Napačen vtis

Vprašanja na tosemjaz.net.
evica144
Objave: 5
Pridružen: 18 Jun 2018 14:44

Napačen vtis

ObjavaNapisal evica144 » 06 Feb 2019 00:19

Zdravo! Sem čist običajno 15 letno dekle ki živi normalno življenje. No težava je v tem da v 8 mescih nisem uspela popraviti napačnega vtisa ki sem ga dala oziroma me je nekdo drug predstavil pod slabim vtisom in ga nemorem popravit. Pa da začnem na začetku sošolec me je vprašal za valeto in sem rekla ja nato sem pa vse skupaj prespala in sem prišla do ugotovitve da to nebo šlo zato sem mu lepo napisala da z njim nebom plesala (čim bol prijazna sem hotla bit) itd. Ampak v tistem 1 dnem je on uspel povedat da me je povabil enemu prijatelju recimo da mu je ime "crt" in ko je takdat naslednji dan "crtu" povedal da nočem plesat si je "crt" izmislil popolnoma novo zgodbo uporabil je žaljivke in laži ki sploh niso bile res o meni in kak sem njegovega prijatelja prizadela kak sem brez čustev da sem navadna kur**.. . To je posiljal in govoril mojim prijateljem z katerimi se 1 leto pa pol nismo vidli in se naj bi srečali takrat čez 2mesca.. najbolj me Je bolelo ker so mu verjeli In sem Izgubila zaupanje in pogled na mene od prijateljev.. Iz dneva v dan skušam popravit vtis da se ne izpostavljam, da ne objavljam preveč.. En čas sem si z enim dopisovala in naenkrat ko se je ta laž razvedla sem izgubila nek stik z njim. saj sva se pogovarjala ampak ni blo Enako. Dobesedno me "crt" je potisnil v zemljo iz maščevanja čeprav to sploh ni bila njegova stvar. Včasih dam na Snapchat kako lepo sliko na stori z vprašanjem če se bi kdo menil a potem ko grem gledat kdo je videl stori in vidim kdo je vido ter se spomnim joj kaj si te mislijo o meni zaj ko sem dala to na stori itd... Ampak Sej mene ne skrbi tak njihovo mnenje do tega kaj objavljam ampak hočem da bi bilo po starem ko nam. Je blo vsem vseeno in ko smo se menli o vsem mogocem. In res nevem kak naj popravim vtis ker si res želim bit spet v stikih... Lp hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Napačen vtis

Uredništvo » 06 Feb 2019 10:46

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena evica144,

prebrala sem tvoje pismo in iz njega razbrala, da te žalosti, morda celo jezi, dejstvo, da si je “črt” izmislil zgodbo o tebi in jo širi naprej. Žalosti te tudi to, da meniš, da mu tvoji prijatelji verjamejo. S tem ti dela krivico. Meniš tudi, da so drugi zaradi tega o tebi dobili napačen vtis. Na koncu tudi zapišeš, da si želiš biti spet več v stikih s prijatelji. Preden grem lepo po vrsti glede tega kar si zapisala, bi te želela pohvaliti. Zelo lepo se mi namreč zdi, da si bila do prijatelja, ki te je povabil na ples, iskrena in si mu povedala, da z njim ne moreš plesati. To zahteva veliko poguma in samozavesti, veliko lažje bi bilo ostati tiho in z njim plesati, kot pa iskreno izraziti svoja občutja. Mislim, da si naredila prav, saj si na lep način povedala kaj meniš in bila pri tem povsem iskrena do sebe in do prijatelja, ki te je povabil na ples.

Sedaj pa lepo po vrsti, zanima me naslednje:
- Iz tvojega pisma ne morem razbrati, ali je res, da tvoji prijatelji o tebi grdo mislijo, ali se (ti) to le zdi. Ne razumi me narobe, nočem reči, da si si vse izmislila. Zanima me le, ali res veš, da o tebi slabo mislijo (prosim, beri naprej ). Ti je to kdo povedal, si koga od prijateljev to vprašala? To ti pišem zato, ker smo ljudje narejeni tako, da se nam včasih kaj zdi, pa tega sploh ne preverimo, in ko čez čas vendarle preverimo, vidimo, da smo živeli v zmoti, in da stvar ni tako črna kot so nam jo narisali naši možgani. Torej zanima me, ali bi lahko pri kateremu od teh prijateljev preverila, kaj si res mislijo? Morda bo vse res in potem si na istem kot sedaj, morda pa se bo izkazalo, da stvar ni tako črna in ti bo lažje.

