Zelim ziveti, vendar hocem umreti

Vprašanja na tosemjaz.net.
Amalija0

Zelim ziveti, vendar hocem umreti

ObjavaNapisal Amalija0 » 01 Mar 2019 14:38

RADA BI, DA OBJAVITE SAMO ODGOVOR

Pozdravljeni,
sploh nevem ce je prav da vam pisem, vendar sem vedno bolj v skrbeh. Stara sem 16 let ...

/izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zelim ziveti, vendar hocem umreti

Uredništvo » 12 Mar 2019 14:19

Odgovor svetovalke
___________________

Draga Amalija0, prijazno te pozdravljam in se ti opravičujem, ker ti tako pozno odgovarjam.

Tvoje pismo me je pretreslo. Zdravnik in ginekolog trdita, da si zdrava, ti pa nenamerno hujšaš. Izgubljaš težo, izgubljaš moč in predvsem vero v svoje telo. Pravzaprav izgubljaš vero vase. Ne veš več, kako naprej.

Trudila sem se postaviti v tvojo kožo in glej, tole sem »doživela«. Prosim te, draga Amalija0, preberi in napiši kak stavek nazaj: kaj si ti doživela, ko si brala.

Torej:
Doživela si šok. Nova šola, novi sošolci, sošolke, dolga vožnja vsak dan. Vsemu si se prilagodila, ker si očitno zelo sposobna punca in imaš dobre učne navade in močno željo, da uspeš. Čestitam ti iz vsega srca.

Veliko ti je uspelo. Žal ti nekako zmanjkuje življenjske energije. In radosti. Predvsem pa mislim, da te je potrlo tole, vsaj mene bi, če bi bila v podobnem položaju. Starša pravita, da s hujšanjem iščeš pozornost. Ne, sploh ni res. Ti se trudiš jesti, ti želiš biti še naprej odlična učenka, ne dvomim, da si tudi krasna hčerka, a … si neslišana. Te je kdo od staršev kdaj kaj vprašal glede teže in hujšanja ali kar vse vesta in govorita pravzaprav na pamet? Te je kdo pohvalil, saj kljub 3 uram vožnje uspevaš biti v šoli zelo uspešna? Te je kdo vprašal, s čim bi te, 16-letno dekle, razveselil? Kaj si želiš v življenju? Kaj si ti želiš, ne pa mama ali oče, ki imata s teboj verjetno svoje načrte!? Glej, mislim, da te imajo zelo radi, da se s teboj postavljajo pred sorodniki in sosedi, a da so na nekaj pozabili. Da si takole kar mimogrede zrasla v samostojno bitje, v enkratno mlado žensko, ki se enostavno boji … do konca odrasti. Ker čuti, da bi takrat morala reči staršema NEEEE. In ki točno ve, da te ne bosta uspela slišati. Ker imata zate svoje načrte …

To te ubija. Tako se mi je utrnilo. Kajti odlične dijakinje smo navadno pridne punce, navajene ugajati, se podrejati … dokler se telo ne upre.

Zdaj končujem.

Prosim te za mnenje. Potrebujem ga. Četudi sem morda povsem zgrešila.

Si piševa, dokler ne rešiva tvojega problema.

Lepo te pozdravljam, čakajoč tvojega drugega pisma,

mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Amalija0

Re: Zelim ziveti, vendar hocem umreti

ObjavaNapisal Amalija0 » 12 Mar 2019 17:12

Ponovno bi rada da objavite samo odgovor.

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zelim ziveti, vendar hocem umreti

Uredništvo » 14 Mar 2019 08:06

Odgovor svetovalke
________________

Amalija0, prijazno te pozdravljam in se ti zahvaljujem za pojasnila.

Ni modro, da te starša primerjata s sestro. Ona je videti bolj motivirana za šolo in učenje, ti pa si v nečem drugem boljša od nje. Lahko našteješ vsaj tri stvari, v katerih si boljša? Tudi jaz sem kot mama primerjala sinova med seboj. Nekako tako … za spodbudo. A je bil učinek obraten. Nisem vedela, da bo. Če bi lahko čas zavrtela nazaj, tega ne bi počela. A saj je navsezadnje bistveno le to, da se ti zavedaš, da si ti ti, da si - kot si lepo zapisala - ne le super dekle, da imaš poleg vseh dobrih tudi slabe lastnosti in navade. Da je edino važno to, da se vsak dan trudiš, da boš vse boljša in da boš vse manj uporabljala slabe navade.

Ko te bosta starša naglas primerjala s sestro, jima mirno povej, da ti to ne pomaga. Da ju prosiš našteti tvoje dobre lastnosti in dobre navade, tvoja dobra dela. Ko jima bo zmanjkalo, ju le dopolni... Seznam je gotovo kar dolg. Napiši si ga. Prosi fanta, da ti pri tem pomaga. On najbolje vidi tvoje dobre lastnosti. Jaz sem prav vesela zate, da ga imaš, da sta se našla. Vem, da je v tvoji starosti velika reč, imeti fanta. Vem, da je to lahko "nevarno", a če se imata dva rada, storita vse, da ne pride do zanositve ali drugega, česar si dekle in fant ne želita. Verjamem, da sta se dobro pogovorila. Da sta se posvetovala o najboljši kontracepciji. Ali pa sklenila, da bosta vzdržna. Verjamem, da je vajina ljubezen tisto, kar te drži nad vodo, kar ti daje upanje in moč in voljo do življenja. V tvoji trenutni situaciji je to še bolj pomembno.

Draga Amalia0, prosim te, pomisli, če si si blizu s katerim drugim sorodnikom. Včasih j to babica, teta, dedi, ki lahko na tvojo izrecno željo posreduje pri starših zate. Si to že poskušala? In še to bi rekla, da poskusita oba s fantom načeti pogovor s staršema ob kakšnem čaju, tortici ali kosilu. Ker si šele 16, je pomembno, da starša sprejemeta tvojega fanta. Ker je to v redu fant, po moje ne bosta mogla starša več dolgo zarivati glave v pesek. Prej ali slej ga bosta sprejela. Potreben bo kompromis: ti se vsak dan pol ure uči za šolo, onadva pa si bosta rekla: glej glej, saj ima prav dobre ocene kljub fantu. Začela mu bosta zaupati, vajina ljubezen bo cvetela, tvoja teža ne bo šla več dol.

Kaj meniš o tem?

Želim ti lep dan, oglasi se še, bodi lepo, najlepše,

mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine