trema

Vprašanja na tosemjaz.net.
prijateljjj

trema

ObjavaNapisal prijateljjj » 09 Sep 2018 16:16

Zivjo
rad bi prosil za nasvet. Moj prijatelj ima neznansko tremo. Ko ga uciteljica poklice da kaj pove ga oblije rdecica, jezik se mu zatika, zacne mezikati, isce radirko da bi jo stiskal, trese mu prste... Je pa cisto skuliran. Med govornim nastopom pozablja tekst, se nestrpno premika, noge se mu kar tresejo. Med sprasevanjem je ista zgodba, glas se mu trese, grize prste. Prosil me je za nasvet, a nimam idej (poleg globokega dihanja), pa sem se spomnil na vas. Bi lahko kdo pomagal? Hvala vsem
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: trema

Uredništvo » 14 Sep 2018 08:18

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljen, prijateljjj!

Trema je oblika strahu in jo začutimo pred dogodkom, ki ga vidimo kot pomembnega. Običajno je to dogodek, na katerem bomo ocenjevani, na primer s strani sošolcev ali učitelja. Sprašujemo se, ali bomo uspeli narediti dober vtis, dobro opraviti nalogo in doseči, kar si želimo. Tremo spremljajo neprijetni telesni občutki, kot so napetost mišic, tresenje, potenje, pospešeno bitje srca, suha usta, tresoč glas, zvijanje v trebuhu, rdečica.

Prijatelju lahko svetuješ, naj vadi nastopanje. Nastopanje naj vadi pred osebami, v družbi katerih se počuti varnega in sprejetega. Pomagaš mu lahko na takšen način, da igraš vlogo učitelja in ga sprašuješ snov. Pridobil bo nekaj vaje in s tem občutek, da lahko obvladuje podobne situacije (na primer med spraševanjem učitelja ali govornim nastopom). Hkrati bo dobil pozitivne izkušnje. Razloži mu, da se bo z vsako dobro izkušnjo strah počasi manjšal in tako mu bo ob vsakem naslednjem nastopu malce lažje.

Pred govornim nastopom naj se čim bolje pripravi (se torej dobro nauči, kar bo povedal) in ga tudi vadi (lahko pred ogledalom ali drugimi osebami). Tako bo dobil večji občutek kontrole nad prihajajočim dogodkom, z večjim občutkom kontrole pa se znižuje moč treme.

Tremo začutimo, ko pomislimo na nekaj, kar bi se lahko zgodilo v prihodnosti. Prijatelja lahko vprašaš, česa se ustraši pred nastopom. Ali se boji, da ne bi dobil dovolj dobre ocene? Se ustraši, da ne bi bil dovolj dobro prikazan v očeh sošolcev? Že pogovarjanje o tem mu lahko pomaga. Potem naj se vpraša: »Kaj je najslabše, kar se lahko zgodi in ali lahko le-to popravim? Ali obstaja torej plan B, če mi tokrat ne uspe?« Ja, skorajda vedno obstaja plan B. Če dobiš slabo oceno, jo lahko popraviš ali si povprečje ocen popraviš z naslednjo. Tudi na takšen način, ko se bo zavedal, da lahko kasneje nekaj popravi, če bi se slučajno kaj zalomilo, bo lahko dobil večji občutek, da obvladuje situacijo.

Če mu pred nastopom na misel priplavajo negativne misli, ki še povečajo njegov strah, naj jih poizkuša najprej prepoznati. Če mu bo pred nastopom na misel prišlo nekaj kot »ne zmorem«, naj stavek spremeni v »ni res, zmorem!«. Naj se opogumlja, ne nasprotno.

V stresni situaciji ali v stresnem obdobju mu lahko pomagajo tehnike sproščanja. Nekaj o tehnikah si lahko prebere tukaj: http://www.skupajzazdravje.si/media/teh ... scanja.pdf

Ko slišimo besedo »trema«, imamo v mislih nekaj slabega, nekaj, kar nas omejuje, hromi, nam nekaj onemogoča. Res je, da nas visoka stopnja treme lahko zavira (na primer pokvari govorni nastop), a je kljub temu lahko tudi nekaj dobrega. Če je ni preveč, nam namreč da zagon in vzbudi motivacijo, da se za nekaj potrudimo. Z nekaj treme celo opravimo nalogo običajno boljše, kot če je nimamo. Tudi tisti, ki nastopajo zelo pogosto ali se s tem prav poklicno ukvarjajo, začutijo nekaj treme pred svojim nastopom.

Upam, da bo napisano v pomoč tebi in tvojemu prijatelju.

Lepo te pozdravljam,
Anja Kragelj, univ. dipl. pedagoginja in specializantka psihoterapije
prijateljjj

Re: trema

ObjavaNapisal prijateljjj » 16 Sep 2018 14:26

Zivjo
ok, prijatelju bom posredoval vase pismo in drzim pesti da mu bo uspel premagat to nadlogo. Hvala, lep pozdrav