Prepiri

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mala baletka

Prepiri

ObjavaNapisal Mala baletka » 13 Jun 2018 07:01

Hey.Imam problem pač imam očima ,ki se skos dere na mamo in mene ,če kaj ne naredima prav ali pa ,če mu gdaj ne grema pomagat .Pač ko se začnemo kregat tudi jas ne morem biti včasih tiho ,ker me začne zmerjat ,da sem driska ,da naj se uprašam ,če je to normalno .Pač problem je ,da ga ob živce spravi se jaž,ker ko me razjezi udarim npr v steno z roko in žačnem grdo govoriti.Pač nasploh tudi mojo mamo zmerja ,da dela samo on ,da ona pa ne dela nič in govori pogoje ,da če neboma tko kot bo on rekl ,da naj grema kamor hočma res mi je težko ,ker gledam mamo ,ki dostikrat joka.Pač očimu je pomembno samo delo denar in nič drugega .Kaj naj naredim ,ker ,če ne ostanema npr ob 6h zjutraj ponori ,
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepiri

Uredništvo » 26 Jun 2018 08:20

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena mala baletka!

Tvoje vprašanje mi je dalo veliko dela, razmišljanja, saj gre za zelo kompleksen problem. Nikoli ni dobro, ko neodrasel otrok prevzema bremena oz. skrbi svojih staršev. Ni dobro, da se moraš ti ubadati s problematiko tvoje mame. Mislim seveda na njeno razmerje z očimom, ki se skozi tvoje besede (opis) zdi vse prej kot na medsebojni ljubezni in spoštovanju temelječ odnos. Če bi bil njun odnos tak, potem vsekakor ne bi bilo tistega nadiranja, pa očitkov in groženj. Torej ne ti, tvoja mama bi se morala spraševati kako naprej in predvsem sprejeti kako odločitev, ki bi vama olajšala življenje.

Ne poznam dovolj situacije, da bi lahko sodil, kaj šele obsojal. Verjetno tvoji mami ni lahko, ne vem, ali je vama sposobna sama zagotoviti preživetje oz. približno tak nivo življenja, kot ga živita sedaj. To je namreč največkrat razlog, da se vztraja v taki nemogoči situaciji. Običajno se na vse skupaj naveže še negotovost, strah, kako bo, če naredimo radikalni rez, a bomo zmogli, da ne bo še slabše.... Ne želim tvoje mame obtoževati (da ne naredi kar bi bi v bistvu morala), niti opravičevati. Morda pa ji lahko pomagaš pri tem ti sama; očitno razmišljaš o vajinem življenju in trenutnem položaju. Poskušaj ji ob priliki povedati, kako ti je, kaj doživljaš, kaj si želiš. Pa bo morda laže ukrepala. Veliko staršev (mam) v podobnih situacijah ravno zaradi otrok ne želi ukrepati, da jih ne bi (otrok) še bolj izpostavljali. Kot odkriti zaveznici lahko morda storita kaj več.

Problem ostaja-lahko celo eskalira, če mama ne bo zmogla poguma in moči za potrebne spremembe. Nič nam nisi povedala, ali obstaja tudi tvoj oče? Je živ? Imaš stike z njim? Lahko on kaj pomaga, lahko prevzame skrb za tebe?
Si razmišljala da se ob kakem očimovem izbruhu zatečeš v bližnji Krizni center za mlade? In tako prispevaš k obravnavi problematike, saj se bodo delavci Kriznega centra (in pristojnega Centra za socialno delo) po svoji službeni dolžnosti morali povezati in pogovoriti z mamo in očimom. Imela pa boš možnost prva govoriti o tem in na dolgo in široko razložiti domače dogajanje. Mama morda nima poguma in odločnosti, da bi naredila ta korak, ko bo soočena s tem, pa bo skoraj zagotovo na tvoji strani. Pa seveda vsi strokovni delavci, ki se bodo vključili.

Nisem prepričan, da bodo moji namigi uporabni, če-da, ti želim dovolj korajže, da to izpelješ. Če ne, pojasni svojo situacijo še podrobneje, pa bomo potem morda "pametnejši".

Vse dobro ti želim, Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.
Heliodor Cvetko, univ. dipl. psiholog in psihoterapevt
Svetovalni center za otroke mladostnike in starše Maribor
Mala baletka

Re: Prepiri

ObjavaNapisal Mala baletka » 28 Jun 2018 10:02

Z očetom nimam stikov sicer je živ samo ga na žalost ne poznam .Pač problem je ,da pač na začetku je bil uredu ko pa si je mama poškodovala roko je postajal tečen ,ker ona ni mogla več tako delati kot prej in potem smo se skos samo kregali .Pač skos je zmerju ,da nič ne delama ,da samo on dela ,pač meni ni šla Matematika mi je govoru ,da iz mano ne bo nič ,če nism vstala ob 6 me je naderu spet ,da on mora ostajat ,da drugi pa ležimo .Mama mora plačevati use svoje in njegove položnice ,če mu je omenila ,da ne more je ponorel ,da on nima denarja in sta se spet kregala .Skos jo žali ,da si ji ne da delat ,da noče delat pač use tudi ,če on zgubi ključe krivi naju oz stresa jezo na naju .Enkrat sm potrkala po avtu ,da bi odpru sipo je prišel ven in me nadru in zacel govoriti ,da naju bo prijavil ,da spadama u norisnico.2 Kako naj se odvadim ,da ko me očim razjezi ,da nikamor ne udarim z roko?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepiri

Uredništvo » 29 Jun 2018 10:36

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena še enkrat.

V tem tednu sem v živo slišal podobno zgodbo, neurejeno očetovstvo, brez stikov... zelo različni razlogi tičijo za tem, da se teh relacij ne uredi in da se stiki ne vzpostavijo. Občutek imam, da si že dovolj odrasla, da lahko sama poskusiš poiskati očeta. To, da on sam ni iskal stikov s teboj (morda je, pa so mu preprečevali) ne pomeni, da se te ne bi razveselil če ga najdeš in da ne bi poskrbel za tebe, če bi izrazila to željo. Seveda lahko doživiš tudi zavrnitev, a poskusiti je vredno. Tudi pri tem ti lahko pomaga Center za socialno delo. Strokovna delavka Centra mu lahko sporoči, da želiš stik z njim in tam se lahko tudi prvič srečata.

Sicer pa, ko berem dodatno razlago tvojega in maminega odnosa z očimom, se mi moj prvi odgovor tebi zdi kar pravšen.
Ko ti bo uspelo karkoli spremeniti tebi v prid, se napetosti v tvojem organizmu ne bodo več tako zelo kopičile in ne boš imela tako skrajnih potreb po sprostitvi, kot je udarjanje ob trdo podlago (samopoškodovanje). Pomaga že to, da pišeš (npr. nam), da komu poveš, še najbolj bo pomagalo, ko boš uspela kaj spremeniti. Pa šport, to da s fizično aktivnostjo telo spotiš, je najboljša (najbolj naravna ) antistresna terapija.

Ne obupaj, bori se za sebe, če karkoli od tega lahko storiš, stori. Drži namreč, da se vsaka pot (tudi do tvoje lepše prihodnosti) začne s prvim korakom.

Heliodor Cvetko, psiholog, Svetovalni center Maribor
Heliodor Cvetko, univ. dipl. psiholog in psihoterapevt
Svetovalni center za otroke mladostnike in starše Maribor