Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Girly222

Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

ObjavaNapisal Girly222 » 13 Sep 2018 20:02

Hej moja sestricna je porocena in ima 2 otroka (4), (1) (starost)
In njen mož(ko nje ni polek) me sprasuje ce sem ze izgubila neduznost in za joske in rit ter noge me slata. (nevem ce sem napisala prav) in me je strah to povedat nekomu.
kika123
Objave: 22
Pridružen: 24 Apr 2018 18:02

Re: Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

ObjavaNapisal kika123 » 16 Sep 2018 09:33

povej svoji teti da te šlata in kaj ti govori. njen mož najbrš hoče od tebe spolne odnose oz. spolne dejavnosti. Če si ne upaš to povej mami in bo ona povedala tvoji teti.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

Uredništvo » 16 Sep 2018 22:15

Odgovor svetovalca
__________________

Draga deklica!

Pohvaliti te moram, ker si zbrala pogum in se s svojo stisko obrnila na našo spletno svetovalnico. Početje moža tvoje sestrične je vsekakor nesprejemljivo in sprevrženo. Ne vem kako, ampak občutek imam, da še nisi stara 15 let, vsled česar je takšno početje ne le nesprejemljivo, ampak gre pri tem za kaznivo dejanje.

Početje moža tvoje sestrične do tebe, kot ga opisuješ, opredeljuje Kazenski zakonik Republike Slovenije kot kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, zagrožena je zaporna kazen, kaznivo dejanje pa se preganja po uradni dolžnosti. Moram namreč poudariti, da je tudi to, kar ta moški počne s tabo, že opredeljeno kot kaznivo dejanje. Da je neko dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje spolnega napada na otroka, ni nujno, da pri takšnem dejanju pride do spolnega odnosa ali do kakšnega drugega spolnega dejanja, ampak je spolni napad oz. spolna zloraba že tudi, če storilec kako drugače prizadene spolno nedotakljivost otroka (npr. nagovarjanje k spolnosti, opolzko govorjenje in nadlegovanje, otipavanje idr.). Pri tem pa sploh ni pomembno, ali se otrok s tem početjem strinja ali ne, ali si ga morda celo sam želi. V vsakem primeru je izključno odgovoren storilec takšnega kaznivega dejanja, torej odrasel moški, ki bi se moral zavedati skrajne nesprejemljivosti svojega ravnanja. Krivda je izključno na njegovi strani, v nobenem primeru pa ni sokriv ali celo kriv oziroma ni soodgovoren ali celo odgovoren otrok, ki še ni star 15 let.

Vsekakor je treba ustaviti tega moškega, da preneha s takšnim početjem, vprašanje pa je, če boš to uspela sama. Zbrati bi morala dovolj poguma in mu odločno povedati, naj s tem preneha, če bo pa samo še enkrat poskusil, pa boš o tem povedala svojim staršem in njegovi ženi. Če pa ne boš zmogla ali uspela sama, pa se zaupaj svoji bližnji odrasli osebi, ki ji zaupaš in ki ti lahko nudi pomoč (svoji mami, teti, s katero se zelo razumeš, lahko tudi razredničarki ali šolski svetovalni delavki).

Enako ti svetujem tudi v primeru, da si že stara 15 let. Ne sme priti do tega, da bi ta moški s svojim početjem nadaljeval in te morda tudi dejansko grdo fizično zlorabil.

Želim ti, da se opogumiš in storiš potrebne korake, da se bo problem razrešil, ne pa morda celo stopnjeval. Prosim, piši nam še!
Brane But, univ. dipl. psiholog
Girly222

Re: Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

ObjavaNapisal Girly222 » 17 Sep 2018 19:10

Hvala! Sem že povedala staršem.
Ampak mi sestrična ne verjame pa govori da sem zaljubljena v njega.... In ja stara sem 13 let.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

Uredništvo » 18 Sep 2018 11:34

Odgovor svetovalca
___________________

Drago dekle!

Za sestrično bi verjel, da ti ne verjame in da se je postavila na stran svojega moža, ne pa proti njemu. Kaj pa o tem pravita tvoja starša? Sta ti verjela? Sta kaj ukrenila? Starša bi ti morala verjeti in te zaščititi!

Vsekakor se pa moža svoje sestrične izogibaj, še posebej bodi previdna, da ne ostaneta kdaj sama skupaj. Ali stanujete skupaj, v isti hiši, ali pa pride do takšne situacije ob kakšnem obisku? Prosi svoja starša, da ti pri tem pomagata, da ne bi prihajalo do tega, da bi bila sama z njim. Če bo pa še kaj poskušal, pa ga seveda odločno odbij!

Piši čez kakšen čas in sporoči, ali ta moški s svojim nadlegovanjem še nadaljuje.

Brane But, univ. dipl. psiholog
Girly222

Re: Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

ObjavaNapisal Girly222 » 23 Sep 2018 14:02

Starša mi verjameta hoteli smo iti na policijo ampak nocemo uniciti otrokom zivljenje.
In ne ne zivimo skupaj smo pa skoraj sosedi. Nisem jih videla od kar sem povedala staršem.
Ampak zdaj zeli sestricna iti na detektor lazi in jaz se bojim da me bodo prehitro vsega vprasali in se bom prestrasila in nebom rekla nic.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prosim pomagajtte!!!!!!!!!!!!

Uredništvo » 01 Okt 2018 08:49

Odgovor svetovalca
___________________

Drago dekle!

V primeru, da bo prišlo do prijave na policiji in bo policija ta primer obravnavala, bo o metodah preiskave odločala policija sama oz. po navodilih tožilstva.

Strokovni delavci policije, ki opravijo razgovor(e) z otrokom, ki je žrtev spolne zlorabe, to opravijo na način, ki je za otroka čim manj stresen in obremenjujoč.

Glede uporabe detektorja laži pa si lahko povsem mirna. Pri tvoji starosti se detektor laži v nobenem primeru ne uporablja.

Lep pozdrav,
Brane But, univ. dipl. psiholog