Velik problem

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mavrična Mavrica

Velik problem

ObjavaNapisal Mavrična Mavrica » 11 Jul 2018 12:28

Prosim ,da objavite samo odgovor.

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Velik problem

Uredništvo » 12 Jul 2018 13:47

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Mavrična Mavrica,

vesela sem, da si se oglasila. Če te prav razumem, je tvoja glavna težava tvoja navezanost na razredničarko, ki ti zelo veliko pomeni, ti je pomagala in bila prijazna do tebe ter sta bili v kontaktu tudi izven šole preko elektronske pošte. Nekaj časa nazaj pa si izvedela, da ne bo več tvoja razredničarka, kar te je močno prizadelo in sedaj ne veš, kako naprej.

Lahko razumem tvojo stisko ob misli, da oseba, na katero si močno navezana (v tem primeru tvoja razredničarka) ne bo več del tvojega vsakodnevnega življenja. Kot lahko razberem iz tvojega pisanja, si ji zaupala, jo pogrešala v njeni odsotnosti in z njo vzpostavila poseben odnos. Učitelji nam predstavljajo avtoriteto, a vendar so to ljudje, ki so kar nekaj let pomemben del življenja, ko se iščemo, razvijamo, sprejemamo pomembne odločitve in pridobivamo nova znanja ter izkušnje. Zato imajo pomembno vlogo v našem življenju in lahko si ponosna ter vesela, da si imela možnost imeti takšno razredničarko, ki ti bo za vedno ostala v lepem spominu, saj žal nimajo vsi tvoji vrstniki tako pozitivnih izkušenj. Lahko pa razumem, da je težko že ob misli, da takšna oseba ne bo več ves čas ob tebi. Kot si že sama ugotovila, si se mogoče celo zaradi tega, ker si vedela, da boš lahko v njeni bližini, ponovno izbrala program na isti šoli.

Vendar veš, življenje je kot knjiga s številnimi poglavji: vedno znova odpremo kakšno novo poglavje, popišemo njegove strani s številnimi lepimi kot tudi manj prijetnimi doživetji, poglavje zapremo in nato spet odpremo novega. Tudi ti s tem, ko si se vpisala v nov program, zaključuješ neko obdobje in začenjaš novo. Daj mu priložnost, da bo to zate lepo obdobje, ne glede na to, da se moraš na nek način posloviti od svoje razredničarke. Morda lahko še enkrat premisliš, ali je izbrani program res tisto, česar si v življenju želiš. Vedno si lahko še premisliš, saj ne bi bilo dobro, da bi se vpisala v določen program le zato, ker bi želela biti v bližini nekdanje razredničarke, kakor tudi ne bi bilo dobro, da bi bežala pred njo. Izbira študija naj temelji na tvojih željah, interesih in sposobnostih.

Prav tako lahko razumem tvoja čustva, ki si jih razvila do razredničarke skozi vajin odnos in da te begajo, saj ne veš, kako z njimi ravnati v prihodnosti. Prav tako o njih ne moreš govoriti s starši. A vendar, kot si sama rekla, se bosta imeli priložnost še vedno srečevati in navezovati stik kot učiteljica in njena nekdanja učenka, ki bosta živeli vsaka svoje življenje. Prepričana sem, da bo vesela in ponosna nate, ko se boš čez določen čas oglasila pri njej in poročala, kaj vse si dosegla. Verjamem pa, da bi te tudi starši lahko razumeli in ti prisluhnili, saj so se tudi oni najverjetneje kdaj v življenju morali nekoliko oddaljiti od njim ljube osebe in bi kakšno podobno izkušnjo lahko delili s teboj. Tako bi ugotovila, da je to nekaj življenjskega in da se nam vsem lahko pripeti kaj podobnega. Vsaka sprememba prinese kaj dobrega, novega in prijetnega, zato kar pogumno naprej!

Želim ti vse dobro,

Anja Knez, dipl. psihologinja (UN)
Mavrična Mavrica

Re: Velik problem

ObjavaNapisal Mavrična Mavrica » 13 Jul 2018 11:09

Prosim da ponovn objavite samo odgovor..

/izbrisano v uredništvu/