Moje življenje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pomagajte

Moje življenje

ObjavaNapisal Pomagajte » 09 Feb 2019 23:01

Živijo,
meni je zelo hudo. Vsak večer še na skrivaj jočem. V šoli nimam pravih prijateljev. Mislim no imam prijatelje ampak niso tist ta pravi. Večkrat se počutim osamljeno. Imam le eno pravo prijateljico ki pa ni blizu mene. Saj je leto starejša in je že v srednji šoli. Z njo komuniciram le preko socialnih omrežji.
Moja mami in ati sta ločena. Ati od mene pričakuje zelo veliko. Pričakuje da bom odlična saj sem vsa leta do sedaj. Ampak jaz ne bom odlična saj bom imela angleščino 3. Slišala pa sem da če imaš en predmet 3 zaključeno ne moreš biti odličen. Sovražim angleščino. Hodim na instrukcije ker mi ne gre. Počutim se kot neka zguba pri angleščini poleg vsega pa imam še NPZ iz angleščine. Sedaj imam pri njej 3, 3 in 4 ocene ati je rekel da morem do konca leta pri angleščini dobiti same petke jaz pa se sterke najberz ne bom dobila.
Poleg vsega tega pa je tu še moja mami. Ki je super najboljša mami od vseh. Ampak ona pravi da je bolana z boleznijo ki se ji reče izgorelost. Šla sem malo Googleat o tej bolezni in sem ugotovila da je zaenkrat v prvi fazi: kronična utrujenost. Vsak dan je zelo utrujena. Res me skrbi za njo. Strah me je da bo umrla. Tako šibka izgleda. Vsak večer upam, prosim boga, angelček, vesolje karkoli da bi bila vredu. Res mi je hudo. Prosim pomagajte mi. Prosim.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Moje življenje

Uredništvo » 12 Feb 2019 07:28

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka!

Tvoje pisanje me je kar malce presunilo. Sklepam, da si še v osnovni šoli. Pa to niti ni pomembno. Greva kar po vrsti:

- praviš, da nimaš prijateljev. Vedi, da je res pravih prijateljev v življenuj človeka zelo, zelo malo. Že to, da se razumeš s sošolci je veliko. Če bi pa želela bolj pristne odnose, se jim skušaj približati, tudi tako, da jim morda ponudiš kakšno pomoč, ko jo potrebujejo.

- Ne vem, čemu moraš biti odlična? Ali je resnično tvoja želja, da greš na gimnazijo po končani osnovni šoli? Vprašaj se, kaj želiš v življenju početi, kje se vidiš čez 5, 10, 20 let? Če si pa resnično želiš na gimnazijo in imaš probleme pri angleščini, ti svetujem trik, ki je velikokrat uspešen. Obrni svoj način gledanja na angleščino. Namesto tega, da si ves čas dopoveduješ, do jo sovražiš, si za spremembo reci: "Angleščina je najlepši jezik na svetu, ljubim ga in zato ga bom usvojila in v njem blestela. Zato bom vse zamujeno nadoknadila in resnično uživala v učenju tega jezika." Poskus te nič ne stane, lahko pa je zelo uspešen.

- dejala si, da sta starša ločena. Pri kom živiš? Pri očetu ali pri mami? Če pri mami, jo lahko s svojo pomočjo precej razbremeniš, hkrati pa mislim, da bi bilo dobro, če bi svoje strahove glede nje, zaupala tudi očetu, ne oziraje se nato, da sta ločena.
Mislim, da bi bilo dobro, če bi to, kar si zaupala v tvojem pisanju, zaupala tudi svetovalni delavki na šoli ali pa razredniku. Morda ti lahko pomagata pri odnosu z očetom glede ocen, da ne boš več pod takšnim pritiskom.
Ali se tvoja mamica zdravi? Ali ima strokovno pomoč pri premagovanju izgorelosti? Tudi o tem bi se lahko pogovorila z očetom in mu zaupala svoje strahove. Poskusi.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala in nakazala nekaj možnosti, ki jih imaš, da boš lahko lažje prebrodila to težko obdobje.

