Rezanje:/

Vprašanja na tosemjaz.net.
Punca s problemom

Rezanje:/

ObjavaNapisal Punca s problemom » 11 Maj 2018 20:27

Zdravo. Stara sem 12, kmalu bom 13.
Prosim ce mi lqhko pomagate. Pa ce bi lqhko prosim izbrisali moje sporocilo, ker ne zelim, da me kdo slucajno prepozna. Hvala že v naprej.

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Rezanje:/

Uredništvo » 14 Maj 2018 12:33

Odgovor svetovalca
_________________

Zdravo tudi tebi. Običajno ne odgovarjam na vprašanja kako skriti posledice rezanja, ampak kako to navado prekiniti. Ker je za tebe aktualno oboje, bom poskušal biti praktičen. Če gre res za gležnje, boš sledi rezanja prekrila z nogavicami ali obliži kožne barve. Da se kmalu, saj prihaja poletje, počitnice, dopusti, kopanja, sončenje….ponovno ne spraviš v škripce, pa je vredno najti boljšo rešitev. Rešitev, ki bo presekala krog tega početja.

Veš kaj v tebi ustvarja nezadovoljstvo oz. duševne bolečine, zaradi katerih nastaja napetost ki jo sproščaš z rezanjem? Lahko nastajanje te napetosti kakorkoli preprečiš? Npr. strah pred šolo oz. slabimi ocenami z več učenja ? Če nimaš pojma kaj te pravzaprav muči ali ne veš kako se svojih problemov lotiti, potem potrebuješ pomoč. Imaš v svoji socialni mreži koga (odraslega ali starejšega od tebe) ki mu lahko zaupaš? Se lahko zaupaš kateremu od svojih učiteljev, učiteljic? Svetovalni delavki?

Toliko si že stara da zagotovo razumeš kam ciljam. Kako skriti rane, kraste ali brazgotine je manjši, trenutni problem, kako poskrbeti, da tega v prihodnosti ne bo več, pa resnejši in težji problem.

Če z odgovorom nisem »zadel«, se še oglasi.

Vse dobro želim, Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.
Punca s problemom

Re: Rezanje:/

ObjavaNapisal Punca s problemom » 14 Maj 2018 21:45

Amm hvala...

/aja a se da tut to izbrisat ker me je res strah ceprav nevem kak bi me kdo prepoznal samo vseeno/

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Rezanje:/

Uredništvo » 16 Maj 2018 12:44

Odgovor svetovalca
_________________

Draga deklica,

ja, vem kaj pomeni polivanje acetona ali parfuma na rano. Pri rezanju to pomeni več bolečine… Če ti bo uspelo vse skupaj ustaviti z »bremzanjem«, čestitam, to je pravzaprav najenostavnejša rešitev. Potem ti ni treba iskati pomoči niti se sekirati, ali bo kdo od tvojih za vse skupaj izvedel ali ne. Čeprav bi seveda bilo najbolj modro, da svoje probleme zaupaš komu od svojih najbližjih. Kaj te ovira pri tem, ne računaš na razumevanje?

Vsekakor ti svetujem, da si poiščeš pomoč, da se odločiš komu od starejših zaupanja vrednih oseb (ki jih imaš v svoji socialni mreži) boš odprla svoje srce, zaupala svoje skrivnosti, bolečino… Če takega v tvoji mreži ni, moraš do strokovnjaka, ki te bo podprl po svoji strokovni in službeni dolžnosti. Če hočeš sebi dobro, če resnično želiš prekiniti s tem početjem.

Za nasvet ali pogovor se lahko obrneš tudi na TOM Telefon na številko 116 111, vsak dan med 12. in 20. uro (klici so brezplačni).

Lahko pokličeš tudi v svetovalni center za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani ali Mariboru in prosiš za pogovor.

Ponovno nam lahko tudi pišeš na naslov uredništva [email protected], sporoči nam, od kod si, iz katerega dela Slovenije, lahko te bolj konkretno usmerimo, kje lahko poiščeš strokovno pomoč.

Heliodor Cvetko, psiholog , Svetovalni center Maribor.