Globje, težje dihanje zaradi psihe

Vprašanja na tosemjaz.net.
Medicina nekega dne

Globje, težje dihanje zaradi psihe

ObjavaNapisal Medicina nekega dne » 01 Feb 2019 16:35

Pozdravljeni,
Sem osnovnošolec z visokimi cilji star 15 let. Moje težave so se prvič do zdaj pojavile prejšen teden v četrtek oz. v petek okoli druge ure zjutraj. Moja mati je poklicala zdravnika in mu opisala vse moje težave, ki so se takrat pojavile. Torej oteženo dihanje oz. bolj zavestno, poglobljeno dihanje. Rekel je, da se naj umirim in naj diham počasi in globoko. Do sobote se je to stanje še ponavljalo zato smo se odločili, da obiščem dežurnega zdravnika, ki me je napotil naprej v Celje (oddelek pediatrije). Dobil sem izvid na katerem je zdravnica opozarjala na hiperventilacijo, ki bi se po mojem opisu pojavila zaradi stresa v šoli kajti poleg šole vsak dan obiskujem tudi glasbeno šolo. Z izvidom sem odšel proti domu, a se je to zavestno, globje dihanje spet ponovilo. Vrnili smo se nazaj v bolnico. Iz pediatrične ambulante me je osebje premestilo na diagnostiko kjer sem bil pod varstvom vsega zdravstvenega osebja res pomirjen res brez skrbi. Prvi dan v bolnišnici sem dobil še nekakšno lažjo obliko hiperventilacije. Od drugega dneva pa vse do srede (ko sem šel domov) je moje dihanje za moje pojme bilo povsem normalno. Vse preiskave so pokazale na povsem normalnega oz. zdravega človeka. Moja tamkajšnja zdravnica mi je povedala, da je edini "problem" v moji glavi torej se hiperventilacija pojavi samo zaradi mojega vpliva oz. pogleda na življenje. Lahko, da je to stres, lahko je samo strah za ocene zaradi zelo visoko postavljenega cilja ... Prosim pomagajte mi. Kako se naj tega ponavljajočega se stanja znebim. Če bo šlo tako naprej bom imel zelo velik problem kako bom sploh končal srednjo šolo kaj šele, da se bom vpisal na želen študij, ki zahteva predanost, delavnost in željo. Hvala vam,

Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Globje, težje dihanje zaradi psihe

Uredništvo » 07 Feb 2019 13:21

Odgovor svetovalca
_________________

Lepo pozdravljen!

Postavljaš zanimivo vprašanje in opisuješ izkušnjo, za katero si pravzaprav že sam dobro opisal začetek oz. začetne razloge, dogajanje in zaključek ter tudi določene strahove, povezane s počutjem v prihodnje.

Opisano anksiozno počutje res hodi z roko v roki s stresom, ki ga doživljamo. Posledica občutenja obojega je lahko tudi panični napad, ki ga doživljamo fizično (hiperventilacija, pospešeno bitje srca, strah, ipd.), vzrok pa je psihološke narave. Anksiozno počutje je pogosto pri perfekcionistih, ki imajo do sebe visoka pričakovanja in gojijo visoke cilje. Povedal si, da temu tudi pri tebi je tako. So visoki cilji, ki si jih postavljaš, plod tvojih želja, je šlo za predloge drugih? Ti obiskovanje glasbene šole predstavlja nekaj, česar se veseliš ali ob tem občutiš predvsem breme?

Morda je število obremenitev, ki jih trenutno imaš, preveliko. Morda so strahovi, povezani z visokimi cilji, nekoliko preveliki in te bremenijo preveč. Telo se na tovrstne obremenitve odzove, tudi na način, ki ga opisuješ. Dobro je prisluhniti telesu. Visoki cilji, ki jih omenjaš, bi vsekakor bili pomembni za podrobnejšo diskusijo. Tudi obremenitve, ki jih ob šoli morda še imaš.

Na podlagi opisane izkušnje, mnenja tamkajšnjega zdravnika ter dokumetacije, ki jo imaš, te osebna zdravnica / pediatrinja lahko napoti k psihologu v tvojem zdravstvenem domu. To se bi mi zdelo zelo smiselno, saj ob visoko postavljenih ciljih izražaš skrb za naprej. Skupaj s psihologom bi se dotaknila npr. postavljanja realnih ciljev, načrtov za prihodnost ter načrtnega sproščanja, ki ga morda potrebuješ. Ker je počutje že rezultiralo v stanju, zaradi katerega si bil hospitaliziran, se mi zdi obisk psihologa še toliko pomembnejši. Po zapisanem ti ni vseeno za lastno zdravje in dobrobit, zato bi te prav zares vzpodbudil k temu.

Lepo te pozdravljam,
Matic Cizel, mag. psihologije
Medicina nekega dne

Re: Globje, težje dihanje zaradi psihe

ObjavaNapisal Medicina nekega dne » 07 Feb 2019 16:00

Pozdravljeni,

Hvala vam za vaš odgovor. Mislim, da mi glasbena šola ni obremenitev saj inštrument igram rad. Bolj se mi zdi prisoten ta strah oz. skrb za ocene. A ne možno, da gre tu za podzavestno skrbljenje oz. stres saj se sam ne čutim tako prizadetega. Pri vsem tem ima najverjetneje vpliv tudi sedanji čas mislim na vpise in informativne dneve, ki prihajajo, kajti sem v dilemi katero srednjo šolo naj izberem oz. ali naj kljub veliki želji poklica v medicini vendar le poleg gimnazije izberem tudi srednjo glasbeno šolo. Obiskujem pa 7. razred nižje oz. že višje stopnje glasbene šolo.

Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Globje, težje dihanje zaradi psihe

Uredništvo » 15 Feb 2019 07:33

Odgovor strokovljaka
__________________

Pozdravljen.

Strah za čim boljše ocene, v ozadju katerih je vpis na omenjen študij, je lahko velik in stalen vir napetosti. Tu greva lahko po korakih. Najprej te čaka vpis v srednjo šolo in štiri leta obiskovanje le-te. Za vpis na študij bodo ocene v osnovni šolo dokaj irrelevantne. Pomembne le do te mere, da si zagotoviš vpis na željeno srednjo šolo. Pri tem se informiraj, ali so imeli programi, na katere ciljaš, v prejšnjih letih omejitev in kolikšno. Glede na to, da je pri tebi prisotna skrb za dobre ocene, sem prepričan, da že dosegaš dobre ocene. Z informiranjem boš nagovoril tudi ta strah oz. skrb, ki je glede ocen prisoten. Morda ugotoviš, da je popolnoma nepotreben ali vsaj prevelik.
Praviš, da te zanima področje medicine. Za vpis na medicinsko fakulteto bo potreben vpis na gimnazijo. V primeru torej, da bi se odločil za poklic zdravnika ali zobozdravnika. Če te zanima kakšen drug poklic iz področja zdravstva, npr. fizioterapevta, zdravstvenika, inženirja radiološke tehnologije, ipd., bo zadoščal vpis na srednjo šolo za zdravstvo in študij na zdravstveni fakulteti. Že med naštetimi poklici so vpisni pogoji različni: za nekatere programe bo v srednji šoli potreben boljši uspeh, za nekatere zadošča že povprečen. Lahko poveš kaj več o tem, kateri poklici se ti zdijo privlačni?

V mislih imej, da je vpis na fakulteto še oddaljen. Tudi želje se do takrat še pogosto spremenijo. Ravno tako vpisni pogoji, zahtevan uspeh, ipd. Vse to pa so stvari, na katere imamo le majhen vpliv in so časovno še precej oddaljene.

Povedal si, da si aktiven v glasbeni šoli. Počneš redno tudi kakšno fizično dejavnost, trening ali samostojno? V času obremenitev je fizična aktivnost še kako pomembna, saj pomeni način sproščanja stresa oz. napetosti.

Lepo te pozdravljam,
Matic Cizel, mag. psihologije
Medicina nekega dne

Re: Globje, težje dihanje zaradi psihe

ObjavaNapisal Medicina nekega dne » 21 Feb 2019 20:22

Pozdravljeni,

Kot sem omenil me zelo zanima medicina. Poznam kar dosti vej medicine, najbolj pa me privlači ortopedija, kardiologija in pediatrija. Dobro sem se že pozanimal kako lahko natak študij pridem in kakšen kriterij je tam prisoten. Dobro sem seznanjen tudi s potekom zaključenega študija torej po fakulteti - specilizacijo. Ob tem pa me tudi skrbi današnja politika saj študentje na specilizacijo z velikim številom pik čakajo tudi po vec let! Seveda pa morajo na mestu kjer delajo specilizajio po opravljeni specilizaciji ostati še 6 let in biti tam zaposleni ...

Pogosto se ukvarjam s športnimi dejavnostmi :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Globje, težje dihanje zaradi psihe

Uredništvo » 22 Feb 2019 09:02

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljen.

Skrb glede današnje politike je prav to, kar si omenil že sam - skrb glede "današnje" politike. Morebitna specializacija, v kolikor se boš za študij medicine odločil, je oddaljena vsaj še 10 let. Do takrat se bo spremenilo še ogromno stvari, tudi na tem področju. Skrbi, ki so prisotne danes, bodo za tisti čas nerelevantne. Tovrstni strahovi zato najverjetneje ne bodo rodili prav veliko koristnega zate.
Svetoval bi ti, da se fokusiraš na tisto, kar je časovno bližje. To je predvsem vpis na gimnazijo. Verjamem, da imaš glede na povedano, najbrž zadosten uspeh za vpis na gimnazijo, kajne?

Številne pred pričetkom obiskovanja gimnazije skrbi morebitna zahtevnost, skrb za uspešnost in ocene, itd. Predvsem zato, ker gre še za neznano področje, na katerem - razumljivo - še nimajo izkušenj. Kar bi lahko preslikali na praktično katerokoli področje, s katerim se v življenju srečamo. Tudi pred obiskom višjih razredov OŠ, so številni osnovnošolci zaskrbljeni, zaradi informacij o višji zahtevnosti. Ko tja vstopijo pa sledi prilagoditev in stvari navadno brez težav tečejo dalje - tudi s prestopom v gimnazijo bo tako.
Kaj meniš o obisku psihologa, da se pogovorita o anksioznosti in ciljih? Bi se ti zdel obisk smiselen?

Športne dejavnost so, tudi za namen spoprijemanja s stresom, zelo dobrodošle. Možgani vedo, v kakšni telesni formi smo in kako uspešno se lahko borimo zoper ovire, ki nas čakajo.

Lep pozdrav,
Matic Cizel, mag. psihologije
Medicina nekega dne

Re: Globje, težje dihanje zaradi psihe

ObjavaNapisal Medicina nekega dne » 26 Feb 2019 13:27

Pozdravljeni,

Zdi se mi, da obisk psihologi ni potreben, saj se mi hiperventilacija ne ponavlja več. Bi se vam pa rad iskreno zahvalil za vaš trud ter nasvete, ki mi bodo zdaj in v prihodnjih letih mojega šolanja prav gotovo prišli prav.

Lep pozdrav