Če bi želela še osebni pogovor z menoj, mi lahko pišeš na: [email protected]

Pav lepo te pozdravljam in resnično želim, da boš začela uspešno reševati probleme, ki so se ti nakopičili. Saj veš: "Problemi so zato, da jih rešujemo, ne pa zato, da nas pokopljejo."

mag. Maja Krajnc
Pomagajte

Re: Moje življenje

ObjavaNapisal Pomagajte » 12 Feb 2019 21:27

Najlepša hvala za odgovor.
Atiju nočem povedat za mamino situacijo saj bi rekel, da ima polno rit vsega in da se nima kaj pritoževati. To vem zato ker sem mu enkrat rekla da je mami zelo utrujena zadnje čase in mi je odgovoril to. Ne razumeta se najbolje. Vsak teden sem pri drugemu.
Glede angleščine pa hodim na instrukcije ampak v šoli nočem nič govorit o tem, ker se zaradi tega počutim manj vredno.
Je pa še ena stvar. Jaz sem visoka 180cm. In to mi res ni všeč. Želela sem narediti samomor zaradi tega. Res si ne želim biti tako velika.
Sicer si pa sama želim na gimnazijo saj mi drugi predmeti ne delajo težav imam 4 in 5. Le angleščina močno izstopa. Me pa res zanima psihologija. Vse. Človekova čustva, kako vpliva okolica na človekovo psihično zdravje. Zato želim na gimnazijo saj ne vem če ja kakšna psihološka srednja šola.
Želim pa si tudi razumeti zgodbo moje mami skozi oči psihologa saj ni imela otroštva postlanega z rožicami. In sama večkrat pravi da to pusti na človeku posledice.
Najlepša hvala še enkrat za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Moje življenje

Uredništvo » 19 Feb 2019 10:07

Odgovor svetovalke
________________

Draga mladenka!

Naj se ti najprej opravičim za zapoznel odgovor. Zgleda, da sem tvoje pisanje spregledala.

Res ni prijetno, da se oče in mama ne razumeta. Ti pri tem ne moreš kaj dosti pomagati. Še vedno pa menim, da ne bi bilo slabo, če bi obiskala šolsko svetovalno delavko.

Glede inštrukcij iz angleščine pa tole: nisi ne prva in ne zadnja, ki hodi na inštrukcije. Prav tako nismo vsi nadarjeni za jezike, je pa res, da lahko z delom marsikaj dosežemo in menim, da bo to tudi tebi uspelo. Zato glavo pokonci, delaj in verjemi vase.

Malce me je zbegalo tvoje razmišljanje o tem, da si pomislila na samomor in to zaradi svoje višine. Kaj bi nekatera dekleta dala za to, da bi bila višja, sploh zdaj, ko se povprečna višina ljudi dviga. Vzemi svojo višino kot prednost in ne kot slabost. Ali si morda razmišljala o tem, da bi se intezivno ukvarjala s kakšnim športom? Košarka, odbojka, rokomet?

Ali poznaš knjigo Deset korakov do boljše samopodobe? Toplo ti jo priporočam. Avtorica knjige je gospa Alenka Tacol, ki ima zelo bogate izkušnje v delu z mladimi.

Če si resnično želiš na gimnazijo, potem to tudi uresniči. Pisatelj Paulo Cuelo je dejal: "Če si nekaj resnično želiš, potem vse
sile stvarstva delajo za to, da se želja uresniči."

Lepo te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc
Pomagajte

Re: Moje življenje

ObjavaNapisal Pomagajte » 19 Feb 2019 19:10

Najlepša hvala za odgovor.
Sicer se pa že ukvarjam z atletiko in sicer s skokom v višino. Za srednjo šolo pa se ne vem ali bi šla v športni oddelek ali na navadno gimnazijo.
Glede svoje višine sem res nezadovoljna. In se vedno rastem. Nimam še menstruacije in me tudi to srbi. Stara sem 14 l. Kaj če je nikoli ne dobim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Moje življenje

Uredništvo » 20 Feb 2019 12:02

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka!

Glede menstruacije ti bo odgovorila ginekologinja.

Glede vpisa ali špotni oddelek ali splošna gimnazija pa menim, da bi bilo dobro pretehtati tvoje športne razultate in če so le-ti zelo dobri, bi ti svetovala športni oddelek, ker boš imela več možnosti za treninge.

Prisrčno te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Moje življenje

Uredništvo » 24 Feb 2019 21:46

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

pri 14 letih ni še nič nenavadnega, če menstruacije še nimaš, je pa obisk pri ginekologu potreben, če je ne dobiš nekje do 16. leta. Običajno se približno 2 leti pred prvo menstruacijo prične pojavljati beli tok, ki je običajen vsakodnevni izcedek iz nožnice.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije