pretirano šparanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
sekiramsee

pretirano šparanje

ObjavaNapisal sekiramsee » 11 Jun 2018 21:26

prosim če objavite le odgovor svetovalcev.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: pretirano šparanje

Uredništvo » 14 Jun 2018 06:26

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Ravnanja z denarjem se naučimo z opazovanjem staršev in ob izkušnji, ki nam jo lahko starši zaupajo v času, ko odraščamo. Če prav razumem, si ti ravno zdaj v času, ko se tega lahko učiš. To ni samoumevna veščina, ampak priučena. Torej, še imaš čas.

Varčevanje je koristno kot vse druge stvari do določene mere. Vsekakor ni dobro, da odlagamo naša življenja na poznejši čas iz kakršnihkoli razlogov. Se pravi, da zamujamo trenutke življenja, ko bi lahko polno uživali, če iz nekih ne ravno utemeljenih strahov, le-to odlagamo in se omejujemo do te mere, da pri tem trpimo. Logična posledica pretirane samokontrole in omejevanja nato sledi, da ko si privoščimo (če si že), ob tem začutimo tako velik manjko in veselje, da za ta čas ne zmoremo realno presoditi kaj nam je potrebno in naše samoomejevanje se prevesi v pretiravanje.

Varčevanje je vsekakor smiselno, a ne za ceno lastnega zdravja, kamor sodijo občutki do sebe, ki jih imamo v življenju.

Predlagam ti, da poskusiš vsak dan malo drugače. Ne pričakuj naenkrat prevelikih sprememb, saj je počasna in dolgotrajna pot do cilja zagotovo najbolj uspešna. Poskusi napisati seznam želja stvari, ki bi si jih želela kupiti, če bi naenkrat obogatela in bi vsi tvoji strahovi izginili. Nato vsako željo ovrednoti in označi s številko od 1 do 10 kaj od tega je najbolj pomembno zate, da se ti izpolni. Zatem poskušaj vsak dan/teden najti veselje v izpolnitvi ene od teh (odvisno od vrednosti). Obenem pa ob tem vsak dan zapiši na eno stran lista odgovore na vprašanje: Česa sem danes potrebna?, na drugo stran pa dopolni stavek: Pohvalim se lahko, zato...z vsaj petimi pozitivnimi dejstvi o sebi. Pri tem bodi vztrajna in redna.

Se ti zdi to mogoče in koristno?
Verjamem,da ti bo uspelo spremeniti odnos do sebe in do denarja.

Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka