Ambicije

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zatrta

Ambicije

ObjavaNapisal Zatrta » 14 Apr 2018 07:59

Imam cel kup ambicij, delavnice ki bi jih rada obiskala, natečaje na katerih bi sodelovala, prostovoljsko delo, ki bi ga rada opravljala, izmenjave na katere bi rada šla.
Ampak mi mami ne pusti. Včasih mi je težko biti nekje sama od doma, dobim tudi manjše zlome in napade in mi na izmenjavo v tujino npr ne pusti, sploh ker imam tudi posebno prehrano. Ampak, da ne na kakšne izobraževalne delavnice, tega ne razumem. Če ona nima službe, ne pomeni, da jaz ne smem imeti ambicij in kaj početi. Ne vem kaj bi. Ko takole zamujam priložnosti, se vedno bolj sovražim.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ambicije

Uredništvo » 18 Apr 2018 20:30

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Kar na začetku bi ti želela povedati, kako dragoceno je, da imaš v svojem mladem življenju cilje in načrte. Kolikor lahko razberem iz tvojega zapisa, si tudi motivirana, da jih uresničiš. Kot pišeš, ti mama predvsem zaradi tvojih zdravstvenih težav marsičesa ne dovoli.

Svoje zdravstvene težave si opisala zelo na kratko. Si morda tesnobna/anksiozna, ko si stran od doma? Kakšna je ta posebna prehrana? Jo je mogoče zagotoviti tudi izven doma? Morda tvojo mamo vodi strah pred tem, da bi se ti zunaj doma brez njenega nadzora kaj pripetilo. To se pogosto zgodi v družinah, v katerih je otrok kronično bolan in starši zanj še posebej skrbijo. Ali je morda problem tudi finančni, glede na to da si omenila, da je mama brezposelna?

Kot vidiš, imam kup vprašanj. Če želiš, lahko odgovoriš nanje, da bom imela bolj jasno sliko in ti še kaj napišem. V vsakem primeru pa je pomembno, da se z mamo odkrito pogovorita. Verjetno sta se že večkrat poskušali, a ne? Vprašaj jo, česa se boji. Kaj misli, da bi se ti lahko zgodilo stran od doma. Nato ji predstavi, kaj vsi ti načrti pomenijo zate in za tvojo prihodnost. Razloži ji, kako bi poskrbela za svoje zdravje tudi izven doma. Morda tvoja mama potrebuje le kakšno pozitivno izkušnjo, da znaš poskrbeti zase, in te bo morda nato lažje "spustila".

Če sem pravilno razumela, si nekje na začetku študija. V tem obdobju se začnemo osamosvajati. Za naše zdravje je prav tako pomembno, da znamo stati na svojih nogah, da se samostojno odločamo in seveda tudi nosimo odgovornost za svoje odločitve - da odrastemo, četudi imamo morda kakšne zdravstvene težave. Naloga staršev v tem obdobju pa je, da kljub strahu in skrbi svojega otroka zmoremo "spustiti". Tvoji cilji so povsem normalni za tvojo starost in zreli. Le pogumno jim sledi.

Bodi dobro,
Janja Mišič, univ. dipl. psih.
Janja Mišič, univ. dipl. psihologinja