Prijateljica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Vskrbeh

Prijateljica

ObjavaNapisal Vskrbeh » 15 Apr 2018 23:18

Zdravo!
Nekaj minut nazaj mi je prijateljica povedala za nek Instagram profil, ki ga ima najina dobra skupna prijateljica. Na njem ubistvu objavla slike, nek njen cilj. Ta njen cilj je mrtvaku podobno telo. Vem da ni zadavoljna s svojo težo in telesom kar neki časa, saj se je med poletjem vedno kopala v majici. Povedala mi je, da strada, jaz sem jo pripravila do tega, da je jedla. Mislila sem, da se je nehalo. Ampak se ni. Na dan šteje koliko kalorij poje, strada. Ve da to ni prav način, svetovala sem ji da naj se ukvarja s športom, ampak se ne, ker noče biti fit ampak suha, koščeno suha. Ta njen profil me je zelo pretresel in res ji bi rada pomagala. Starši ji vrjetno ne bodo kaj preveč pomagali, saj ima bolj slab odnos z njima. Zanima me, kako naj jo prepričam, da to kar dela ni način. Zaradi tega se je tudi rezala.
Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljica

Uredništvo » 19 Apr 2018 12:38

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

najprej bi te rad iskreno pohvalil, ker si dobra prijateljica in iščeš načine, kako pomagati prijateljici v stiski. Res lepo od tebe in občudovanja vredno, da tako skrbiš zanjo.

Tako stradanje kot tudi rezanje sta izredno težka problema in nujno je, da tvoja prijateljica karseda hitro prejme ustrezno strokovno pomoč.

Morda se bo postavila v obrambni položaj in te v začetku ne bo želela poslušati – morda je čisto zagledana v svoj ''prav'' – a kot praviš, (se) ti je do zdaj že zaupala. Povej ji, da jo imaš rada in da te je v bistvu strah zanjo, saj uničuje svoje telo in nenazadnje ogroža svoje življenje. Prepričan sem, da se ti bo lažje odprla, če se ji približaš s čustvi, s tem, koliko ti pomeni, in ne direktno z nasveti.

Potem ji povej, da je zelo pomembno, da se pogovori s starejšo osebo, ki ji lahko zaupa. Če ne gre pri starših, morda najde zaupnika pri starih starših ali drugih sorodnikih, pri kakšni učiteljici ali učitelju, svetovalni delavki na šoli, pri osebni zdravnici … Svetovalni delavci na šolah so navadno izurjeni za take vrste težav in pri svojem delu se srečujejo tudi s puncami, kot je tvoja prijateljica. Morda lahko svetovalno delavko ali delavca na vaši šoli obiščeta celo skupaj, če bi bilo prijateljici tako varneje. Sposoben in razumevajoč odrasli bo lahko prijateljico sam nagovoril, da je njeno početje nevarno in jo pomagal usmeriti k zdravemu vedenju. Predvsem pa lahko deluje kot posrednik, ki prijateljico usmeri k strokovni pomoči, ki sem jo omenil na začetku, k psihologu – ta je posebej pripravljen za reševanje opisanih težav in bo znal najbolje pristopiti k tvoji prijateljici, k njeni stiski in vzrokom zanjo.

Lahko si pogledaš spletno stran http://www.posvet.org/kontakt, kjer je seznam vseh brezplačnih psiholoških svetovalnic po Sloveniji, na katere se lahko brez napotnice in povsem anonimno napoti tvoja prijateljica – morda je katera izmed njih blizu kraja, kjer živi.

Če te še karkoli (podrobneje) zanima, kar piši. Če želiš deliti kakšne bolj osebne podatke, kot so starost, kraj bivanja in podobno, lahko prosiš, da uredništvo tega ne objavi javno.

Lepo te pozdravljam in ti želim veliko moči, seveda pa tudi prijateljici,

Lovro Tacol, diplomirani psiholog
Lovro Tacol, dipl. psiholog (un)