odgovora, kakšnega nasveta in občutka da je nekomu mar za mene.
Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: NE ZMOREM VEČ

Uredništvo » 26 Apr 2019 20:04

Odgovor svetovalke
_______________

Ja, res je, včasih sami sebe težko razumemo. Najtežje je razumeti sebe. Saj ti je znano, ko pravimo, da je drugim lažje pomagati kot sebi. V tem je precej resnice. Pa vendar. Resnično si mi blizu in te želim razumeti, zato, da te lahko podprem v vsem, v čemer si dobra, zelo dobra. Pa tudi v tistem, kar doživljaš kot nepremostljivo težavo (trenutno "matka") in se ti zdi, da je to zate nepremostljiva ovira.

Prepričana sem, da si danes pisala dvojko in da se bo vse dobro izšlo. Matematika je res poseben predmet, in uspeh, po moje, je v veliki meri odvisen od tega, kako nam zna profesor ali pa vsaj inštruktor matematiko približati. So dobri matematiki, ki kot pedagogi odpovejo. In zato so v težavah učenci, dijaki. Matematična logika nam je v življenju v pomembno pomoč, saj se z njo srečujemo v mnogih življenjskih situacijah, kot predmet pa je največkrat za mlade nerazumljen, težak, odveč. Ne vzemi ga kot nepremostljivo oviro. Uspelo ti bo. Prepričaj se. Tudi če bo slučajno popravni izpit, zaradi tega ne bo konec sveta. Na izpit boš šla z zavedanjem, da ga boš naredila. In pika. Sebi boš dokazala, da zmoreš. Ker preprosto zmoreš in pika. Pomemben je tvoj pristop, tvoje zavedanje. Nisi nula. Ti si imenitno dekle. Matematika te preizkuša.

V življenju je bilo, in še bo, sama veš, da je tako, še veliko podobnih preizkušenj.
Kot sama opišeš, so dnevi, ko se počutiš dobro, prijetno, in so tisti, ki bi jih raje preskočila. To je povsem običajno življenje. Vseh od nas. Gori in doli. Vse življenje se učimo, in nikoli ne obvladamo povsem, da vsaj naš odnos do težav držimo "na vajetih ". Kar pomeni, da se naučimo tehnik obvladovanja težav, ko nastopijo, in se z njimi ne obremenjujemo, dokler se ne zgodijo. In posebej, da jih obvladujemo na način, ki nam ne škodi.

Rezanje kot samo destruktivno ravnanje, ni ustvarjalen odziv na stiske. To sama dobro veš. Potrudi se iskati načine, ki so boljši. Tudi če greš samo v gozd, kamorkoli na samo in kričiš, se boš sprostila. Vsaka fizična aktivnost nas sprosti bolje kot rezanje. Ali tudi branje, pisanje, poslušanje glasbe, ples...Poišči način, ki ti bo prinesel olajšanje, razbremenitev. Ko te bo napolnil in ne spraznil.
Sicer pa, ostaniva v stiku preko te spletne strani. Mislim nate, tu sem zate.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Odneham2

Re: NE ZMOREM VEČ

ObjavaNapisal Odneham2 » 26 Apr 2019 20:38

Hvala za odgovor. Zdaj sem bolje ker je nekomu mar za mene. Matematiko mi ni uspelo pisat 2. Zdaj ne vem kako bo naprej ampak po vsej vrjetnosti bom imela popravca. Vesela sem, da so starši razumevajoči ampak meni pokvari celotne počitnice, saj sem imela namen iti na Švedsko in zdaj se mi ta želja ne bo uresničila in to me je najbolj potrlo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: NE ZMOREM VEČ

Uredništvo » 14 Maj 2019 14:14

Odgovor svetovalke
________________

Razumem, res je težko sprejeti, da tako želene počitnice ne bodo tiste ta prave. Ali pa ? Saj veš, če izpit narediš v prvem roku, imaš pred seboj vse počitnice. Se pa moraš že zdaj pripraviti, prepričana sem, da zmoreš. Poišči si pomoč, nekoga, ki ti bo znal matematiko približati na razumljiv način. Poznam zelo dobro inštruktorico v Novem mestu, a ker ne vem, od kod si ti, to najbrž ne pomaga dosti. Zanesljivo jo boš našla blizu kraja, kjer živiš.

Lepo je prebrati, da imaš razumevajoče starše, da te podpirata in sta v oporo, četudi so težave v šoli. Saj ravno takrat, ko ne gre gladko, najbolj potrebujemo pomoč. Obenem pa se veliko naučimo ob tem za življenje samo. Namreč, da za težavami sledijo rešitve, za žalostjo in jezo veselje ter radost. In da se ni vredno "sekirati" vnaprej. Stvari mnogokrat tečejo svojo pot, prav pa je, da si v svoje dobro dejavna tudi ti.

Se še slišiva, bereva, prav?!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
tadeja202

Re: NE ZMOREM VEČ

ObjavaNapisal tadeja202 » 16 Maj 2019 17:42

Danes sem dobila še eno možnost pri matematiki. Če sem pisala 2 bom imela samo polletni popravni izpit. V juniju moramo opravljat prakso in jaz jo opravljam na veterini. Tega se po eni strani veselim, saj imam zelo rada živali. Po drugi strani pa me je malo strah, ker nisem preveč socialna oseba in tudi zelo sem nesposobna. Bojim se da bom kaj naredila narobe. Kaj naj tudi naredim, da mi ne bo preveč nerodno in da ne bom skos samo tiho. Ko sem bila mlajša so me starši kar razvajali in nisem preveč samostojna. Kako naj tudi to izboljšam?