- Zanima me tudi tvoje mnenje glede tega, ali so to res tvoji prijatelji, če so verjeli slabim govoricam in niso govorili s tabo in preverili tvoje zgodbe. Pravi prijatelji bi te verjetno poklicali, želeli slišati tvojo plat zgodbe, morda se z njo celo ne bi strinjali in bi ti to povedali, a to še ni razlog, da niso tvoji prijatelji. Ni nujno, da se prijatelji vedno v vsem strinjajo, lahko se v kakšnih mnenjih razhajajo, pa so še vedno prijatelji. Prijateljstvo je veliko več kot zgolj eno mnenje o eni stvari ali o enem dogodku.

- Napisala si tudi, da bi si želela več stikov. Zanima me, ali je med prijatelji, ki jih omenjaš, kdo, ki bi ga lahko poklicala, se z njih dobila na sprehodu ali sladoledu, se z njim pogovorila in izrazila željo, da bi se družila več? Lahko, da bo vse v redu in boste hitro obnovili stike, lahko pa se tudi zgodi, da si se z njimi oddaljila in da ne boste več našli skupnega stika. To spoznanje boli, a včasih se v življenju zgodi, da se s kom razidemo, da ne najdemo več skupnih poti in s tem ni nič narobe. Včasih se naše poti ponovno srečajo kdaj kasneje, pridejo pa tudi nova znanstva in prijateljstva … Želim ti jih čimveč, takšnih pristnih in iskrenih.

Upam, da ti bo odgovor v pomoč in razmislek. Želim ti vse dobro. Iz tega kar si napisala bi rekla, da si razmišljujoča in dobra oseba, ki si želi iskrenih prijateljstev. Kar pogumno in samozavestno naprej.
Dr. Maja Roškar, univ. dipl. psihologinja
evica144
Objave: 5
Pridružen: 18 Jun 2018 14:44

Re: Napačen vtis

ObjavaNapisal evica144 » 07 Feb 2019 22:06

Hvala zdaj mi veliko lažje tak sprostila sem se lahko saj zdaj jo sem nekomu povedla je lažje dojemati situacijo in da ji tak zelo grozno kot sem mislila.
Torej z prijatelji se ne videvamo veliko saj smo v različnih krajih ampak ko smo se po tistem dogodku srečali še niso obnašali enako.. Saj vem da se nismo vidli 6mescev ampak vedla sem da je drugače niso se skoraj nič pogovarjali z mano tak počutila sem se ko duh. Enega od prijateljev sem vprašala če je slučajno jezen na mene al če on misli da sem zaradi tega kaj so je on "črt" izmislil in govoril kaj sem kao naredla in da sem. Kao neka ku*** in če mu vrjame Zanikal je v neki negotovosti ampak je on edini ki se je po dogodku se pogovarjal z mano (nikoli o tej temi) kasneje pa se nisva nič več slišala zdaj bo en mesec od kar sma nazadnje govorila in nevem ali sem jaz kriva Al se je spomnil kaj mu je "črt" reko.ostalih nisem vprašala ker nisem hotla da bi se kar koli poslabšalo Al pa kaj. Upam da živim zaenkrat v zmoti ampak nisem pripravljena spraševati se okoli ker res ne želim da bi se kaj zamerla Al pa kaj vseeno me je strah mnenja... Vbistvu želim si da so mogoče že pozabli na to in da ko se naslednic vidimo bo vse ko postarem..
Aja pa "črt" je zdaj že tak mesce z onim skregan ko sem ga zavrnila. In mi "crt" govori kak fajn da nea plešem z njim pa kak je on čuden pa take stvari in sem "črtu" povedla svoje kaj je on meni naredo da res da mam 3prave prijatelje ampak da mu tega ni blo treba naredit da mi je prijatelje z katerimi sem oddaljena in že tak se ful. Malo. vidimo obrno stran od mene...
Res upam da se je pozablo in da se motim in da je vse skupaj en nesporazum in ja da bi se začeli samo spet pogovarjat in bi magari šli počasi od začetka... Hvala še enkrat.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Napačen vtis

Uredništvo » 18 Feb 2019 11:47

Pozdravljena,

veseli nas, da ti je bilo pisanje v pomoč. V večini primerov res zelo pomaga, če naše misli spravimo na papir in jih nekomu povemo. Zelo bomo veseli, če nam boš še pisala, ko boš v kakšni dilemi ali pa tudi kar tako. Tu smo zate.

Vse dobro ti želim,

dr. Maja Roškar, psihologinja