Popravni izpit

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nevem123

Popravni izpit

ObjavaNapisal Nevem123 » 03 Maj 2018 15:37

Pozdravljeni,
imam vprašanje.

Učiteljica mi grozi z popravnim izpitom, ker pri njej nimam dovolj ocen oz. "prisotnosti".
V šoli sem precej manjkala. Vendar sem hodila na ocene. Pri njenem predmetu pa nikakor ne gre.
Rekla je da me bo ocenila takrat ko bo ona rekla ( bila sem v šoli vendar mi ni dala ocene ).

Zanima me ali je to možno ali krši zakon?

Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Popravni izpit

Uredništvo » 07 Maj 2018 21:18

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

smiselno je, da z učiteljico vzpostaviš odnos, ki bo temeljil na obojestranskem spoštovanju. V kolikor je mogoče, se z njo individualno pogovori in skupaj z njo poskušaj najti poti do rešitve, ki bo zate pozitivna.
Popravni izpit iz predmeta je mogoč, v kolikor imaš pri predmetu več negativnih kot pozitivnih ocen. V kolikor ne bi imela zadostnega števila ocen, je glede na dogovor oddelčnega učiteljskega zbora ob primernih argumentih (npr. dolgotrajna odsotnost zaradi bolezni) mogoč dogovor, da se učencu ocene zaključijo na podlagi pridobljenega manjšega števila ocen. V kolikor pa sploh ne bi imela ocen v eni od konferenc, pa bi lahko sledil razredni izpit.

Prisotnost pri pouku je pomembna v toliko, da učitelj lahko oceni tvoje znanje, torej da ti pridobiš oceno. V kolikor te pri pouku ni, ocene ne moreš pridobiti. Zapisala si, da si prišla k pouku, a da te učiteljica ni ocenjevala in tako nisi dobila ocene. Predlagam ti, da od sedaj naprej redno hodiš k temu predmetu in skušaš biti vsako uro vsaj minimalno pripravljena. Pri urah sodeluj, si delaj zapiske, začni hoditi k dopolnilnemu pouku. To bo pozitivno vplivalo na tvoj odnos z učiteljico in na njeno pripravljenost za dodatno delo s tabo. Se strinjaš? Nato pa se boš lahko za datum pridobivanja ocen tudi dogovorila. Sklepam namreč, da verjetno nimaš statusa in s tem kakšnih privilegijev - napovedano pridobivanje ustnih ocen.

Vsekakor ti predlagam tudi, da skupaj s starši stopite do razrednika, do dotične učiteljice in do svetovalne delavke. Skupaj boste lažje, kot sama, naredili korake za reševanje nastale situacije. Nikar ne razmišljaj, da učiteljica krši zakon in da ti skuša škodovati. Učitelj ocenjuje znanje, ki ga ti pokažeš. Ti si tista, ki krojiš svojo usodo.

Sicer pa me zelo zanima, zakaj ne obiskuješ redno šole, zakaj jo odklanjaš. S tem si namreč povzročaš še več težav.

Torej, pogumno v šolo in k pouku. Si za?

Vse dobro,
Barbara S. Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
Nevem123

Re: Popravni izpit

ObjavaNapisal Nevem123 » 08 Maj 2018 18:11

Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Hoditi šolo mi je še najmanjši problem vendar sem dobila odpor do te učiteljice ter njene ure. Predmet imam 2x na teden in me ni želela oz. me ni ocenila tudi ob prisotnosti. Saj pričakuje popolno prisotnost. Povedala je tudi da če je znanje odlično mi ne bo dala takšne ocene saj ni fer do drugih.
Pri drugih učiteljih pri katerih imam ure 1x na teden je lažje pridobiti ocene kot pa pri njen.

Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Popravni izpit

Uredništvo » 10 Maj 2018 21:44

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

si se s to učiteljico pogovorila, sta naredili načrt? Ker zgleda, da ne, predlagam, da stopiš do svetovalne delavke in ji poveš svoj problem. Skupaj stopita do učiteljice, tudi s starši, in se z njo pogovorita o tem kako boste rešili zaplet. Prisotnost, sploh popolna, ne sme biti predpogoj za ocenjevanje znanja.

Sicer pa - odpor do učiteljice in ure ti ne bo pomagal. Krni namreč tvoje vedenje, ovira te pri motivaciji za reševanje.

Verjamem, da ti bo uspelo. Kar pogumno se loti problema.

Vse dobro,

Barbara Stožir Curk, psihologinja
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja