Motnje hranjenja+depresija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mhm17

Motnje hranjenja+depresija

ObjavaNapisal Mhm17 » 01 Dec 2018 22:05

Živjo!
Najbolje da kar začnem z zgodbo. Sepravi stara sem 15 let in prvo leto na srednjo šolo. Sicer se še nisem čisto navadila, je pa defenitivno boljše od moje OŠ. V OŠ so me nekateri sošolci sovražili ubistvu brez razloga, se spravljali name, me klicali pujs, krava, prasica, špehbomba, da naj se ubijem. Zato sem nekje v osmem razredubzapadla v depresijo. Začela sem se rezati in razmišljati o samomoru. V devetem razredu se je stanje samo še poslabšalo in vse je šlo na huje. Doma sem svoje težave dobro skrivala nihče ni opazil (še zdaj nevejo in upam da nikoli ne bodo izvedeli, ker vem da ne bi razumeli). Vedno bolj sem postajala depresivna in vedno več sem se rezala in mislm da je bil en četrtek po šoli ko sem se odločila, da bom vse končala. Bila sem tako blizu, da bi se vrgla pod vlak a sem ko je peljal mimo padla na kolena in se zjokala. Domov sem prišla kot da se ne bi nič zgodilo. No potem je prišlo poletje kopalke, morje. In to jeg moja največja nočna mora. Sovražim svoje telo, sem debela in nasploh grda. Proti koncu poletja sem se odločila, da bom končno shujšala. Nisem bila več v taki depresiji. Začela sem hujšati saj mi je šlo kar uredu. Zgubila sem 10kg a je še vedno premalo, še vedno sem zelo debela in počutim se grozno. Zato sem najprej nehala jesti zajtrk, nato sem nehala jesti kosilo(malico) v šoli, kmalu sem prišla do tega, da ne jem skoraj nič. Moje "prijateljice" sploh ne opazijo a to mi je všeč, ker vem da bi samo poskušalo ustaviti. Vem da to kar delam ni dobro zame in vem da odkar ne jem več sem spet vedno bolj depresivna in režem se več kot kadarkoli amapk preprosto moram biti suha. To da ne jem, pa mi daje dober občutek. Sepravi vprašanji, ki sledita iz tega sta: kako naj se neham rezati(poskusila sem a mi nikakor ne uspe, vedno se zatekam k rezanju ali samopoškodovanju nasploh)? Kako naj izgubim še več kg, ker si samo želim biti suha?
Vem da vrjetno samo tratim vas čas amapk počasi obupujem in imam občutek, da bom kmalu naredila temu konec.
Lejla335

Re: Motnje hranjenja+depresija

ObjavaNapisal Lejla335 » 05 Dec 2018 21:58

hey!
Jaz sem se tudi rezala...še zdaj me včasih zanese...padla sem v hudo depresijo...šla sem k psihologu pa mi ni pomagal...no vsaj delala se sem da mi je ...ampak zdaj imam še večjo željo po rezanju ker me to bolj boli ampak še vedno manj kot tisti fant ki je objavil moje slike...res sem bila srečna z njim...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Motnje hranjenja+depresija

Uredništvo » 07 Dec 2018 14:27

Odgovor svetovalke
_________________

Drago dekle, iz tvojega vprašanja, opisa težav, s katerimi se spopadaš, razberem kompleksno stisko, povezano s tvojo samopodobo, samospoštovanjem , z nezavednim izmikanjem vprašanjem, kdo si, kaj želiš zase danes, kaj pričakuješ jutri. Pišeš, da je v srednji šoli tvoje počutje malce boljše, ampak morda na to vpliva tvoja odločenost, da shujšaš, da si suha, po možnosti še bolj suha... a obenem sama opažaš, da te to ne priklepa na sedanjost, da si še bolj depresivna in da se še pogosteje samopoškoduješ. Imaš dober občutek, ker nadzoruješ svoje hranjenje (ki ga pravzaprav sploh ni, predvidevam, da stradaš) in močno želiš prekiniti z rezanjem.
Obe ravnanji, tako stradanje kot rezanje, izražata avtoagresivno vedenje; obenem meniš, da še nisi dovolj suha in da tudi nisi videti bolje, čeprav hujšaš. Ne želiš se več rezati, a očitno je stiska tako huda, da te le ta obvladuje in ne ti njo.

Menim, da se nekako vrtiš v začaranem krogu, iz katerega boš sama težko našla izhod. Poišči si strokovno pomoč psihologa, morda za začetek šolske zdravnice, svetovalne delavke morda; zaupaj svojo stisko osebi, ki ji lahko zaupaš in ki ti bo v oporo pri iskanju bolj poglobljene pomoči. Ne smeš se izolirati, če res ne moreš najprej zaupati staršem, poišči nekoga, ki mu lahko zaupaš. Takoj, čimprej. Bi pa želela kaj več izvedeti o tem, kakšne odnose imaš s svojo družino. Kaj te v življenju veseli. Kje se vidiš čez npr. štiri leta, pet let ? Kateri deli same sebe so ti najbolj všeč, so tisti, ki jih sama najbolj ceniš . Prosim, piši mi še.

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja