Pcos in lasje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gaja30

Pcos in lasje

ObjavaNapisal Gaja30 » 02 Feb 2019 20:47

Pozdravljeni. Imam sindrom pcos. V zvezi s tem imam veliko znacilnih tezav, ki so pod kontrolo, ker jemljem zdravila (glucophage in diane) in name dobro vplivajo. Problem ostaja samo pri laseh, ki so zelo zelo tanki in vedno bolj se lomijo, so redki in me spravljajo v obup. Se da kaj pomagat glede tega? Se zdravo prehranjujem in se ukvarjam s sportom, toda tezava ne izgine, kvecjemu se slabsa :( kaj naj storim, da bi bilo vsaj malo boljse?
Hvala za odgovor!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pcos in lasje

Uredništvo » 11 Feb 2019 07:53

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Tudi lasje so povezani s tvojim hormonskim stanjem, tako da se bo pri tebi moralo najprej urediti slednje. Ker lasje rastejo v ciklih in jih čez čas nadomestijo novi, imej v mislih, da bodo tanki lasje izpadli, nato pa bodo zrastli močnejši in gostejši (pod pogojem, da bo tvoje hormonsko stanje urejeno). Seveda na strukturo las vpliva tudi dednost in prehrana - za boljšo strukturo las in nohtov pripomoreta elementa cink in selen (veliko ju je v oreščkih in semenih).

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.
Toomuch

Re: Pcos in lasje

ObjavaNapisal Toomuch » 16 Feb 2019 03:09

Vprasala bi zakaj se pri ljudeh jajcnikov ob takšnih primerih ne odstrani tako kot pri zivalih ce povzroča tezave?
Neumesno vprasanje:
Zakaj npr pri ljudeh ni mogoca sterilizacija? Tako kot psi in macke se hitro razmnozujemo nas je ze 8 milijard. Nekateri tudi otrok ne zelijo pa so v to prisiljeni
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pcos in lasje

Uredništvo » 21 Feb 2019 21:51

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena!

PCOS je stanje, ki sicer povzroča več neprijetnih težav, ni pa življenjsko nevarna bolezen, zato v takih primerih odstranjevanje jajčnikov ni smiselna. Poleg tega obstajajo načini zdravljenja te bolezni, jajčniki pa v ženskem telesu proizvajajo tudi koristne hormone.

Sterilizacija pri ljudeh je seveda možna, pri nas se lahko opravi samo pri ženskah starih vsaj 35 let, ki se za to odločijo same (oz. moških, ki se za to odločijo sami) ali v primeru, ko gre za bolezen, kjer je rodila nujno treba odstraniti.
Pri nas imajo ženske še vedno veliko svobode pri odločanju o tem, ali bodo imele otroke ali ne in so v redkih primerih v to prisiljene. Res pa je, da to ne velja za vse dele sveta.

Na srečo živiš v okolju, kjer imamo dober dostop do zdravljenja najrazličnejših stanj in bolezni in kjer imajo dekleta oz. ženske možnost odločanja o tem, kaj se dogaja z njihovim telesom.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.