Težave z razredničarko

Vprašanja na tosemjaz.net.
nives_k-pop fan
Objave: 16
Pridružen: 29 Mar 2018 16:49

Težave z razredničarko

ObjavaNapisal nives_k-pop fan » 08 Maj 2018 16:51

lepo pozdravljeni!
imam težavo v šoli z mojo razredničarko. Težava je v tem da veš čas na meni išče napake, mojemu očetu pa govori stvari ki niso res. Končujem 9. razred in sem že sprejeta na šolo v tujino. Ima problem s tem da se z mojo najboljšo prijateljico (kateri vse zaupam, tudi stvari ki jih nihče drug ne ve) držim za roko in ker se tega ne sramujem (nisem zaljubljena v dekleta) to je povedala mojemu očetu in pol je bila cela galama doma. Ima pa tudi problem s tem da nisem želela iti pisati NPZjev ker jih v tujini ne potrebujem (zaj jih grem vseeno pisati zaradi staršev in zato da bomo videli kdo iz mojega razreda ne bo prišel pisati). Moji razredničarki pa tudi ne paše da sem se potegnila ven iz družbe (mojega razreda zato ker ne želim vedno poslušati žaljivk in drugih stvari od mojih sošolcev).
Prosim vas da mi date vsaj nasvet kako preživeti še mesec pa pol z njo in kako se izogniti problemom oz. konfliktov met njo? Pa prosim če mi pomagate kako prepričati očeta da ni nič takega če se z mojo BFF držim za roke (ker ima ona fanta in njega to ne moti).
Hvala že v naprej.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave z razredničarko

Uredništvo » 10 Maj 2018 21:36

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena, Nives!

Najprej želim pohvaliti tvoj pogum, da boš nadaljevala šolanje v tujini. :-) V katero šolo pa si se vpisala? Si šolo izbrala zaradi interesov ali tudi morda zaradi tega, da se odmakneš od vseh?

V svojem pismu si izpostavila dva problema. Prvi se nanaša na tvoj odnos z razredničarko in dogajanjem v šoli, drugi pa se nanaša nerazumevanje očeta glede tvojega odnosa z BFF.

Naprej se ustaviva pri tvojem odnosu z razredničarko in dogajanjem v šoli. Čeprav ne poznam zgodovine tvojega odnosa z razredničarko in ne njene plati, iz tvojega zapisa lahko razberem, da vajin odnos ni primeren. Zakaj je temu tako, kje so vzroki? Ko iščem razloge, se sprašujem ali sta se o vajinem odnosu poskušali pogovoriti, si povedati zakaj nastajajo šumi v komunikaciji, kje so razlogi, da stojita vsak na svojem bregu. In kaj se dogaja v tvojem odnosu s sošolci.

Strinjam se, do konca tvojega šolanja na osnovni šoli je res le še mesec dni, a tudi v tem mesecu boste skupaj doživeli marsikaj. Z namenom, da boš iz OŠ odhajala pomirjena in brez zamer, predlagam, da se z razredničarko pogovoriš iskreno, brez napadanja, grdih pogledov.... Zelo bi pomagalo, da ti pri tem pomaga svetovalna delavka ali pa kakšen učitelj, ki mu zaupaš. Verjamem, da razredničarka ni maščevalna, verjetno jo skrbi. Verjetno pa se boš strinjala, da ko ti gre nekdo "na živce", takrat je vse kar naredi, reče, narobe.

NPZ razumi kot preizkus lastnega znanja, kot povratno informacijo sebi, kaj vse si se naučila. Morda pa ti rezultati v prihodnosti pridejo kdaj prav. Tudi starši bodo zadovoljni, da bodo dobili informacijo koliko znaš.

Izpostavila si tudi težave s sošolci. Zakaj pravzaprav gre tukaj? Kje so vzroki nerazumevanja z njimi? Tudi o tem se pogovori z razredničarko, starši. Vsekakor drži, da se kdaj znajdemo v skupini ljudi, ki nam ne ustrezajo. A v odnosu, tako z odraslimi, kot vrstniki, vsak posameznik prispeva svoj delež h kakovosti odnosa. Vprašaj se, kaj si ti prispeva k tem odnosom, da so takšni kot so?

