odločitve

Vprašanja na tosemjaz.net.
sierraenn

odločitve

ObjavaNapisal sierraenn » 09 Mar 2019 11:21

Nikoli se ne znam pravilno odločiti. ne znam izbrati med dvema stranema.
povabljena sem bila na frizersko modno revijo. imaš dve izbiri. 1. te pobarvajo in postrižejo. 2.ti spletejo samo frizuro. nič drastičnega.
hotela sem iti, ampak sem padla v čisto paniko. nosim očala, na dogodku jih ne bi imela da frizerja ne bi motila, če bi se morali sprehajati po odru, kaj če bi se kam spotaknila? razmeroma dobro vidim, ampak nikoli ne veš zaradi živčnosti.
kaj čeprav bi se zmenila za 2.možnost, bi frizer vseeno vztrajal bi drugi frizuri, jaz pa ne bi znala reči ne? nekaj kolegic je imelo izkušnje s tem, da čprv so se zmenile za manjhne popravke, so jih na koncu vseeno preveč postrigli.
za model bi mi plačali, sicer ne vem koliko, ampak ta denar bi dobro prišel.
v šoli imamo zelo napeto. toliko testov in spraševanj. odločila sem se,da se bom raje učila, ampak ne vem če je bila to dobra odločitev. :/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: odločitve

Uredništvo » 11 Mar 2019 20:05

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Odločitve so pomemben del naših življenj in ne moremo se jim izogniti. Res pa je, da ni vedno lahko izbrati, zato zelo razumem tvojo stisko. Velikokrat se tudi zgodi, da šele čez nekaj časa vidimo, ali je bila naša odločitev dobra - ali pa bi bilo boljše, da bi ravnali drugače. Tako se učimo na svojih napakah. To se dogaja vsem in je povsem normalno, zato se s tem ne obremenjuj preveč. Raje poskusi sprejeti to kot del življenja in priložnost za učenje. Pred tabo je zagotovo še veliko pomembnih odločitev.

Napisala si, da si se na koncu odločila, da se boš raje učila, kot pa šla na frizersko modno revijo. Če to drži, ti svetujem, da se temu stoodstotno posvetiš in ne zapravljaš svoje energije za razmišljanje "kaj pa če...?", saj lahko o tem razmišljaš v nedogled in še vedno ne najdeš odgovora. Na koncu se lahko zgodi, da ne boš uspešna niti pri učenju, ker boš med tem razmišljala o svoji odločitvi.

Ko boš naslednjič v dvomih, pa si lahko pomagaš tudi tako, da pretehtaš "pluse" in "minuse" posamezne odločitve. Na primer, kaj ti pomeni, da bi šla na modno revijo? Kaj ti lahko ta izkušnja prinese? Koliko časa in energije ti bo to vzelo? Kaj se bo zgodilo, če se revije ne udeležiš? Boš imela še kdaj tako priložnost? Kaj zate pomeni, če ne boš uspešna na šolskem testu in pri spraševanju? Imaš dovolj časa za učenje? Kaj je tvoja prioriteta v življenju?

Vsa ta vprašanja ti lahko naslednjič pomagajo, da se boš lažje odločila. Mogoče lahko "pluse" in "minuse" zapišeš tudi na papir. Tako boš imela še bolj jasno sliko.

Za konec pa bi rada nagovorila še nekaj. Napisala si, da si hotela iti na modno revijo, ampak da si padla v čisto paniko. Soočanje z neznanimi in novimi situacijami zagotovo ni vedno enostavno. Vsak od nas kdaj občuti tremo ali strah. Želim pa ti, da v prihodnosti ne bi spustila iz rok priložnosti, samo zaradi tega, ker bi "padla v paniko". Zagotovo imaš kup spretnosti, zaradi katerih si lahko pri svojem delu uspešna. Ne dopusti, da te negativne misli in dvomi ovirajo. Ni nujno, da bo tvoja izkušnja enaka izkušnjam tvojih kolegic. Pa kaj če bi se spotaknila? Tudi svetovno uspešnim manekenkam se je to že velikokrat zgodilo :)

Želim ti povedati, da se nam včasih zgodijo nepredvidljive stvari, na katere ne moremo vplivati. Lahko pa se sami odločimo, kako na te izkušnje gledamo. Vsekakor pa si ne naredimo nič dobrega, če se že v naprej obremenjujemo in razmišljamo "kaj pa če...?".

Želim ti veliko zaupanja vase in znanja pri testih in spraševanjih v šoli.

Upam, da sem ti z odgovorom pomagala.
Maja Kodele, mag. psihologije