Pomoč pri izbiri "terapije"

Vprašanja na tosemjaz.net.
bibkaa
Objave: 9
Pridružen: 01 Apr 2015 14:01

Pomoč pri izbiri "terapije"

ObjavaNapisal bibkaa » 11 Okt 2018 06:34

Pozdravljeni!
Nas vas se obračam s prošnjo, da mi svetujete, katera vrsta "terapije" bi bila najbolj primerna zame. Na kratko bom opisala svoje težave. Največje težave so se začele pojavljati leta 2016, takrat sem štela 23 let. Najprej sem imela spontan splav, za tem je sledila huda oblika avtoimune bolezni, pred kratkim so mi odkrili tumor na jajcniku, sedaj se spopadam s tezavami s prebavo, hrano. Ze zaradi vseh teh zdravstvenih tezav, sem cisto na tleh. Imam tudi tezave doma, z odnosi (nona). Tezave imam tudi z odnosom s partnerjem in njegovo druzino. Kar se pa ticee mene in mojega pocutja, sem pa brez volje in energije, obcasno precej zalostna/potrta/zamisljena. Precej me morijo raznorazne sanje/more, zaradi katerih se ponoci zbujam.
Tako, na kratko, da boste imeli lazjo predstavo. Prosila bi vas, da mi svetujete na koga bi bilo najboljse, da se obrnem za pomoc.

Hvala in lep pozdrav!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pomoč pri izbiri "terapije"

Uredništvo » 16 Okt 2018 12:59

Odgovor svetovalke
________________

Tvoja odločitev, da poiščeš strokovno pomoč, je tudi po mojem mnenju pravilna. Žal ti pri tem ne morem svetovati, koga ali kakšno terapijo ti priporočiti. O tem se moraš odločiti sama, lahko pa razmišljam skupaj s teboj.

Navajaš zelo kompleksne zdravstvene težave, ki trajajo že nekaj let, pa tudi nespečnost, nočne more, brezvoljnost. Menim, da je pomembno predvsem tvoje sodelovanje in zaupanje v osebnega zdravnika. Le on vidi tebe kot celovito psihofizično bitje, vsak od specialistov je poglobljen le v ozek spekter zdravstvenih težav. Kar se izbire terapevtske pomoči tiče, svetujem obisk strokovno usposobljenih svetovalcev zavoda Posvet, ki ima enote po vsej Sloveniji. V razgovoru z njimi se boš lažje odločila, katera pomoč bo zate najustreznejša.

Za obisk psihiatra ne potrebuješ napotnice, za kliničnega psihologa pa je napotnica osebnega zdravnika pogoj. Žal so v mreži javnih služb čakalne dobe tako za psihiatre kot psihologe dolge, zato je nujno, da se naročiš čimprej. Če nimaš finančnih težav, je možno najti termin pri zasebnih izvajalcih razmeroma hitro. Poudarjam, poišči strokovno pomoč.

V času izbire in čakanja na ustrezno pomoč bodi pozorna na svoj življenjski ritem, prehranjevanje, spanje in zadosti gibanja, ki sprošča. Sprehodi v naravi, kolesarjenje, pa tudi vadba v skupini olajšajo sproščanje in polnijo našo dušo in telo z energijo.

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja