Šola, vrstniki

Vprašanja na tosemjaz.net.
fake_smile_girl
Objave: 1
Pridružen: 25 Sep 2018 20:06

Šola, vrstniki

ObjavaNapisal fake_smile_girl » 25 Sep 2018 20:32

Pozdravljeni! Hodim v 9.razred in do zdaj je glede prijateljev bilo vse super na začetku šolskega leta pa je začelo vse razpadati. Z vsemi sem se dobro razumela, dve moji dobri prijateljici pa se nista ravno. Zaradi mene sta si postali dobri ampak zdaj sta se skregali z mano. Cel čas me v šoli izzivata in se norčujeta ter se mi smejita.ZELO ME SOVRAŽITA. In jas njiju sovražim. Imam dva zelo dobra prijatelja v razredu, ki jima vse povem in izkazala sta se za prava izdajalca. Vse kar sem jima povedala kako se pocutim in kaksno je moje mnenje o teh dveh dekeletih sta povedala njima in zdaj se iz mojih izjav norčujeta. Skoraj vsi me zaradi njiju sovražijo. Ampak vseeno še imam 5 dobrih prijateljic iz moje generacije in iz 8.razreda z katerimi se zelo dobro razumem. Ampak vseeno me vse to dela žalostno. Naj se neha:(. Mama me je videla objokano v sobi in sem ji razložila vse od začetka do konca, vse pa povem tudi sestri ampak vseeno se počutim negotovo. Pomagajte mi! Imam tudi simpatijo, z katero se nikakor ne morem zbližati...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Šola, vrstniki

Uredništvo » 26 Sep 2018 19:41

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, "fake_smile_girl",

vesela sem, da si se s svojimi težavami in dilemami obrnila name. Najprej bi želela preveriti, če te prav razumem: si devetošolka, ki je bila vse do začetka šolskega leta priljubljena med prijatelji, zdaj pa se je situacija predvsem zaradi dveh prijateljic spremenila. Ti se iz tebe norčujeta, te izzivata in se ti posmehujeta, kar vpliva na tvoj odnos z ostalimi sošolci. Prav tako se počutiš izdano, saj sta prijatelja, ki si jima zaupala svoje počutje in mnenje o prijateljicah, vse razširila med ostale.

Lahko razumem tvojo stisko, ki je nastala zaradi prijateljskih odnosov znotraj razreda in da si prizadeta zaradi izzivanja ter norčevanja, ki si ga deležna. Omenjaš celo obojestransko "sovraštvo" med teboj in prijateljicama, kar seveda nikakor ni značilnost prijateljskega odnosa. Težko sklepam, kaj je bil povod spora med vami, saj tega nisi navedla, a vendar najverjetneje razlog obstaja: dobro bi bilo namreč ugotoviti, kaj je tisto, kar je do spora sploh privedlo in povzročilo vse nadaljnje težave v odnosih znotraj razreda. Največjo moč pri tem bo imel pogovor, čeprav razumem, da se je s posamezniki, s katerimi nismo v najboljših odnosih, težko pogovarjati. Če se težko pogovoriš sama z njima, bi ju morda o tem lahko povprašala kakšna od tvojih ostalih prijateljic, za katere praviš da jih imaš v generaciji in nižjem razredu. Tako boš lahko ugotovila, kaj je bilo krivo in se morda kasneje odkrito pogovorila tudi z njima, jima zaupala, da te je ohladitev vašega odnosa zelo prizadela in da si želiš, da se stvari med vami umirijo ter da se boste osnovnošolskih dni spominjale po lepih stvareh in ne sporih.

Prav tako lahko razumem tvoje razočaranje, ki si ga bila deležna, ko si po slabi izkušnji bila še vedno pripravljena zaupati dvema drugima prijateljema, a si bila ponovno prizadeta. Ni bilo prav, da sta o tvojem počutju poročala ostalim, prav tako pa tudi ni prav, da sta prenašala naprej to, kar si jima povedala o prijateljicama. A vendar moraš vedeti, da pa ni prijetno, če nekdo o tebi govori za tvojim hrbtom, kar pa je najverjetneje prizadelo tvoji prijateljici in sta ti morda prav to najbolj zamerili. Prav je, da si stvari povemo odkrito, iz oči v oči in da pri tem ne uporabljamo posrednika, saj nikoli ne vemo, kako bo ta razumel to, kar mu sporočamo in od njega je potem odvisno, kaj bo povedal dalje, v kolikor vsebine ne bo zadržal zase.

Moram pa te pohvaliti, da si o nastali situaciji in svojem počutju ob vsem tem bila pripravljena povedati tako mami kot tudi sestri. To je zelo pomembno, saj se ti bolje počutiš in prav je, da imaš družino, ki ji lahko zaupaš in jim ni vseeno zate ter ti bodo poskušali pomagati po najboljših močeh. Pri vsem tem ti lahko pomagajo tudi ostale prijateljice, katerim zaupaš in prepričana sem, da boš z iskrenim pogovorom, ki je prava pot do rešitve, kmalu uredila odnose med vami in se tako tudi sama bolje počutila.

Glede simpatije, s katero pa se ne moreš nikakor zbližati, pa težko govoriva, saj si žal napisala premalo. Lahko ti le svetujem, da v kolikor z njim ne moreš stopiti v kontakt, skušaš to storiti z njegovimi prijatelji, kdaj pristopiti do njega in ga prijazno pozdraviti, če pa vama uspe začeti pogovor, pa bi bilo super ugotoviti, če si tudi ti njemu simpatična, če imata kakšne skupne hobije in predvsem, da se bolje spoznata. Ne boj se spoznavanja in naj ti to predstavlja nov izziv.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)
BFF v avstraliji

Re: Šola, vrstniki

ObjavaNapisal BFF v avstraliji » 10 Okt 2018 20:38

Stara sem 12 hodim v sedmi razred in nimam prijateljev na šoli kljub temu da je ena največjih šol v sloveniji. Imam BFF ki se je preselila v avstralijo poznali sva se skoraj od rojstva. Ena prijateljica je iz nizozemske videli sva se enkrat v življenju. Dve prijateljici hodita na drugo šolo in se vidimo enkrat na teden in eno BFF ki živi v izoli jaz pa v mariboru. In do ušes sem zaljubljena sem v nekoga ki ne ve zame. Debela sem. Kaj naj naredim ?
POMAGAJTE MI PROSIM! začenjam dvomiti vase
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Šola, vrstniki

Uredništvo » 12 Okt 2018 20:19

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, "BFF v avstraliji",

vesela sem, da si se lahko povezala z že objavljeno temo in se s svojo stisko obrnila name. Če te prav razumem, je tvoja trenutna največja težava osamljenost, saj se ti zdi, da nimaš prijateljev v šoli, s svojimi dobrimi prijateljicami zunaj šole pa se redko vidiš in pogrešaš druženja z njimi. Imam prav?

Lahko razumem tvojo stisko, ki ti jo omenjena težava povzroča. Ljudje smo socialna bitja, ki si želijo družbe, saj sama težko funkcionirajo. Morda v šoli nimaš dobre prijateljice ali prijatelja, verjamem pa, da bi se med sošolci našli posamezniki, ki bi ti bili pripravljeni prisluhniti, pomagati in se družiti s teboj. Veš, vsi ne moremo biti najboljši prijatelji med seboj, saj ne moremo nikoli vsem popolnoma ustrezati. Lahko pa smo vedno spoštljivi, prijazni in pripravljeni pomagati sočloveku v težavah. Tudi to je veliko vredno.

