grozne nočne more

Vprašanja na tosemjaz.net.
sanjava1

grozne nočne more

ObjavaNapisal sanjava1 » 11 Jun 2018 21:16

Živjo, zadnje dni imam kratke nočne more: sanjam, da omedlim ali da me nekdo duši za vrat, nato dejansko zgubim zavest in nemorem dihat v sanjah, ko se zbudim hlastam za zrakom in mi ga zmankuje (potem čez nekaj trenutkov zadiham). večkrat se zbudim s poskusom kričanja ampak ne morem ker niti zraka nimam.
Kaj je vzrok za to? strah me je tudi da se kdaj nebom zbudila in kar nehala dihat zato se bojim jet spat.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: grozne nočne more

Uredništvo » 14 Jun 2018 12:26

Odgovor svetovalca
___________________

Drago dekle!

Pisal sem že o tem, da sanje nimajo vedno nekega posebnega pomena. Za natančno in strokovno razlago sanj je treba narediti analizo osebnosti in poznati okoliščine, v katerih je oseba, ki sanja. Brez tega lahko o pomenu sanj le ugibamo. Določene simbole oz. določene sanje je sicer možno pojasniti, vprašanje pa je, katere razlage oz. pomeni sanj in v kolikšni meri veljajo v konkretnem primeru.

Pa si vseeno poglejva, kaj bi lahko pomenile tvoje sanje. Ena od razlag pravi, da so pred tabo določene težave ali ovire, ki bi jih rada premagala, se jih pa lahko tudi bojiš. Lahko bi tudi pomenile, da nekdo ali nekaj zavira, preprečuje tvoj napredek v življenju.

Med drugimi vzroki so pogosti vzroki sanj fiziološki dražljaji . Če ima npr. človek mrzle noge, lahko sanja, da plava; če leži na roki, tako da ovira kroženje krvi, lahko sanja, da ga nekdo preganja, a ne more zbežati, ker je privezan ipd. Znane so npr. mučne sanje (boji z divjimi zvermi, s strahotnimi prividi, dušenje, omedlevice ipd.).

Tako je lahko vzrok tvojih sanj, ki jih opisuješ, tudi v tem, da ti rjuha, blazina, spalna srajca, pritisne na vrat, v sanjah pa to doživljaš kot dušenje.

Lep pozdrav,
Brane But, univ. dipl. psiholog
Brane But, univ. dipl. psiholog