nervoznost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tinka5

nervoznost

ObjavaNapisal Tinka5 » 10 Okt 2018 18:04

Že pred leti sem opazila, da med pogovorom s prijatelji in znanci postanem nervozna. Situacija se še poslabša, ko vidim, da so to opazili tudi oni. Nekako sem se stem sprijaznila, saj so me dobre prijateljice sprejele takšno, za nekatere pa sem pač postala čudna. Imam pa sedaj drug problem in sicer, da se nikakor ne morem sprostiti. Vsak zvok, še posebej pa pisk telefona me zdrzne.

Zanima me, kaj se z mano dogaja in kako naj se sprostim.

hvala za odgovore :)
Kruh123

Re: nervoznost

ObjavaNapisal Kruh123 » 11 Okt 2018 23:19

Nebos vrjela ampak sem v dolocenih obdobjih imel enak, gotovo se dosti hujsi problem kot ti, ampak se trenutno zboljsuje.
Ceu ziulene je blo use navadn u 1. Letniku se je pa use podrl... Stvar ka v kero sem najvec casa gledal so ble tla. Ocesnga stika sploh nism vec poznal. Z dolocenimi prjatli je blo use dobr, med drugimi prjatli je bla cista polomija, se z druzinskimi clani se nism vec mogu normaln zgovarjat. To se mi je dogajal 3 leta(se zdej ampak zelo malo) potlej sem pa usk dan tok razmislou od tega da sem skor ze ziucn zlom dobu in sm se skos cas navadu da ce me bo pa folk meu za cudnga me bo pa meu... Ratal mi je tok useen da se je ta brezbriznost sprevrgla v nekako samozavest in sem se spet pocas zaceu nazaj normalno pogovarjat. Ena hujsih stvari na temu svetu je to da se clovek prevec sekira za druge ljudi kva si misljo od nega. In tocn to tut to samozavest zelo zbija... Po domac povedan more te brigat za vse skp.
Ce kdo ni zadovoln stabo pac ni zadovoln, prej al slej bos to tut spoznala in se bos tut sprostila pr ljudeh.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nervoznost

Uredništvo » 12 Okt 2018 10:29

Odgovor svetovalke
____________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za tvoje sporočilo. Si poskusila s kakšnimi tehnikami sproščanja? Ali pa morda poskusila ujeti misli, ki se ti pojavijo preden postaneš nervozna med pogovorom? Dobro bi bilo vedeti, kaj se dogaja s tabo, preden se začnes tako počutiti.

Če prav razumem, se je drugi problem pojavil šele nedavno? Kaj se je zgodilo, da je pripeljalo do tega? Prej se ob pisku telefona torej nisi zdrznila, zdaj pa se? Potrebovala bom več informacij za lažje razumevanje situacije. Hvala.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
rox o

Re: nervoznost

ObjavaNapisal rox o » 13 Okt 2018 15:58

Hej jaz sem tudi imela podobne probleme. Ob pogovoru z ljudmi se mi je jezik zatikal, poltile so se mi dlani, prsti so se mi tresli in to me je naredilo se bolj zivcno. Zelo sem se obremenjevala s tem, dokler nisem ugotovila, da drugi tega skoraj ne opazijo. Nihce se ni obremenjeval s tem, kaj se dogaja z mojimi rokami, kako bom povedala kaj itd. samo jaz sem se. Zato sem postopoma zacela bolj zaupati vase in postajati bolj sproscena. Pomagalo pa mi je tudi, ko sem ugotovila, da ima paralelec podobne tezave. Jecljal je, zardeval, se prestopal itd. Takrat sem cutila, da so te stvari ze za menoj in bila sem vesela da nimam vec takih tezav. Zdaj je ze veliko bolje. Upam, da ti je bil odgovor v pomoc.
Tinka5

Re: nervoznost

ObjavaNapisal Tinka5 » 13 Okt 2018 18:44

Hvala za odgovor!

V bistvu je tako, da mi med pogovorom postane nerodno, to opazi sogovornik in mu postane neprijetno jas potem postanem živčna, sogovorniku postane še bolj neprijetno in pogovor se zaključi ali pa postane neprijeten. Ko naslednjič srečam to osebo je situacija podobna, nekateri pa se potem raje izognejo pogovoru z mano. Na začetku se mi je to dogajalo samo pri nekaterih, potem pri vedno večih, na koncu pa celo pred frendicami in starši.

Sicer pred frendicami in straši reakcija ni tako močna ampak mi med daljšim pogovori vseno večkrat postane nerodno se potem pomirim in zopet postane nerodno itd.

Kot sem rekla je v zadnjem času, od kar sem se s tem nekako sprijaznila precej boljše, tako da so kakšni dnevi čisto ok, kdaj pa je isto kot je bilo, le da o tem potem ne premlevam več ure in ure..

Se mi pa zadnje čase pojavlja ta drugi problem, ki izgleda, malo sem brskala po netu, kot post traumatski sindrom, kot vojak ki se vrne iz vojne in ga prestraši vsak zvok, mene prestrašijo zvoki, ki jih povezujem z interakcijo s ljudmi verjetno... tako imam občutek da sem vseskozi napeta še posebej je problem ko se moram učiti in me vsak zvok znervira.

Zdi se mi, da če bi se lahko nekako sprostila bi oba problema izginila, ne vem pa kako bi to dosegla.

Ko takole gledam se verjetno preveč obremenjujem z mnenjem drugih in čeprav se prepričujem, da mi je vseeno kaj si drugi mislijo o meni, temu ni tako...