Depresija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jaz_sem_v_depresiji

Depresija

ObjavaNapisal Jaz_sem_v_depresiji » 09 Mar 2019 16:35

Ze nekaj casa sem v depresiji in lansko leto sem mislila da sem jo premagala pa ni slo. Moja starsa sta se locila in se se vedno kregata na sodiscu je se huje. Z mojo najboljso prijateljico sva se skregali in zdaj niti ne govoriva. V soli nevem ce imam prave prijatelje iz veliko ljudi ke sovrazi ker sem '' presuha'' a tudi s tem se poskusam boriti. Letos sem se ze tudi rezala in za to je vedela ena prijateljica in mi je ves cas stala ob strani da sem bila bolje. Zdaj pa sem spet na istem. Velikokrat sem pomislila na samomor a nisen dovolj mocna zanj. Proaim ali imaste kaksen nasvet ker bi mi rea pomagal. 😢
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija

Uredništvo » 12 Mar 2019 15:10

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena, po vsem tem, kar si zapisala, lahko razumem, da si depresivna, da si se samopoškodovala in celo misliš na smrt. Tvoje življenje je trenutno ena sama kregarija, kar pomeni, da nimaš miru. Niti miru, niti ne moreš imeti občutka varnosti. Žalosten sem, ko že celo kariero spremljam podobne primere, ko se starša kregata in si ob/po ločitvah nagajata in ne razmišljata, kaj s tem delata svojim otrokom. Ali pa razlagata, da to delata v dobro otrok. Kar ne gre mi iz glave eden zadnjih primerov, ko je v pričo mene otrok rekel svojemu očetu, »ata, prosim nehaj«.

Žal ne vem koliko si stara in v kakšnih odnosih si z enim in drugim staršem. Morda lahko tudi ti uporabiš ta stavek in enemu ali drugemu staršu (ali obema) rečeš jasno in glasno, naj nehata s kreganjem in tožarjenjem. V večini primerov se situacija dokaj umiri, ko se ta faza (odločanja na sodišču) konča, žal pa ne vedno. V demokraciji je pač tako, da dokler je nekdo pripravljen in ima denar, se lahko tožari… skoraj v nedogled. Povej jima na glas, da če te imata res rada, naj nehata.

Pazi tudi na svojo prijateljico oz. na vajino prijateljstvo. V takih razmerah je res pomembno, da si si s kom dobra, da se imaš s kom pogovarjati. Da lahko komu zaupaš.

Res računam, da je čas tvoj zaveznik in računam, da ti uspe ustaviti vsaj enega od tvojih staršev.

Lepo te pozdravljam,
Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.