prijatelji in šola prosim da vsebino izbrišete v uredništvu

Vprašanja na tosemjaz.net.
livepower
Objave: 6
Pridružen: 30 Sep 2018 20:07

prijatelji in šola prosim da vsebino izbrišete v uredništvu

ObjavaNapisal livepower » 10 Okt 2018 22:36

Pozdeavljeni.. Sem v devetem razedu.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: prijatelji in šola prosim da vsebino izbrišete v uredništvu

Uredništvo » 19 Okt 2018 11:55

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

razumem, da ti je težko, ker zaradi prepisa na drugo šolo, pogrešaš prijatelje iz prejšnje šole, vendar pa s tem, da si žalostna in da veliko razmišljaš o prijateljih iz prejšnje šole, občasno pa tudi sanjaš, ni popolnoma nič narobe. Kadar v življenju izgubimo nekaj, nekoga kar nam je ljubo, potrebujemo čas, da se potolažimo. Verjemi, da bo ta čas prišel, nikar pa ne zatiraj teh občutkov. Če imaš potrebo po joku, se zjokaj, poskušaj se o tem pogovarjati z ljudmi, ki so ti blizu (starši, sorodniki, prijatelji...), nikar pa teh čustev ne zadržuj v sebi.

Včasih se nam zgodi, da se ne moremo dobro vklopiti med ljudi, s katerimi smo vsakodnevno v stiku, v tvojem primeru so to novi sošolci, kolegi iz šole. Občutek imaš, da te ne sprejemajo in verjamem, da zna biti to zelo težko in si posledično nezadovoljna. To, da si tiha oseba je popolnoma v redu. Verjamem, da imaš veliko vrlin, ki jih lahko pokažeš... Poskušaj biti takšna kot si in svetujem ti, da se tudi s temi prijateljicami, ki se družite, pogovoriš, jim iskreno poveš, kdaj si prizadeta in kdaj ti je hudo.

Kar se tiče pogojev za vpis v program Učitelj razrednega pouka je tako, da potrebuješ maturo. V kolikor bi na oblikovni šoli izbrala program srednjega strokovnega izobraževanja, npr. tehnik oblikovanja, ki se zaključi s poklicno maturo, bi morala pozneje opraviti še splošno maturo. Imaš pa na oblikovni možnost izbrati tudi umetniško gimnazijo likovne smeri, ki bi ti morda, glede na to, da si bolj umetniški tip, kot praviš, ustrezala.

Program zobotehnik je prav tako program srednjega strokovnega izobraževanja in se zaključi s poklicno maturo. V kolikor bi želela šolanje nadaljevati na fakulteti (univerzitetni študij), bi morala opraviti splošno maturo ali dodatni maturitetni predmet. Zobotehnik se izvaja na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v Ljubljani.

Vsi omenjeni srednješolski programi trajajo 4 leta, vendar pa bi po zaključenem programu tehnika oblikovanja ali zobotehnika morala opraviti še dodatni maturitetni predmet mature ali maturitetni tečaj in nato splošno maturo, kar bi ti vzelo verjetno še kakšno dodatno leto. Smiselno je, da greš na informativne dneve, pridobiš čim več informacij o programih, ki te zanimajo, nato pa se odločiš. Starši velikokrat želijo usmeriti otroke v poklice, za katere mislijo, da so najprimernejši, vendar pa je predvsem pomembno, da boš ti zadovoljna s tistim, za kar se boš odločila.

Nekega enostavnega recepta kako se vključiti v novo družbo žal ni, vsekakor pa ti svetujem, da si pristna, iskrena in da si takšna kot si v resnici. Tudi če si bolj tihe narave, pa znaš morda dobro poslušati, ali pa rada pomagaš drugim, skratka poskušaj izpostaviti svoje prednosti in vrline.

Glede "pofazaniranja" pa ti svetujem, da se o tem najprej pogovoriš s starši, nato pa z učiteljem/i in/ali ravnateljem šole, v katero se boš vpisala, da se bo lahko to pravočasno preprečilo.


Tudi glede "internata" - dijaškega doma ti svetujem, da se o tem pogovoriš s starši, poveš kakšne so tvoje želje in poskušate najti ustrezno rešitev. Morda greš lahko vseeno na ogled kakšnega dijaškega doma, da vidiš, kako tam zadeve funkcionirajo, nato pa se skupaj s starši odločite. Vsekakor je možnost tudi avtobusni prevoz, za katerega se lahko prej pozanimaš o ceni mesečne karte, ki pa je odvisna od razdalje med domom in šolo.

Pa srečno.
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja
livepower
Objave: 6
Pridružen: 30 Sep 2018 20:07

Re: prijatelji in šola prosim da vsebino izbrišete v uredništvu

ObjavaNapisal livepower » 22 Okt 2018 23:06

Res hvala vam