Lahko pa si vesela, saj si, kot si napisala, obdana s kar nekaj dobrimi prijateljicami, čeprav se z njimi redko vidiš. Lahko razumem, da ti je težko in bi se želela z njimi pogosteje videvati, kar je razumljivo, saj je osebni stik nekaj posebnega in najbolj pristen. A vendar smo lahko veseli, da živimo v dobi digitalizacije, ki nam zelo veliko stvari omogoča. Tako se lahko preko različnih socialnih omrežij in spletnih aplikacij povežemo z ljudmi tudi na drugem koncu sveta preko spletnih klepetalnic, video pogovorov in podobno. Tako se lahko videvaš in pogovarjaš s svojimi prijateljicami, četudi so daleč stran. Verjamem pa, da se bodo tudi kdaj vrnile domov, vsaj na kakšen obisk, in to bo nova priložnost za vaša druženja. Še posebno s prijateljicami, ki še vedno živijo v Sloveniji in se tedensko vračajo v domači kraj.

Glede fanta, v katerega si zaljubljena, on pa ne ve za tvoja čustva, pa ti težko svetujem kaj več, saj si navedla premalo informacij. V kolikor se s fantom še ne poznata, bi bilo mogoče dobro, da skušaš z njim vzpostaviti kontakt in razviti pogovor, skozi katerega se bosta imela priložnost bolje spoznati in ugotoviti, kaj imata skupnega ter če bodo čustva obojestransko prisotna. Lahko, da se bo to zgodilo, možno pa je, da bosta postala le dobra prijatelja ali pa da ne bosta našla skupnih točk, s čimer prav tako ni nič narobe, saj ne moremo v popolnosti ustrezati vsem. Vsekakor pa bo to nova izkušnja, v kateri boš pridobila nova spoznanja, kaj je pomembno in kaj ni, za kaj se je vredno boriti in za kaj ne, ta spoznanja pa boš lahko uporabila kasneje v svojem življenju.

Veš, "BFF v avstraliji", zakorakala si v pestro obdobje svojega življenja v obdobju najstništva, ki ga imenujemo puberteta. To je obdobje, ko se še posebej spoznavamo, opazujemo, damo veliko težo našemu zunanjemu videzu in priljubljenosti med drugimi. Mogoče je tvoje nezadovoljstvo z zunanjo podobo pogojeno s tem, ker bi še posebej rada ustrezala vrstnikom. Predlagam ti eno vajo, ki mogoče sprva deluje brez pomena, vendar preizkušeno pomaga: večkrat se postavi pred ogledalo, se poglej in skušaj najti vsaj eno pozitivno stvar na sebi, ki ti je všeč in jo zapiši v beležko. Tako boš čez čas imela seznam pozitivnih stvari in ugotovila boš, da si posebna in edinstvena. V kolikor pa ti tvoja telesna teža povzroča tudi zdravstvene težave, bi bilo dobro, da se o tem pogovoriš s svojim osebnim zdravnikom in morda pričneš s kakšno aktivnostjo, hobijem, športom in podobno - nečim, kar bo vplivalo na tvoje dobro počutje.

Zato le pogumno naprej in želim ti vse dobro,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)
BFF v avstraliji

Re: Šola, vrstniki

ObjavaNapisal BFF v avstraliji » 13 Okt 2018 11:09

To vse je res ampak telovadim težko ker mi leva stran telesa ne dela dobro saj sem imela operacijo možganov.
In vsi, fantje in punce vidijo na meni samo da sem debela in se zato ne družijo z mano. Nihče pa ne vidi da sem pametna prijazna in dobrega srca-razen tiste v izoli in tiste v avstraliji- z drugimi se pa veliko družijo in med sabo tudi samo z mano ne.

Glede fanta pa, on je iz francije sploh se ne poznava ampak zame je to bila ljubezen na prvi pogled, ko smo se pri francoščini učili pesem ki so jo zapeli s skupino. In delal je za unicef.
Znam govoriti francosko in sem mu že večkrat povedala da ga ljubim ampak me on vedno ignorira. Pa še bogat je.

Tista BFF v avstraliji ni nikoli dosegljiva saj je zelo zasedena in velika časovna razlika je med nama drugače bi se pa z veseljem pogovarjali.
BFF v avstraliji

Re: Šola, vrstniki

ObjavaNapisal BFF v avstraliji » 17 Okt 2018 19:01

Prosim za čim hitrejši odgovor


Lp Hana
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Šola, vrstniki

Uredništvo » 17 Okt 2018 22:41

Odgovor svetovalke
_________________

Ponovno pozdravljena, "BFF v avstraliji",

vesela sem, da si se ponovno oglasila.

Torej so v ozadju za težave s tvojo težo tudi bolezenski vzroki in za teboj izkušnja, za katero verjamem, da ni bila prijetna in je vplivala na tvoje življenje. Lahko razumem, da je posledično telovadba otežena ali celo onemogočena. Kljub temu lahko ugotoviš, katere vaje pa vendarle lahko izvajaš in to delaš po najboljših močeh. Morda svojo stisko glede svoje teže zaupaš tudi osebni zdravnici, ki bo morda našla tudi kakšno medicinsko rešitev za tvojo težavo.

Čeprav je bila poškodba možganov zate negativna izkušnja, ki ti je marsikaj vzela, pa te po drugi strani dela posebno: si redko dekle, ki jo je to doletelo pri teh letih in marsikdo ne ve, kaj to pomeni, saj se z njo ne sreča in je na lastni koži ne doživi. Morda bi lahko sošolcem, za katere imaš občutek, da te ne sprejemajo in da med njimi nimaš prijateljev, zaupala, kaj si doživela, kako je prišlo do tega, kako je potekalo okrevanje, kakšne so posledice takšne poškodbe in kaj vse si morala vložiti v to, da je tvoje zdravstveno stanje danes takšno, kot je. Tako bodo tudi lažje razumeli tvoje zdravstvene težave in posledično tudi težave s težo. Videli bodo, da je za teboj težka in spoštovanja vredna pot. Lahko te bodo bolje spoznali in te imeli priložnost videti v drugi luči. Mogoče bi lahko v obliki seminarske naloge ali predstavitve v razredu predstavila svojo bolezen? Prepričana sem, da bi ti učitelji priskočili na pomoč in ti to omogočiti. Le obrni se nanje! Tako bo tvoja želja, da te spoznajo kot preprosto, prijazno in inteligentno dekle lahko uresničena, bolj te bodo spoštovali, te lažje sprejeli, če bodo razumeli tvoje ozadje in ti dali več priložnosti kot do sedaj.

Glede fanta pa: praviš, da gre za ljubezen na prvi pogled in da si mu svoja globoka čustva že izpovedala, čeprav se še ne poznata. Verjetno je fant dobil občutek, da je bil napaden s strani neznanke (moraš razumeti, da si to zanj bila, saj se prej nista poznala in te je najverjetneje smatral za oboževalko). Skušaj se postaviti v njegovo kožo, kako bi bilo tebi, če bi te neznani fant preko omrežja dodal in ti nemudoma izpove svoja čustva, čeprav te niti ne pozna. Najverjetneje se je zato umaknil. Predlagam ti, da poskušaš popraviti vtis: pojasni mu, da so te čustva preplavila in da si zato pozabila na postopne korake spoznavanja: predstaviti se, se spoznati in ugotoviti, kaj je tisto, kar nas druži, vzpostavljanje zaupanja in podobno. Daj mu občutek, da ga želiš bolje spoznati in razviti pogovor. Pri tem pa pazi, da ne boš ponovno preveč vsiljiva in imej v mislih, da fant morda vseeno ne bo želel razviti takšnega odnosa kot bi si ti želela.

Razumem, da se s kolegico, ki je v Avstraliji, težko uskladita že zaradi obveznosti, ki jih ima vsaka od vaju, prav tako pa tudi zaradi časovne razlike, ki je med državama. Mogoče se dogovorita, da se slišita med vikendom - takrat boš ti imela več časa in si boš lahko privoščila, da boš morda dlje pokonci in boš lahko tudi dlje spala. Prav tako pa si lahko pošiljata tudi elektronska sporočila, na katere bo vsaka od vaju odgovorila takrat, ko bo utegnila. Verjemita, da če se bosta resnično želeli slišati, bosta našli način.

Želim ti vse dobro,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)