Super, da imaš BFF, s katero se dobro razumeš. Verjamem, da tvojega očeta bega to, da se držiš za roke s svojo najboljšo prijateljico, čeprav ima ona fanta. Kakšno funkcijo ima to vedenje zase? Kaj želiš s tem dokazati? Morda vzbujati pozornost, nakazati, da si drugačna, kontrirati očetu.... Na tem mestu predlagam, da si odgovoriš na postavljena vprašanja. Nato pa se pogovori z očetom in mamo, morda kar skupaj s prijateljico.

Upam, da bodo pogovori konstruktivni in uspešni. Veselim se tvoje povratne informacije.

Vse dobro ti želim,
Barbara Stožir Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
nives_k-pop fan
Objave: 16
Pridružen: 29 Mar 2018 16:49

Re: Težave z razredničarko

ObjavaNapisal nives_k-pop fan » 11 Maj 2018 20:23

Vpišala sem se na šolo Landwirtschaftliche Fachschule Sankt Martin. Šolo sem izbrala zato ker še ne vem kateri poklic bi se izučila šola pa v prvem letniku pokaže učencem veliko poklicev in jim pomaga pri odločitvi. Tudi ravnateljica je prijazna z njo sem se že pogovarjala in poznanka, ki je na tej šoli je potrdila da imajo učitelji vedno uho odprto če potrebuješ koga za pogovor. Všeč mi pa je tudi to da je zelo veliko prakse in delanja na domačem vrtu ki ga ima šola 😊, ker nisem nekako tip ki bi lahko samo sedel za učbeniki.
Vzroki za probleme z razredničarko so v tem da sem jas bila vedno njena pomočnica pač na mene se je lahko vedno zanesla ampak v zadnjih časih pač mam komaj kaj časa vedno se učim ali pa je kaj drugega. Zanje čase pa je bilo tudi doma bolj napeto in še ta puberteta in hormoni večino časa noči sem prejokala ali pa nisem spala. In pol pridejo sošolci s komentarji da se učiteljici prilizujem pa sploh ni res. Prvi problemi pa so nastali zaradi enega državnega tekmovanja iz nemščine ki sem ga pač odpisala v pol urah in ne v Uri in pol kak nam je bilo na razpolago. In so ona in učiteljica za nemščino začele komplicirano in mi držati pridige. In zaj na koncu mam srebrno priznanje in sem se tem zadovoljna.
Težave s sošolci so to da me fantje pljuvajo ali pa celo udarijo učiteljica pač se samo zdere ne da pa jim kazni. Psihično me ponižujejo s komentarji samo zato ker sem drugačna. Poskušala sem se prilagajanjem vedno sem bila jas tista ki se je prilagajala nihče se ni meni ne glede kaj sem naredila je bilo narobe bila/sem drugačna od mojih sošolcev in to njih moti.
To da se držim z mojo BFF za roko ima razlago v tem da je ona za mene ko sestra njej vse zaupam ona ve stvari ki jih moji starši ali pa druge osebe nikoli ne bodo izvedeli. Pri njej se počutim ljubljeno tako kaka sem in ona me sprejema z mojimi napakami ker tudi ona ni perfektna. Pozname se tri leta ampak v treh letih sme postale vedno bolj povezani ker se je v teh treh letih veliko zgodilo kar je obe bolj povezalo. In to da se držine za roke je pač najin odnos pokazati da si lahko zaupame pri njej se počutim varno in vem da če se bo kdaj kaj zgodilo da sem lahko na njo zanesem. In vedno pridem k njej in se pri njej razjočem in to mi veliko pomeni ker sem imela osem let fejk prijateljico ki me je za mojim hrbtom šinfala in vse ven povedala. Zato sem tak na mojo BFF navezana ker vem da ona ni taka in da bo vse obdržala za sebe.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave z razredničarko

Uredništvo » 15 Maj 2018 22:04

Odgovor svetovalke
___________________

Draga Nives,

hvala za ponovno zaupanje in odgovore na vprašanja, ki sem ti jih postavljala v prvem odgovoru.
Argumentirano si predstavila svojo odločitev za izbiro srednje šole. Tvojo odločitev vsekakor podpiram.
Razpisala si se tudi glede odnosa z razredničarko, učiteljico nemščine, s sošolci in tvojo BFF. Iskreno si zapisala kar nekaj dejavnikov, ki so ali pa vplivajo na tvoje razpoloženje, interpretacijo odnosov z drugimi. Omenila si hormone, pa puberteto, odnose doma, dodajam viharno obdobje mladostništva. Nikakor ti ni lahko. Proces osamosvajanja, želja po svobodi, sprejemanju tako med prijatelji, fanti, na drugi strani pa zahteve, pričakovanja odraslih in nesoglasja.
Iz zapisanega sklepam, da si želiš, da te razredničarka pusti pri miru. Meniš, da te ne razume, da ti teži, da od tebe zahteva rezultate. Res jih, ker te še vedno vidi kot ustrežljivo deklico, ki bo sledila nasvetom in pričakovanjem. Ker temu ni več tako, prihaja do težav v vajinem odnosu. Predlagam, ponovno, da se pogovorita in da ji, kot si meni, razložiš kaj se dogaja s tabo.
Na tem mestu ti tudi čestitam za srebrno priznanje.

Pljuvanje in udarci s strani sošolcev so nesprejemljivi. Sama boš težko rešila nastalo situacijo. Predlagam, da se tudi o tem pogovoriš z razredničarko ali pa kar s svetovalno delavko. Verjamem, da ti bo prisluhnila in bosta skupaj lažje rešili težavo. Smiselno je, da se odrasel pogovori s temi fanti in jim pove, da je takšno vedenje povsem nedopustno.

Super, da imaš tako dobro prijateljico, ki ji lahko zaupaš in ona tebi. Takšno prijateljstvo je vsekakor dragoceno. Vedeti pa moraš, da si lahko tako vrstniki, kot starši in drugi odrasli, držanje za roke interpretirajo povsem drugače kot ti. Prijateljsko naklonjenost si lahko pokažeta tudi drugače oz. v kolikor bosta s to obliko izkazovanja naklonjenosti nadaljevali, to pomeni več pojasnjevanja drugim, poglede nerazumevanja....

Bodi pogumna.

Želim ti vse dobro,
Barbara S. Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
nives_k-pop fan
Objave: 16
Pridružen: 29 Mar 2018 16:49

Re: Težave z razredničarko

ObjavaNapisal nives_k-pop fan » 17 Maj 2018 15:33

Hvala za vaš odgovor z razredničarko se več ali manj ne višine ker je večinoma pri nižji stopnji kar mi omogoča da je pride do konfliktov. Kar mi kar ustreza za enkrat.
Težave s sošolci sem že večkrat povedala razredničarki kakort tudi drugim učitlom celo svetovalni delavki težave se vseeno niso rešile dokler ni moj oče sam so na dom teh učencev. V zadnjih dneh pa se tudi kar razumemo saj večina razreda ne mara naše razredničarke in smo zaradi tega celo bolj povezani kot pa prejšnja leta.
S starši oz. z mamo sem se pogovarjala in sem ugotovila da nimata nič proti moji BFF da jiju je le strah da bom ves čas samo najinemi prijateljstvu posvetila in pozabila na mene.
Res se vam zahvaljujem za vaše odgovore in res najlepša hvala za vašo podporo 😊
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave z razredničarko

Uredništvo » 20 Maj 2018 22:00

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

hvala za odgovor in povratne informacije. Navadno se na koncu izkaže, da je najbolj smiselno reševati nastale težave s pogovorom. Sklepanje in postavljanje ugotovitev brez preverjanja informacij se navadno ne obnese. Se strinjaš?

Za konec bi ti želela sporočiti še naslednje. Vesela sem, da se v razredu bolje počutiš in da ste med seboj bolje povezani. Zapisala si, da vas je povezalo "nestrinjanje" z razredničarko. Upam, da veš, da so takšne koalicije proti nekomu zelo trhle, kratkotrajne, zelo interesno naravnane in niso prav nič dobre. Ko ni več "nasprotnika" se navadno hitro razdrejo in posledice so lahko nepredvidljive. V času, ko ste še skupaj, skušaj, v kolikor se ti zdi smiselno, pri sošolcih najti vrline, ki te lahko vodijo do bolj trdnih ter iskrenih prijateljstev z njimi.

Vse dobro in srečno,

Barbara S. Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja