Problem- prosim, odgovorite čimprej!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Summer girl

Problem- prosim, odgovorite čimprej!

ObjavaNapisal Summer girl » 04 Jul 2018 19:00

Pozdravljeni!
/prosim, če objavite samo odgovor/ ... /izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problem- prosim, odgovorite čimprej!

Uredništvo » 06 Jul 2018 13:00

Odgovor svetovalke
_________________

Kako pomagati v situaciji, v kakršni si? Poskusiva skupaj.

Morda najprej nasvet za ta hip, tik pred počitnicami na morju: kupi si enodelne kopalke, takoj. Že najdi kakšen izgovor, morda ta, da ti je neprijetno v dvodelnih. A veva, da je to le rešitev v sili. Rane na trebuhu si namaži s kakšnim mazilom, da se ti ne vnamejo. Sicer pa morska voda tudi zdravi. A potrebno bo kar nekaj časa, da se vse zaceli, da se koža obnovi.

Kot praviš, si takrat, ko se režeš, neka druga oseba. Kaj se je dogajalo tej osebi, da išče sprostitev (jeze, zamer, doživljanja krivic, ignorance, morda nasilja ?) v rezanju, je moje vprašanje za čas, ki sledi. Najbrž ni osnovni razlog v teži, ki jo omenjaš. Verjetno si malo polnejše postave, nekaj prispeva tudi dednost, mislim na to, ko omenjaš močna stegna, zadnjico. Prav je, da si pozorna na svojo težo, a prosim te, ne pretiravaj! Hitro zgubljeni kilogrami se radi tudi hitro vrnejo, kar si že doživela in te je to zelo potrlo. Poskusi, zdaj ko so počitnice bo morda lažje, "zdravo hujšati". Najdi način, ki ti ustreza za daljši čas. Več obrokov po malem. Več zelenjave in čim manj sladkega, močnatega. Več dopoldne in čim manj zvečer. Ne pozabi piti vodo, čim več. Pa še najpomembnejše, gibanje. Da pokuriš več, kot pridobiš. Kolesarjenje, tek, plavanje, gibanje v naravi. Vaje doma, baje za stegna in zadnjico pomaga, če "kolesariš" leže na hrbtu z dvignjenimi nogami in zravnano hrbtenico. Poskusi najti nekaj, kar te bo tudi zabavalo, kar ti bo všeč. Če najdeš pri tem družbo, še boljše. Veš, vsaka sprememba v življenju zahteva napor, disciplino, in učenje le-te je nujno v vsem našem življenju.

Želim ti biti v oporo, v pomoč. Razumem te. Prosim, poiščiva skupaj tisto "ozadje", ki te teži in ki te tako spremeni, da posežeš po rezilu. Praviš, da ne moreš zaupati odraslim okoli sebe. Naj ti zaupam, jaz sem krepko odrasla, po mojem bi bila lahko tudi tvoja babica. Vedno sem imela kakšnih 5 kg preveč, zato te lažje razumem. Skozi življenje se naučimo nositi vse, kar nas določa, tudi težo. Sprejmemo se, kakršni smo, in pri sebi oklestimo tisto, kar nočemo biti. Je naporno, a brez tega dela ni odraščanja. Domnevam, da si še zelo mlada, morda proti koncu osnovne šole? Ugibam, da bi ti lažje pomagala z nasveti. Ne le za ta čas pred morjem, bolj kasneje. Saj veš, vse, kar ne razrešimo, nas počaka.

Naj zaključim tokrat, za najino prvo dopisovanje. In še najpomembnejše: uživaj počitnice, uživaj svojo mladost. Sprosti se. Predaj se lepemu.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Summer girl

Re: Problem- prosim, odgovorite čimprej!

ObjavaNapisal Summer girl » 07 Jul 2018 00:37

Pozdravljeni!
Naj vam najprej odgovorim na vase zadnje vprasanje. Stara sem 13.
Res je, da ni edini razlog, da posezem po rezilu samo moja teza. Tu je se veliko drugih stvari. Zbadanje, strah, stres, ljubezenske tezave, nizka samozavest...
Je pa tudi to..
Dobra sem v nekaterih stvareh in zato se tudi trudim in na tekmovanjih dosegam visoka mesta.. ampak js mam tak obcutek, da ce zdaj, ko imam samo prve in druge nagrade, ce dobim npr. slabso od 1. nebo z mano noben zadovolen, ker vsi pricakujejo visoka mesta...
Hvala da ste mi odpisali in si pisemo!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problem- prosim, odgovorite čimprej!

Uredništvo » 11 Jul 2018 07:47

Odgovor svetovalke
_________________

Hvala za zaupanje in odgovor, draga deklica. In veselim se s tabo, da si na počitnicah, da se boš odpočila od stresov, se prepustila vsemu lepemu. To, da si zelo dobra v mnogočem, da dosegaš najvišja mesta na tekmovanjih, je imenitno! Razumem pa tvojo stisko, tvoj stres, saj so sedaj do tebe pričakovanja, da boš vedno prva, najboljša, še boljša. Pritisk, ki ga občutiš, mora biti res hud. Verjetno tudi kakšna nevoščljivost med vrstniki.

Naj te vprašam, ali rada tekmuješ? Zaradi sebe ali zaradi drugih, da jim nekako "ustrežeš", da te imajo radi in te spoštujejo? Poskusi najti v sebi razloge, vzvode, zaradi katerih rada tekmuješ. Česa novega se naučiš, koliko novih vrstnikov in drugih oseb pri tem spoznaš. Sama sebi postavi cilje in poskusi jih doseči bolj zase kot za druge. Da, tekmovanja pomenijo hud pritisk, in obe veva, da vedno ne moreš biti prva, najboljša. Že to, da prideš na tekmovanje, je samo po sebi velik uspeh, ki ga mnogo tvojih vrstnikov ne okusi. Verjetno priprave predstavljajo veliko dela, sedenja, veliko prostega časa.

Ne pozabi pri tem na gibanje; glava rabi počitek, sprostitev, da lahko funkcionira, organiziraj si čas tako, da bo vsak dan del časa tudi zate, za gibanje. Počitnice so najboljši čas, da vneseš kakšno spremembo v svoj običajni urnik. Spomnim se svojega študija, ko včasih "ni bilo časa" niti za običajne obroke, so pa bile pri roki vedno čokoladke in drugi prigrizki, ki potolažijo želodček, a ne za dolgo. Ampak o tem, o teh temah si še piševa, prav ?

Lepo se imej, uživaj počitnice !

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Summer girl

Re: Problem- prosim, odgovorite čimprej!

ObjavaNapisal Summer girl » 11 Avg 2018 08:25

Pozdrav!
/ izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problem- prosim, odgovorite čimprej!

Uredništvo » 14 Avg 2018 14:05

Odgovor svetovalke
_________________

Pa sva počasi prišli do bistva tvojih težav, se ti ne zdi ?! Si sedaj v redu, ko so počitnice in imaš bolj sproščen urnik, z več počitka, gibanja, več časa zase in za vse tiste drobne malenkosti, ki te še veselijo poleg šole in priprav za tekmovanja ?! Kot razberem in kot pišeš tudi sama, bi redko kdo vzdržal tak urnik, kot ga imaš ti vse leto in posebej intenzivno ob koncu šolskega leta. Osem ur šole plus še tri ure vadbe in priprav za tekmovanja, vsak dan ter verjetno še vsi vikendi v maju in juniju - da, kot praviš sama, bi brez dobre organizacije tako tvoje kot tiste doma nikakor ne šlo. Bila si preobremenjena, preutrujena in reakcija je bila takšna, kot si jo opisala.

Poskusi se v pripravah na drugo leto dogovoriti tako s starši kot z mentorji za bolj znosen urnik, ki ti bo dopuščal vsaj dovolj počitka in spanja. Vsaj 8 ur. Pa vsaj en dan za vikend povsem prost, brez obveznosti tako za šolo kot za tekmovanja. Povej odkrito, kako te je vse skupaj izmučilo letos. Veš, največ se naučimo na lastnih napakah, tudi takih, ko preveč napnemo zahteve do sebe. Tako tiste zahteve, cilje, ki si jih postavimo sami kot tiste, ki nam jih "dodajo" drugi okoli nas.

Vesela sem zate, da si tako delovna in uspešna. Naj te pripombe vrstnikov ne prizadenejo preveč; tisti, ki ni poskusili tvojega delovnega ritma, so lahko pametni. Zase. Ti že veš, koliko energije vlagaš in kakšni so občutki, ko si nagrajena. A kot sem zapisala, čuvaj energijo za svoje lasno zdravje. To je pomembnejše od vsega drugega, ali ne ?! Se še slišiva.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja