slikanje možganov..

Vprašanja na tosemjaz.net.
lizaa9

slikanje možganov..

ObjavaNapisal lizaa9 » 11 Jun 2018 21:14

Živjo, zaradi ščitnice so me poslali na MR glave s kontrastnim sredstvom. Na TSH testu ni bilo dviga nekih hormonov (se ne spomnim katerih) in zato so rekli da imam sekundarno hipotirozo in je težava v hipofizi in ne v ščitnici. zanima me, če so me poslali na slikanje zato, ker mislijo da je kaj narobe? Itak me je strah, da imam kak tumor ampak mislim da tako pogosto to tudi ni. Kaj je dejansko lahko narobe s hipofizo, da morajo to videt na sliki? je možno, da mi bojo dali hormonske tabletke do smrti in mi bo to ozdravlo hipotirozo?
aja, zakaj nastane sekundarna hipotiroza? ker navadno je primarna kot mi je rekla zdravnica.
poleg tega me zanima tudi, če imaš lahko kak tumor v glavi ali na splošno da ga imaš, pa se počutiš dokaj v redu (sicer nisem ravno najbolje, ampak ne počutim se da bi umirala) in sploh neveš dokler ne izveš.

lp in hvala..
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: slikanje možganov..

Uredništvo » 12 Jun 2018 20:06

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Primarna hipotireoza pomeni, da je za pomanjkanje ščitničnih hormonov krivo obolenje ščitnice, medtem ko so za sekundarno krivi vzroki izven ščitnice. Preprosto povedano je hipofiza ena centralna delavnica različnih hormonov, ki povzročajo, da žleze z notranjim izločanjem izločajo hormone. V primeru ščitnice hipofiza izloča TSH, ščitnica pa potem tiroksin. Na magnet glave greš, ker iščejo obolenje hipofize, kjer so relativno pogosti tumorčki (ki so res miniaturni, običajno so veliki samo nekaj mm in zato nimaš nobenih težav). V veliki večini so benigni, kar pomeni nenevarni. Zato trenutno ni razloga, da bi razmišljala o smrti. Tudi če v najslabšem primeru pride do potrebe, da se hipofizo odstrani, se manjkajoči hormoni pač dodajajo v obliki tablet do konca življenja, kar ni tako hudo.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr. med.,
specialistka šolske in urgentne medicine
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine