snifanje tobaka / kajenje tobaka

Vprašanja na tosemjaz.net.
tilennhhhh

snifanje tobaka / kajenje tobaka

ObjavaNapisal tilennhhhh » 13 Sep 2018 17:56

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je z snifanjem tobaka? Majhne količine seveda, občasno. Druga stvar pa, kako škodljivo je kajenje, če je "notri" zgolj čisti tobak (se pravi, pridelan pri zaupnem viru) in nima notri nobenih drugih primesi?

Hvala za vaše odgovore,
Tilen

p.s. star sem 15 let
okj964

Re: snifanje tobaka / kajenje tobaka

ObjavaNapisal okj964 » 14 Sep 2018 13:54

kaj res mislis da ti bojo svetvali glede mamil? lahka bi biu dovolj zreu pa nebi pisau totih prasanj
tilennhhhh

Re: snifanje tobaka / kajenje tobaka

ObjavaNapisal tilennhhhh » 17 Sep 2018 21:17

Ja zakaj pa ne? Mislim, glede na to da verjetno ne bom kadil tobaka oz. snifal ce je to res tolk slabo, potem mi bi pa lahko odgovoril? Mi grejo pa na zivce taki ko nimajo odgovora na zastavljeno vprasanje, tako da ti ni treba vec odgovarjat na to temo pa si poisci kaj bolj pametnega za delat @okj964 :)

LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: snifanje tobaka / kajenje tobaka

Uredništvo » 18 Sep 2018 10:46

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen.

Noben način uporabe tobaka ni varen. Tudi snifanje tobaka, kjer sicer ni tobačnega dima, osebo izpostavi škodljivim snovem iz tobaka, kot so nikotin, rakotvorne in druge zdravju škodljive snovi. Lahko pride do zasvojenosti z nikotinom in v tem primeru tudi lahko pride do večje verjetnosti, da bo ta oseba kasneje posegla tudi po tobačnih izdelkih za kajenje. Zaradi rakotvornih in drugih škodljivih snovi se lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni in rakava obolenja. Čisto zavajanje je, da lahko zmanjšate tveganja, povezana s kajenjem, ob uporabi tobaka, v katerem naj ne bi bilo dodatnih primesi. Tobačni dim vsebuje preko 7.000 strupenih, rakotvornih, zasvojljivih in dražilnih kemičnih snovi v obliki plinov ali delcev, vsaj 60 od njih je rakotvornih. Večina teh kemičnih snovi v tobačnem dimu nastane med gorenjem tobaka, ne glede na to, ali ta vsebuje primesi ali ne. Te sestavine so npr. aceton, butan, ogljikov monoksid, formaldehid, vinilklorid, naftalin, metan in cianovodik. Nekatere snovi so prisotne že v rastlini tobaka in ob kajenju prehajajo v dim, mednje sodijo nikotin ter težke kovine, kot so kadmij, svinec in arzen. V tobačnem dimu je prisoten tudi radioaktivni polonij (210Po), ki ga rastlina tobaka vsrkava iz zemlje, v kateri raste. Še posebej bi rada izpostavila, da je nikotin za osebe vaše starosti, torej mladostnike, še posebej problematičen. Povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov; ti se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Zato svetujemo, da z uporabo tobačnih izdelkov prenehate.

Lep pozdrav,

Helena Koprivnikar, dr. med.,
Nacionalni inštitut za javno zdravje
okj964

Re: snifanje tobaka / kajenje tobaka

ObjavaNapisal okj964 » 18 Sep 2018 17:01

naj te opomnim da je tta svetovalnica javna in lahko vsakdo pise kaj mu pase.

drugo pa napisau si da bo uporaba obcasna kar se ne ujema s tem kar si napisau v drugem sporocilu, torej da tega nebos vporabljau. ubistvi mi je pa vsen nevem mam pomembnejse delo kot se ukvarjat z ljudmi, zaradi katerih nasa druzba propada.

z vsem spostovanjem in upam da ni moje pismo prevec predrzno
lp
ps (ne pricakujem odgovora svetovalcev)