Mačeha - nova oseba v življenju

Vprašanja na tosemjaz.net.
MessedUp

Mačeha - nova oseba v življenju

ObjavaNapisal MessedUp » 11 Apr 2018 14:52

Naslednji teden me bo oce peljal na kosilo z njegovo prijateljico, ampak se mi zdi, da je v tem nekaj vec. Ce bi imel moskega prijatelja me ne bi vabil k njemu na kosilo ali pac?
Z ocetom si nisem tako blizu. Niti s sosolkami s katerimi se druzim ali z babi, mami in teto doma. Obcutke in misli zadrzim zase, tezko zaupam drugim in se odprem. Imam tudi slabo samopodobo. Ni mi vsec moja frizura, lahko bi bila bolj suha ... Za svoj 18.rojstni dan planiram tudi stilsko preobrazbo. Zase menim da sem zelo cudaska. Oce v meni vidi popolno hcer cetudi to nisem.
Ne vem kako naj se do nje obnasam, kaj bi se pogovarjali, kaj o sebi naj ji sploh zaupam da se ne bo cudila. Sem tudi introvertirana in vecino casa le poslusam, sama nikoli nimam kaj povedati in konstanto me je necesa strah. Govorjenja, nakupovanja, ucenja, testov, sprasevanj, iti cez cesto ... Najraje bi se tega ognila ali pa se klonirala in bi moja vedno vesela ljubezniva polovica hodila v solo, sla na kosilo in zivela v druzbi, jsz pa bi v tisini zivela v eni jami, izolirana od vseh grozot in strahu.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Mačeha - nova oseba v življenju

Uredništvo » 15 Apr 2018 18:29

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

če te prav razumem te je strah srečanja z očetovo novo prijateljico, saj sklepaš da bo ta oseba postala tvoja bodoča mačeha. Sebe opisuješ kot introventirano osebo, ki se težko odpre in poveže z drugimi, tudi z najbližjimi. Omenjaš tudi konstantno prisoten strah.

Zakaj zase meniš da si čudaška? V času najstništva se pogled osebe spreminja, oseba se išče in primerja z drugimi. Velikokrat pride pri najstnikih do znižanja samopodobe, pri dekletih predvsem do znižanja telesne samopodobe. Nisi edina! Zavedaj se, da je vsak posameznik individum in zato na svoj način poseben! Tudi ti! Ljudje si velikokrat nizamo vrednost samih sebe čeprav smo vredni več kot si mislimo. Pomembno je da imamo o sebi dobro mnenje, saj je od našega mnenja o sebi odvisno kako nas bodo zaznavali drugi. Seveda pa naša samopodoba ne sme biti odvisna od mnenja drugih o nas samih. Verjamem, da si prijetna punca, sposobna doseči cilje, ki si jih zastaviš. Verjamem da bo to spoznala tudi očetova prijateljica. Na kosilu bodi to kar si, spremljaj pogovor in spontano boš vedela kako odgovoriti, kaj povedati. Naj te ne bo strah tega, kaj boš rekla. Pogovor bo stekel spontano. In poskušaj se ne obremenjevati s tem, kaj si bo o tebi mislila očetova prijateljica, če boš zaupala sama vase in pokazala svoj pravi jaz (ki verjamem da ni takšen, ki bi se le skril v jamo, ampak želi raziskati življenje) bo vse v redu. Ne glede na razplet pa vedi, da ne moreš biti všeč vsem ljudem okrog sebe in to je normalno! Kot je normalno tudi, da si ustvarimo vtise o drug drugem.

Kar se tiče strahu, nisi omenila kako zelo te ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Sklepam, da se vse začne s pojavom nekakšne misli. Obstaja več načinov kako lahko prevzameš nadzor nad njimi. Si že slišala za tehnike sproščanja, čuječnost, zaustavljanje in preusmerjanje misli, ugotavljanje prednosti in pomanjkljivosti skrbi itd. V primeru da misliš da bi potrebovala pomoč ti prilagam seznam svetovalnic, kjer ti bodo z veseljem priskočili na pomoč : http://www.tosemjaz.net/kam-po-pomoc/.

Upam, da sem ti pomagala in boš tako lažje pogledala na stvari iz druge perspektive.

Želim ti vse dobro!

Urška Koštomaj, dipl. psih. (UN)
Urška Koštomaj, dipl. psihologinja (un)