Starši

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jaz132

Starši

ObjavaNapisal Jaz132 » 26 Sep 2018 01:20

Pozdravljeni!
Pišem vam, ker imam nekaj "problemov" s starši. Moje mnenje je, da so do mene preveč kako bi rekel skrbni, zaščitniški. Imam 20 let in mislim, da bi mi morali marsikdaj pustiti naj živim kakor hočem. Res je da živimo pod isto streho in na nek način skrbijo za mene. Še vedno me skoraj vedno ko grem ven s prijatelji in je ura pozna kličejo kje sem in kako itd. Pa da zaradi mene ne spijo ker jih skrbi to pa to. To mi res gre na živce da bi učasih najraje nevem kaj. Predvsem je taka mama(logično). Res je da so imeli in sem imel z mano veliko zdravstvenih problemov v otroških letih ampak to po mojem mnenju ni nobena garancija da mi morajo to vedno obešati in mi govoriti da imajo travme od tega pa onega. Jaz se dobro zavedam kaj so prestali. Marsikaj prestajam tudi jaz še danes zaradi teh stvari pa oni niti ne vejo za to. Ne morem jim dopovedat da mi gre to na živce ker imam občutek da hočejo vedno na nek način vedeti kaj je z mano, kje sem, kam grem itd.

Hvala in lep pozdrav!
Miljen

Re: Starši

ObjavaNapisal Miljen » 26 Sep 2018 12:22

Starši bodo vedno starši in ti boš za vedno njihov sin. Če hočeš svobodo, se odseli.

Lp, Miljen
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starši

Uredništvo » 10 Okt 2018 13:44

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen "Jaz132".

Najprej se opravičujem za pozen odgovor.
20. leta so obdobje, ko se mladi pričnejo osamosvajati. To je izziv tako za mladega odraslega kot za njegove starše. V primeru, ko so starši v preteklosti iz takšnih ali drugačnih razlogov imeli večje skrbi povezane s svojim otrokom (pogosto so to ravno zdravstvene težave), je lahko ta prehod za vse vpletene še težji.

Iz tvojega pisma lahko razberem, da razumeš strah in skrb svojih staršev, težje pa sprejmeš njihovo vedenje, saj meniš, da je čas, da te pustijo odrasti. Pišeš, da si jim že večkrat poskušal dopovedati, da ti gre njihovo vedenje na živce. Ker iz pisma ni razvidno, kako točno so ti pogovori potekali, ti lahko naštejem nekaj nasvetov, kako se takšnega pogovora lotiti:
- ne čakaj do naslednje zabave, ampak za pogovor izberi miren trenutek, ko boste vsi imeli čas
- s svojimi besedami izrazi razumevanje za njun strah oz. čustva
- s svojimi besedami povej, kako se počutiš, ko te preverjata
- s svojimi besedami izrazi, kako želiš, da se do tebe vedeta
- izogibaj se obtožbam, če pa želiš izraziti kritiko, jo naslovi na njuno konkretno vedenje (npr. namesto: "Tečna sta!", raje: "Ne prenesem, da me pri 20 kličeta po telefonu in preverjata, kje sem.")

Morda pa lahko največjo spremembo v vašem odnosu dosežeš s tem, ko spregovoriš tudi o svojih strahovih. Da staršem pojasniš, da tudi tebe določene stvari v zvezi z zdravjem skrbijo, ampak da si se odločil, da zaupaš in živiš dalje. Morda bosta pomirjena in bosta lažje zaupala, ko bosta slišala, da dejansko doživljate podobne občutke. Hkrati pa si jima lahko na nek način vzor, kako premagati strah in živeti polno življenje.

Upam, da sem ti z odgovorom ponudila kakšne nove ideje. Če ne, pa z veseljem odgovorim še na kakšno vprašanje.

Lepo bodi,
Janja Mišič, univ. dipl. psihologinja
Jaaz123

Re: Starši

ObjavaNapisal Jaaz123 » 11 Okt 2018 22:57

Pozdravljeni!
Najlepša hvala za odgovor in vse nasvete!

Hvala in lep pozdrav!