Menstruacija

Vprašanja na tosemjaz.net.
Cianob

Menstruacija

ObjavaNapisal Cianob » 03 Avg 2018 00:54

Pozdravljeni,

do zdaj sem vedno imela menstruacijo zelo tocno in predvidljivo, na 28 dni, ne glede na stres, prehrano ipd.
V mesecu juliju sem drasticno omejila prehrano, ki je zdaj bolj enolicna in jem 600kcal na dan, ceprav ohranjam normalno, zdravo tezo in ITM (172cm, 60kg). Sem pa imela tudi ogromno custvenih pretresov in stresa. Prav tako se ne ukvarjam vec tako zelo s sportom.

Zdaj sem menstruacijo dobila po samo dvajsetih dneh in me zanima ali zdaj lahko pricakujem da bo moj cikel tudi v prihodnje krajsi zaradi vseh sprememb, ali pa je to samo enkratno stanje. Ali se bo cikel podaljsal, ce spremenim prehrano nazaj, na 25 dni ze za naslednjo menstruacijo? Zanima me tudi ali se da cikel se s cim skrajsati. Nocem namrec na maturantski izlet z menstruacijo, ki me zaj*** vedno, ko moram na potovanje ali v obdobju testov, sportno-vzgojnega kartona itd.

Spolno sicer nisem aktivna, moje menstruacije pa so izredno mocne, polne strdkov in bolece, da jem ibuprofen, buscopan, nalgesin itd. kot bonboncke. Sem se ze posvetovala z mojo osebno zdravnico in mi ni znala svetovati drugega kot hormonsko terapijo, za katero se nisem odlocila.

Res sem ze imela toliko problemov in bolecine s to menstruacijo, da sem ze zasovrazila to, da sem zenska. Upam, da mi boste znali odgovorit na vsa ta zmedeno zastavljena vprasanja brez prave podlage.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Menstruacija

Uredništvo » 03 Avg 2018 11:19

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

povsem verjetno je, da gre zgolj za prehodne motnje menstruacijskega ciklusa, ki so lahko povezane z neprimerno prehrano in čustvenimi pretresi. Na dolžino ciklusa žal ne moreš vplivati, se pa da menstruacijo prestaviti za nekaj dni s pomočjo hormonskih tabletk, ki jih piješ nekaj dni in ti jih predpiše osebni zdravnik oz. ginekolog (še bolje). Močne in boleče menstruacije se lahko učinkovito ublažijo z uporabo hormonske kontracepcije.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Cianob

Re: Menstruacija

ObjavaNapisal Cianob » 30 Okt 2018 08:12

Pozdravljeni,

avgusta letos sem jemala tablete Primolut da se mi je prestavila menstruacija. Po jemanju tablet je bila menstruacija izredno šibka in neboleča, kar se mi je zdelo fantastično.

Po posvetu z ginekologom sem se, iz istega razloga, da bi bile menstruacije šibkejše in manj boleče, odločila za jemanje kontracepcijskih tabletk. Ginekolog mi je predpisal Qlairo, vendar menstruacija ni nič šibkejša, tablete mi niso čisto nič pomagale, le prsi so me pred menstruacijo strašansko bolele. Bolečina ostaja, sicer ni neznosna, vendar boli. Res pa je, da nimam več strdkov.

Moj ginekolog do januarja 2019 nima postega termina, da bi lahko našla novo rešitev ali da bi zamenjala kontracepcijske tablete. Imam sicer možnost, da bi sla k drugemu ginekologu, vendar imam z njim slabe izkušnje. Ostala sta mi se dva paketka Qlaire in zanima me, ali bodo menstruacije sčasoma šibkejše, če nadaljujem z jemanjem tablet. Je možno, da ni učinka, ker sem porabila samo en paketek? Zanima me tudi ali je zelo škodljivo če bi si vsako menstruacijo za 5 dni prestavila s Primolutom, da bi bile šibkejše. Res ne vem kaj naj naredim, ker je vse skupaj nevzdržno, moj ginekolog pa nima časa.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Menstruacija

Uredništvo » 07 Nov 2018 12:14

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

vsekakor je potrebno za boljšo oceno spremembe vzorca krvavitev s tabletkami še nadaljevati, saj je po enem mesecu nemogoče delati zaključke. S tabletkami nadaljuj, saj se krvavitve sčasoma še dodatno omilijo.

Lep pozdrav.

Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije