Prehrana

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nejc69
Objave: 3
Pridružen: 11 Feb 2018 19:50

Prehrana

ObjavaNapisal Nejc69 » 07 Maj 2018 12:24

To pismo pišem, ker imam probleme z prehranjevanjem v skladu z vsemi svojimi dietami in z mojo izbirčnostjo. Moja prva dieta prihaja od moje laktozne intolerance, ki so mi jo ugotovili julija lanskega leta. Zaradi nje se moram izogibati mleku in mlečnim proizvodom, vendar imam probleme tudi z brezlaktoznim mlekom in brezlaktoznimi mlečnimi proizvodi, če jih jem prepogosto oz. v prevelikih količinah. Moja druga dieta je od mojega refluksa, ki so mi ga ugotovili na začetku tega leta. Zaradi njega ne smem jesti premastnih, presladkih, prekislih in težkih oz. visokokaloričnih in začinjenih jedi. Po ugotovljenem refluksu so me starši peljali na bioresonanco, da bi mi refluks rešili hitreje in ugotovili na katere stvari sem še alergičen (ko sem bil v četrtem razredu sem namreč dobil neodermitis, ki mi ga zdravniki niso uspeli rešiti, nakar so se moji starši obrnili k terapevtki bioresonance, ki mi je ugotovila alergije na cel kup stvari in mi neodermitis, kot tudi večino teh alergij odpravila). Terapevtka mi je potrdila alergije na ribe in morske sadeže (ki mi je ostala še od četrtega razreda) in odkrila še alergije na jajčni rumenjak, jabolke, fige, grozdje in oves. Poleg vsega tega sem pri prehrani še izbirčen saj ne jem večino surove zelenjave (paradižnika, paprike, solate, zelja…-vso zelenjavo, ki jo lahko daš v kakršnokoli solato) in velik del kuhane (edina kuhana zelenjava ki jo jem je čebula in česen-vendar le v majnih kosih v jedeh, korenje ter krompir). Če seštejem vse te diete z mojo izbirčnostjo in z tem da si sam ne znam kuhati mi ne preostane veliko možnosti. Zato se diet ne držim strogo in pač pojem kar mi starši/stari starši skuhajo/naredijo, ,v šoli imam pa tako ali tako na voljo omejeno število menijev. V šoli in pri starih starših je moja prehrana kar raznolika, čeprav se vedno ne ujema z vsemi dietami, doma pa moja prehrana ni preveč raznolika saj večino časa jem pečeno/kuhano meso ali meso na žaru skupaj z krompirjem, makaronim in belim kruhom/žemljim, zelo pogosto pa jem tudi govejo juho, bograč, podobne enolončnice iz krompirja, mesa in nekatere zelenjave, sendviče iz belega kruha/žemelj klobas in brezlaktoznega sira. Poleg tega imamo doma navado da skuhamo hrano za pol tedna vnaprej in jo jemo dokler je ne zmanjka, s čimer se ne strinjam. Vprašal bi kakšne spremembe lahko uvedem v svojo prehrano zdaj in kakšne v prihodnosti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prehrana

Uredništvo » 09 Maj 2018 19:10

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

če ti tudi brezlaktozni mlečni izdelki delajo težave, imaš morda ob laktozni intoleranci tudi alergijo na mlečne beljakovine. V tem primeru je najbolje, da se odpoveš vsem mlečnim izdelkom. To je tudi edina dieta, ki jo verjetno res potrebuješ. Veliko odraslih ljudi ne uživa mleka, ne da bi ob tem sploh razmišljali, da imajo dieto.

Sicer pa se ne obremenjuj, kakšne diete so ti bile priporočene. Poslušaj predvsem svoje telo in kako se počutiš po določeni hrani. Če ti kakšna hrana ne bo odgovarjala, tako glede refluksa kot alergij, boš to hitro začutil in se takšni hrani v prihodnje izogibal. To bo bolj zanesljivo kot katerekoli preiskave glede alergij.

Glede izbirčnosti boš pa moral sam razčistiti. Dobro bi bilo, da bi pojedel vsaj nekaj iz vsake skupine živil, vsaj nekaj tudi surove zelenjave ali sadja.

Vse dobro ti želim.
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije